Capital.ba

Avion Srpske korišten cijelo ljeto – Višković u pokušaju da demantuje CAPITAL ponovo slagao

26.09.2019. / 13:53

– Nakon što je CAPITAL otkrio da je avion Srpske letio u septembru, premijer Višković je potvrdio tu informaciju, ali sad tvrdi da je avion bio prizemljen u drugom periodu, od 24. maja do 1. septembra
– CAPITAL otkriva da ni ta tvrdnja Viškovića nije tačna, ili je premijer pogrešno informisan. Avion je, i pored zabrane, letio u julu i avgustu, a sinoć je neko sa njim otišao na Krf
– Direktor Vazduhoplovnog servisa RS Sreten Ilić tvrdi da su od maja dobili definitivnu zabranu letenje koja je trajala do kraja avgusta, prikrivajući da se u tom periodu letilo za Grac, Beograd, Beč, Ljubljanu, Prag i Solun

višković avion

BANJALUKA – Premijer Republike Srpske Radovan Višković danas je u Narodnoj skupštini RS najavio da će tužiti portal CAPITAL jer smo objavili da je slagao u vezi sa letovima aviona Srpske. On je rekao da je avion bio prizemljen od 24. maja do 1. septembra ove godine, ali i to nije tačno jer je avion letio i u julu i u avgustu.

CAPITAL je juče objavio tekst Višković slagao – „Prizemljeni“ avion samo ovaj mjesec letio deset puta.

Iz Vlade RS ni četvrti dan nakon što smo im uputili pitanja kojim aktom je odobrena kupovina novog aviona, u kojem iznosu, da li je, kada, na koji način, planirana nabavka aviona, sa koje pozicije iz Budžeta… ne odgovaraju.

Višković je o kupovini govorio u utorak u Zalužanima kod Banjaluke, gdje je promovisana Jedinica žandarmerije MUP-a Srpske, što smo prenijeli u cjelosti, ali i našli podatke koji pokazuju da je avion Srpske redovno letio u septembru.

Višković se danas javio u Narodnoj skupštini RS i citirao svoju izjavu u kojoj je rekao da „avion oko dva mjeseca nije letio”, ističući da nije rekao da nije letio u septembru.

„Da ne bi izmišljali, a sigurno, tražiću od svojih službi, da se tuže i novinar i medij koji su zloupotrijebili moju izjavu oko aviona. A sad je citiram u cjelosti, i molim na pažnju, pa sam spreman o tome da pričamo“, rekao je Višković.

Iščitao je svoju izjavu koju je dao novinarima u Zalužanima, a koju je CAPITAL doslovno i objavio u tekstu Višković se pravda: Kupujemo avion jer je stari s greškom.

Svoju izjavu o tome kako je došao nalog da se prizemlje avioni Cessna tog tipa, Višković je dopunio sa „to se dešavalo 24. maja 2019, ovdje ima zabrana o letu, o prizemljenju. Naš avion skoro dva mjeseca nije letio, tačno da je letio u septembru, i šta je tu sporno, a onda se pravi za medije premijer laže, spisak letova, ko se vozio, šta se vozio. Ako ćemo tako obmanjivati građane Republike Srpske ja u toj priči ne želim da učestvujem, nego ću tražiti preko institucija tužbe, pa nek se neko bavi tim. U tom vremenu koristili smo tuđe avione, nismo koristili samo jedan, nego od potrebe do potrebe iznajmljivali, pa ko ima slobodan avion, i pravili ogromne troškove za Republiku Srpsku“.

Citirao je i ostatak svoje izjave, a potom dodao: „Avion je bio prizemljen od 24. maja do 1. septembra 2019. godine, više od dva mjeseca, i onda su nam dali privremenu dozvolu, niko ne zna na koji rok, možda na mjesec, možda na godinu, možda na pola godine, ali nam je značajna i privremena dozvola. Znate zašto, ne da bi se neko vozao, nego zato ako dođemo u poziciju da ga prodajemo dok ima i privremenu dozvolu, dobićemo znatno više sredstava za njega, jer da smo ga prodavali kao prizemljen, mogli bi ga prodati možda u staro gvožđe ili da ga neko drži kao suvenir“.

Premijer je, dakle, rekao da je „Avion bio prizemljen od 24. maja do 1. septembra 2019. godine, više od dva mjeseca“, ali podaci koji su u posjedu CAPITAL-a dokazuju da je avion letio i u julu i u avgustu ove godine.

CAPITAL donosi spisak letova aviona RS Cessna registarskih oznaka E7-SMS od 20. jula do 25. septembra. Neke od destinacija na koje je tokom jula i avgusta letio avion Srpske su: Grac, Beograd, Beč, Ljubljana, Prag, Solun…

Avion sinoć letio na Krf!

Današnji podaci pokazuju da je avion Srpske letio i sinoć, i to na Krf, oko 18 časova.

Pitamo premijera: KO JE LETIO SINOĆ AVIONOM SRPSKE NA KRF?

Objavili smo i da je avion Srpske u petak, 20. septembra, letio iz Mahovljana u Sarajevo, pa poslije podne iz Sarajeva u Beograd, da bi zatim iz Beograda odletio u Mahovljane.

U subotu ujutro avion je iz Mahovljana letio za Beograd, a vratio se poslijepodne.

Prije toga, 18. septembra, ovaj avion Srpske, letio je u iz Mahovljana u Beč i nazad. U Beograd je letio i 14. i 12. septembra.

I direktor Vazduhoplovnog servisa RS Sreten Ilić obmanjuje javnost

Direktor Vazduhoplovnog servisa Republike Srpske i pilot Sreten Ilić izjavio je Srni da avion Vlade Srpske “cesna” od kraja avgusta leti pod ograničenjima koja se tiču broja putnika, visine i brzine leta.

Ilić je naglasio da je avion “cesna” prizemljen 24. maja po nalogu Evropske agencije za bezbjednost (EASA) i Američke federalne agencije za bezbjednost (FAA).

“Nekoliko mjeseci prije toga, obavijestili su nas da postoji mogućnost da će avion biti prizemljen i da će letovi biti zabranjeni u potpunosti. Prvo smo dobili ograničenja, a 24. maja definitivno smo dobili zabranu za letenje do daljeg. Odluka ovih agencije uslijedila je nakon što su dva aviona iste marke u Engleskoj i Americi imali udes. Avion u Engleskoj se izvukao, ali u Americi se srušio, putnici su izginuli i zato je stigla zabrana leta”, pojasnio je Ilić.

On je dodao da je krajem avgusta stiglo obavještenje da će biti dozvoljeni letovi uz određena ograničenja, tako je Vazduhoplovni servis Srpske uradio prvo tehničke letove, bez putnika, kao i određene modifikacije na avionu koje bi preduprijedile neku havariju, grešku ili katarstrofu.

“U zadnjih 15 dana idemo sa putnicima pod ograničenjima i niko nas za sada nije obavijestio da li će biti ukinuto ograničenje, što je veoma neizvjesna situacija i utiče na bezbjednost u smislu da putujemo pod pritiskom”, istakao je Ilić.

On je rekao da je procjena da se može letjeti sa ograničenjem, ali niko nije rekao do kada će ta ograničenja trajati.

“To je jedna neizvjesnost koju smo riješili kupovinom drugog aviona, jer treba se staviti u moju poziciju kao pilota i čovjeka koji donosi odluku hoće li avion poletjeti ili ne, a iza sebe imate putnike. Nemam pravo da ljude dovodim u opasnost ni kao pilot ni kao direktor”, naglasio je Ilić.

On je naveo da avion i dalje leti pod ograničenjem, te da je premijer Republike Srpske Radovan Višković sve tačno rekao kada je riječ o stanju aviona Vlade Srpske, a sve drugo što se pojavljuje u medijima su čiste spekulacije.

Pitamo Ilića: KO JE LETIO DEVET PUTA AVIONOM SRPSKE U JULU I AVGUSTU I PORED ZABRANE EVROPSKE AGENCIJE ZA BEZBJEDNOST (EASA) I AMERIČKE FEDERALNE AGENCIJE ZA BEZBJEDNOST (FAA)?

Fotografije destinacija na koje je letio avion Srpske tokom jula u avgusta:

Banjaluka – Grac 20. jul 2019.

Banjaluka – Beč 1. avgust

višković avion

Banjaluka – Ljubljana 6. avgust 2019.

višković avion

Banjaluka – Solun 26. avgust 2019.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Avion Srpske korišten cijelo ljeto – Višković u pokušaju da demantuje CAPITAL ponovo slagao

  1. Građanin

   Bravo Capital.ba!
   Gospodine Viškoviću, pokušavajući da negirate veoma jednostavno provjerljive činjenice samo se još više koprcate u blatu.
   Sad je očigledno da ste pretpostavili da su informacije o letovima činjenice koje nisu javno dostupne i lako provjerljive, pa da možete da nam podvalite svakakve neistinite priče kao što to inače radite.
   Ajde da se saglasimo da govorite neistinu, vi se izvučete tako što okrivite svoje saradnike za dostavljanje netačnih podataka, ali nam kažete ko je to i kojim povodom letio na sve ove destinacije zadnjih mjeseci?

  2. Novibl

   Kad saznamo ko se voza avionom sve naše probleme smo riješili. Dajte više da vidimo ko se voza pa da spavamo mirno

  3. Leti se

   Svi ovi političari misle da smo svi mi ovce. A zapravo nisu svjesni koliko se stvari može naći javno dostupno na internetu.
   Ogromne pare su iz ove zemlje nekako iznesene.
   Sad neko nosi preko grane u torbi kao onda Budo Stanković kad ga zaustaviše Hrvati, a neko kulturno odleti sa torbama para.

  4. Simo

   Dodik je letio na Krf.
   Da li Dodik kao član predsjedništva BiH ima na to pravo?

  5. Misko

   Predsjednikoa jahta je usidrena na Krfu tako da cojek sa porodicom i ljubavnicama to redovno obilazi . A Sreten Ilic grebator i ulizica dodikova.

  6. Vrs

   Koja je ovo nepravda. A karadzicu devedes druge nato uveo zabranu leta. Nije mogo covjek ni s ljubavnicom da negdje ode, da se opusti od stresa. Ni onaj klickovic nije mogo.