Capital.ba

Banjalučka “Toplana” ozvaničila početak sezone

15.10.2012. / 13:46

BANJALUKA, Banjalučka “Toplana” ozvaničila je danas početak sezone grijanja, iako je zbog niske temperature počela sa radom prije dva dana.

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović rekao je novinarima da cijena grijanja u gradu više godina nije mijenjana, ističući da “Toplana” zagrijava oko 100.000 stanovnika Banjaluke, te sve pravne subjekte i institucije.

“Komunalna preduzeća su prošle godine zakonom iz nadležnosti Vlade Republike Srpske prenesena u nadležnost lokalnih zajednica, tako da grad Banjaluka sada ima veći prostor da brine o ‘Toplani’ u smislu investicionih ulaganja, što ranije nije mogao”, rekao je Davidović.

On je rekao da je Skupština Grada ove godine za “Toplanu” izdvojila 22 miliona KM za izmirenje ranijih obaveza prema bankama, te za nabavku mazuta za ovu sezonu.

Davidović je podsjetio da “Toplana” za jednu sezonu grijanja potroši od 23.000 do 26.000 tona mazuta i precizirao da će se rezervoari, koji mogu da prime 11.000 tona, sukcesivno dopunjavati tokom zime.

Davidović je istakao da je grad učinio sve da ljudi iz “Toplane” urade remont i da u toku sezone budu na usluzi građanima u smislu brze intervencije u slučaju kvarova.

Vršilac dužnosti direktora “Toplane” Mićo Milovanović rekao je da je početkom ove sezone grijanja bilo manje kvarova nego što je uobičajeno i naglasio da je ovo preduzeće izvršilo sve potrebne pripreme.

“Rezervoari su puni i trenutno je u njima 10.000 tona mazuta. Toplana nikada u postratnom periodu nije imala toliku količinu mazuta na početku sezone”, rekao je Milovanović, napominjući da je novac za nabavku mazuta obezbijedio grad.

Milovanović je naveo da je cijena grijanja ostala nepromijenjena i da iznosi 1,64 KM po metru kvadratnom, da je naplativost oko 80 odsto, te apelovao na potrošače da redovno izmiruju obaveze prema “Toplani”.

Prema njegovim riječima, cijena grijanja nije se mijenjala od 1. januara 2011. godine, a cijena mazuta od tada je porasla za skoro 50 odsto.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Slobodan Gavranović istakao je da je “Toplana” jedan od najznačajnijih komunalnih sistema u gradu i dodao da je njen kapacitet nedovoljan za budući razvoj grada.

On je napomenuo da je potrebno kvalitetnom uslugom doći do naplate, a naplatom će se obezbijediti punjenje rezervoara u tekućoj sezoni, dok će se strateška pitanja rješavati iz drugih izvora.

Sezona grijanja trajaće do 15. aprila naredne godine.  Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti