Capital.ba

Banjaluka se žalila na milionsku presudu u korist Mileta Radišića

14.11.2016. / 12:10

– Grad tražio da se ospori upis „Grand trade“ u zemljišne knjige i poništi ugovor sa „Niskogradnjom“ vrijedan 5,5 miliona KM
– Privredni sud 19. oktobra odbacio tužbu
– Pravobranilaštvo 9. novembra podnijelo žalbu

BANJALUKA, Pravobranilaštvo Republike Srpske podnijelo je žalbu Višem privrednom sudu na presudu Okružnog privrednog suda u Banjaluci kojom je odbijena tužba Grada Banjaluka protiv firmi „Grand trade“ i „Niskogradnja“.gradbanjaluka5555555

Grad je tužio „Grand trade“ i „Niskogradnju“, fime u vlasništvu Mileta Radišića i Lubomira Ćubića, kako bi poništio ugovor o kupoprodaji gradskog građevinskog zemljišta vrijednog 5,5 miliona KM u banjalučkom naselju Obilićevo između ta dva preduzeća.

„Pravobranilaštvo je 9. novembra kao zakonski zastupnik Grada Banjaluka izjavilo žalbu protiv presude Okružnog privrednog suda u Banjaluci kojom je odbijen tužbeni zahtjev Grada protiv firmi „Grand trade“ i „Niskogradnja“ radi utvrđenja ništavosti ugovora i upisa u zemljišnu knjigu“, rekli su za CAPITAL u Pravobranilaštvu RS – Sjedište zamjenika Banjaluka.

Okružni privredni sud je 19. oktobra ove godine donio presudu kojom je odbacio tužbu te naložio Gradu da tuženim fimama plati troškove postupka, a o čemu je CAPITAL već pisao.

Grad je tužbom koju je podnio 2011. godine tražio da se proglasi ništavim upis prava raspolaganja nad gradskim građevinskim zemljištem u Obilićevu firmi „Grnad trade“, te da se poništi kupopodajni ugovor između Radišića i Ćubića, odnosno ospori vlasništvo Ćubićeve firme nad zemljištem koje je Grad Banjaluka još 2003. godine dodijelio na korišćenje Miletu Radišiću.

Grad je tužbu zasnivao na tome da „Grand trade“ nije ispoštovao uslove pod kojima mu je gradsko zemljište dodijeljeno na korišćenje.

Grad je toj firmi 2003. godine dodijelio neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište radi izgrdanje stambenog objekta, a rješenjem Skupštine grada bilo je predviđeno da će toj firmi, u slučaju da u roku od godinu dana ne podnese zahtjev za odobrenje građenja i ukoliko za godinu od dobijanja odobrenja ne izvede veći dio radova, zemljište biti oduzeto.

„Grand trade“ te rokove nije ispoštovao, pa je Grad tvrdio da im je zemljište trebalo biti vraćeno i da nije moglo biti prodato „Niskogradnji“.

Sud je utvrdio da „Grand trade“ nije ispunio te rokove, ali je, takođe, utvrdio i da Grad nije na vrijeme podnio zahtjev za vraćanje zemljišta, već je to uradio tek kada je promijenjen Zakonom o građevinskom zemljištu, odnosno onda kada više nisu postojali zakonski uslovi da im se zemljište vrati.

Pravobranilaštvo RS – Sjedište zamjenika u Banjaluci je tužbom tražilo da im, u slučaju da izgube spor sa „Grand trade“, laktaška „Niskogradnja“ isplati 642.684 KM za sporno zemljište.

Međutim, sud je i taj zahtjev odbacio uz obrazloženje da je ta firma platila „Grand trade“ kupoprodajnu cijenu za sporne nekretnine.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!