Capital.ba

Banke neće da kreditiraju UKC RS bez garancije RS

13.12.2017. / 16:10

– Bogdanić: Banke se ne mogu osloniti na finansijske sposobnosti UKC
– UKC pokušava da dobije kredit od 55 miliona KM
– Izdavanje garancija sa NSRS prelazi na Vladu

BANJALUKA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić rekao je danas za CAPITAL da će banke sigurno tražiti garanciju za kredit od 55 miliona KM koji Univerzitetski klinički centar RS planira da podigne s obzirom na finansijske probleme u kojima se najveća zdravstvena ustanova u RS već duže vrijeme nalazi.

Резултат слика за UKC RS

Bogdanić je rekao da će banke, s obzirom na situaciju u kojoj se UKC nalazi, sigurno tražiti garanciju za ovaj kredit.

„S obzirom na situaciju u UKC, Vlada RS, NSRS, ili Fond zdravstvenog osiguranja RS će morati biti garant ovog kredita, jer je sigurno da nijedna banka ne može danas da se osloni na finansijske sposobnosti UKC“, rekao je Bogdanić.

UKC je krajem septembra raspisao tender za nabavku kreditnih sredstava u iznosu od 55 miliona KM, koji je namijenjen za refinansiranje postojećih dugova prema bankama i dobavljačima.

Rok za dostavljanje ponuda UKC je dva puta produžavao, a zvanično obrazloženje za produženje roka bilo je da je do toga došlo „usljed molbi banaka“.

Međutim, i sam ministar je priznao da će se banke vrlo teško odlučiti da kreditiraju UKC bez kvalitetne garancije. Tu garanciju UKC će vjerovatno vrlo brzo dobiti s obzirom na to da su danas na sjednici NSRS usvojene izmjene Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama, kojima je predviđeno da će Narodna skupština RS ubuduće odlučivati samo o iznosu garancija, dok će Vlada RS donositi odluku o tome kome će RS izdati garanciju. Do sada je NSRS odlučivala i o iznosu garancije i o tome za čije zaduženje će RS garantovati.

Tegeltija: Izmjene zakona doprinijeće finansijskom institucija javnog sektora

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je danas obrazlažući predlaganje ovog zakona da je on posljedica većeg broja zahtjeva, prvenstveno od jedinica lokalne samouprave i vanbudžetskih fondova, kojima je dobijanje garancije RS postalo neophodno za fiskalnu konsolidaciju njihovih budžeta, kao i izmirenje neizmirenih obaveza.

On je naglasio da bi donošenje ovog zakona istovremeno doprinijelo i finansijskom rasterećenju javnih preduzeća i institucija javnog sektora.

Predloženim izmjenama Zakona proširuje se namjena za koju je moguće izdati garanciju RS, tako da se ona sada može izdati i za potrebe refinansiranja postojećeg duga, finansiranja prenesenih obaveza i budžetskog deficita, kao i obezbjeđenja sredstava radi izmirenja zakonom utvrđenih prava.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija, zaključno sa 30. septembrom ove godine, stanje duga po osnovu kreditnih zaduženja za koje je RS izdala garancije iznosi 328,98 miliona KM (3,26 odsto BDP-a), koliko iznosi i ukupna izloženost Srpske po izdatim garancijama”, istakao je Tegeltija.

On je dodao da je plan bio da se izvrši ažuriranje ovog zakona u skladu sa preporukama Svjetske banke, te da je u procesu usvajanja ovakvog zakona i Federacija BiH.

Tegeltija je rekao da je ovim zakonom definisan ukupan iznos garancija do 15 odsto BDP.
On je rekao da neke male lokalne zajednice ne mogu dobiti kredite banaka, pa će ih uz garanciju Vlade RS moći dobiti unutar njihove kreditne sposobnosti.

CAPITAL: Marina Čigoja

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!