Capital.ba

Banovići smanjili isporuku uglja, ugašen Blok 6 Termoelektrane Tuzla

10.03.2018. / 16:00

SARAJEVO – “Elektroprivreda BiH” u petak je donijela odluku o tzv. potiskivanju Bloka 6 Termoelektrane Tuzla. Time je, praktično, obustavljen rad ovog Bloka koji je po satu proizvodio oko 200 megavata električne energije. Kao razlog  obustave naveden je nedostatak mrkog uglja.

Blok 6 Termoelektrane Tuzla uglavnom koristi tzv. „mrki ugalj dva“, kojeg proizvodi Rudnik mrkog uglja Banovići. Prema ugovoru između “Elektroprivrede BiH” i RMU Banovići, dnevna isporuka ovog uglja trebala bi biti 2.500 tona. Međutim, od polovine februara, odnosno od uvođenja povjereništva u SDA Tuzlanskog kantona i najave isključenja Mirsada Kukića iz SDA, banovićki Rudnik drastično je smanjio isporuku uglja.

Dnevni gubitak od pola miliona

Prema zvaničnim dokumentima koji su u posjedu magazina “Žurnal”, 6. marta ove godine na depou Termoelektrane Tuzla  bilo je ukupno 720 tona zaliha mrkog uglja isporučenog iz Banovića,  dok je u petak, 9. marta stanje bilo malo bolje – ukupno 1.200 tona, što nije ni pola od dnevne potrebe Bloka 6. Stoga je uprava “Elektroprivrede BiH” u petak donijela odluku o obustavljanju proizvodnje na ovom bloku.

Od eskalacije sukoba u SDA Tuzlanskog kantona, RMU Banovići skoro svakog dana smanjuje isporuku uglja. Tako je 1. marta isporučeno 1.038 tona uglja, dok je istog dana Termoelektrana potrošila 3.420 tona. Dan kasnije, isporučene su svega 372 tone, a potrošeno 2.340 tona. Tokom prvih šest dana marta iz Banovića je u Termoelektranu isporučeno ukupno 5.200 tona što je trećina od ugovorene i potrebne količine za rad Bloka 6.

Ako se uzme u obzir da je trenutna cijena megavata energije 45 evra, to znači da su, obustavljanjem Bloka 6, gubici “Elektroprivrede BiH” oko 17.000 maraka po satu, što na dnevnoj osnovi iznosi skoro pola miliona maraka.

„Ovakvim odnosom RMU Banovići ugrožava se energetski sektor Federacije BiH, zbog čega će Elektroprivreda BiH vjerovatno morati uvoziti struju“, kazao je sagovornik Žurnala iz “Elektroprivrede BiH”.

Nešto slično je Rudnik Banovići, kojim iz sjene upravlja još uvijek formalni potpredsjednik SDA Mirsad Kukić, napravio i prošle godine. Tada je, naime, Kantonalna inspekcija Tuzlanskog kantona donijela odluku kojom je, zbog zagađenja, naređena obustava rada Bloka 6. U tom trenutku, RMU Banovići svu svoju proizvodnju usmjerio je prema stanovništvu, gdje je cijena uglja bila znatno veća od one koju je plaćala Termoelektrana.

Izvršni direktor za proizvodnju u Elektroprivredi BiH je, kako tada tako i sada, Kukićev kadar Nevad Ikanović, Upravo ta obustava rada Bloka 6 dovela je Elektroprivredu BiH u situaciju da, po znatno većoj cijeni, mora uvoziti električnu energiju, što je kasnije rezultiralo godišnjim gubitkom od oko 20 miliona maraka.

Rudnik Banovići u većinskom je vlasništvu Federacije BiH, ali ga godinama kontroliše Mirsad Kukić. Jedini je veći rudnik u Federaciji koji nije dio koncerna Elektroprivreda BiH.

zurnal.info

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Banovići smanjili isporuku uglja, ugašen Blok 6 Termoelektrane Tuzla

  1. Dusan

   Nudim rešenje za normalan rad bloka 6 na osnovu vrlo povoljnih geoloskih uslova za eksploataciju novog lezistta mekog uglja koje se nalazi u blizini infrastrukturnih objekata. Za razradu navedenog bogatog ležišta potrebna su novčana ulaganja.