Capital.ba

Banke sumnjaju na „pranje“ četiri miliona KM

23.12.2019. / 14:17

– Banke su prijavile 11 klijenata zbog sumnji da se radi o fiktivnom preduzeću, plaćanju prema OFF shore destinaciji, prevari putem posterminala, poslovanju virtuelnim valutama…
– Broj prijavljenih sumnjivih transakcija smanjen za 62,5 odsto
– Agencija: Banke da unaprijede metode za prepoznavanje sumnjivih transakcija

BANJALUKA – Banke u Republici Srpskoj prijavile su Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH 15 sumnjivih transakcija na pranje novca u ukupnom iznosu od 3,9 miliona KM.

Prijave banaka se odnose na period od početka ove godine pa do kraja septembra, a podatke o prijavama prikuplja i Agencija za bankarstvo Republike Srpske koja kontroliše usklađenost rada banaka i mikrokreditnih organizacija (MKO) sa standardima sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Na osnovu mjesečnih izvještaja koje banke dostavljaju Agenciji o gotovinskim, povezanim gotovinskim i sumnjivim transakcijama, kao i kontrolama na licu mjesta, utvrđeno je da su banke za devet mjeseci prijavile ukupno 81.025 gotovinskih transakcija u vrijednosti od 3,2 milijarde KM.

Banke nisu imale prijavljenih transakcija poslije roka od tri dana, odnosno ažurno su postupale u postupku praćenja gotovinskih transakcija.

Ukupna vrijednost prijavljenih gotovinskih i povezanih gotovinskih transakcija povećana je za 9,41 odsto.

Prijavljeno 11 klijenata sumnjivih na pranje novca

Banke su od početka godine pa do kraja septembra Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH prijavile ukupno 15 sumnjivih transakcija na pranje novca u ukupnom iznosu od 3,9 miliona KM, dok nije bilo sumnjivih transakcija na finansiranje terorističkih aktivnosti.

Takođe, banke su u istom periodu prijavile 11 klijenata sumnjivih na pranje novca, odnosno zbog sumnji da se radi o fiktivnom preduzeću, plaćanju prema OFF shore destinaciji, prevari putem posterminala, poslovanju virtuelnim valutama…

Vidljivo je da je smanjen broj prijavljenih sumnjivih transakcija u odnosu na isti period prošle godine i to za 62,5 odsto.

U Agenciji za bankarstvo su rekli da bi banke u idućem periodu „trebale dodatno unaprijediti indikatore i metode za prepoznavanje sumnjivih transakcija i sumnjivih aktivnosti klijenata“.

„U prvih devet mjeseci 2019. godine mikrokreditne organizacije nisu imale prijavljenih gotovinskih transakcija, sumnjivih transakcija, niti prijavljenih klijenata sumnjivih na pranje novca i finansiranje terorističkih aktivnosti“, naveli su u Agenciji.

Dodali su da su banke i MKO izvještavanje o transakcijama obavljale shodno zakonskoj regulativi.

„Na osnovu izvršenih kontrola, izvještaja koji se dostavljaju Agenciji, te stanja banaka i MKO, može se zaključiti da su iste u velikoj mjeri usklađene sa standardima sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Upravljanje rizicima, koji se u poslovanju mogu pojaviti kao posljedica pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (operativni rizik, rizik reputacije, rizik koncentracije, pravni rizik) je na zadovoljavajućem nivou“, navode u Agenciji.

Za utvrđene nepravilnosti u primjeni zakona i podzakonskih propisa Agencija je bankama i MKO izdala naloge sa rokovima za otklanjanje nedostataka u poslovanju.

Primjer nepravilnosti je da se kod dvije novoosnovane MKO još uvijek u potpunosti ne primjenjuju minimalni standardi sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!