Capital.ba

Andrić: Uskoro sastanak sa Republičkim sindikatom

12.10.2012. / 13:13

BIJELJINA, Predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske i Sindikata metalske industrije i rudarstva Srpske sastaće se u četvrtak, 18. oktobra, sa Upravnim odborom Fabrike savitljivih cijevi “Panafleks” iz Bijeljine čiji radnici već pet dana štrajkuju zbog neisplaćenih plata, najavio je predsjednik Regionalnog sindikata Bijeljina Nebojša Andrić.

Andrić, koji je danas posjetio štrajkače, rekao je da će tražiti da prava radnika na sve moguće načine budu ispoštovana i da im budu isplaćena dugovanja koja sa doprinosima iznose oko 300.000 KM.

Predsjednik Sindikalne organizacije “Panafleksa” Goran Cacanović rekao je da su problemi radnika neisplaćene plate od maja, napominjući da rukovodstvo samo obećava da će “uskoro sve biti razriješeno”, a ništa ne čini.

“Na sastanku Sindikalne organizacije i rukovodstva na čelu sa direktorom firme Miloradom Vukovićem 2010. godine pristali smo na cijenu rada od 110 KM da bismo pomogli firmi da kriza bude prevaziđena i da bismo dalje mogli raditi“, rekao je Cacanović.

On je podsjetio da je 2009. godine potpisan kolektivni ugovor kojim je bilo dogovoreno da se razlika neisplaćenih plata, počevši od juna 2008. godine do jula 2009, isplati u iznosu od 80 odsto, kako bi na neki način pomogli fabrici da izađe iz krize.

“Prošle godine sačinili smo sporazum u kome se navodi da će preduzeće neisplaćene plate od jula 2008. do jula 2009. godine u ukupnom iznosu od 73.756 KM za 54 radnika isplatiti u 24 mjesečne rate, te da prioritet imaju proizvodni radnici, nakon čega su dvije rate isplaćene i to je sve“, rekao je Cacanović.

On je najavio da će radnici i dalje biti u štrajku, navodeći da je jedini izlaz stečaj firme.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Boško Savić, koji u fabrici radi 24 godine, rekao je da posla ima, ali da nema repromaterijala.

“Razgovarali smo sa Upravnim odborom da nađemo soluciju za rješavanje problema. Oni su za razgovore, ali predsjednik Upravnog odbora Ilija Novaković kaže da novca nema, tako da nemamo mogućnosti ni za rad“, rekao je Savić.

Pedesetak radnika bijeljinske Fabrike savitljivih cijevi “Panafleks” u generalnom je štrajku već peti dan, a treći put za nepunih godinu dana. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti