Capital.ba

Ambasadori: BiH nije ispunila preuzete obaveze

17.04.2019. / 14:11

NEUM – Bosna i Hercegovina nije ispunila sve obaveze koje je imala kao potpisnica Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice. Zbog toga je dogovoreno da se pojača koordinacija između svih učesnika, da se pruži jača podrška od strane entiteta, te da se blisko sarađuje kako bi se osiguralo da BiH učini značajan napredak.

Zaključeno je to na sastanku koji je tokom 5. Energetskog samita u Neumu predstavnika vlasti u BiH i predstavnika međunarodnih institucija

 Ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Ambasador Njemačke, te zamjenik šefa Delegacije EU i Direktor Sekretarijata Energetske zajednice, održali su sastanak sa predstavnicima nadležnih organa BiH i entiteta kako bi razgovarali o napretku u energetskom sektoru.

„U vezi sa usvajanjem zakona o električnoj energiji i gasu u skladu sa zahtjevima Energetske zajednice na nivou BiH, sagovornici su se saglasili da ne neophodno preduzeti neophodne korake kako bi se pomirile razlike između dva entiteta i podržalo usvajanje ključnog zakona o električnoj energiji i gasu na državnom nivou. Razgovarano je i dogovoreno da onda, kada se utvrdi zakonski okvir na državnom nivou, usvoje entitetski zakoni i izmijene i dopune u cilju osiguranja harmonizacije i usklađivanja sa Trećim paketom EU“, saopšteno je nakon sastanka.

U roku od tri mjeseca od ovog sastanka predstavnici BiH i entitetskih ministarstava će uz podršku međunarodne zajednice, tehničke asistencije USAID-a i Sekretarijata Energetske zajednice uskladiti svoje stavove i podržati usvajanje Državnog zakona.

Kada je u pitanju sektor električne energije naglašeno je da elektroprivrede u BiH moraju brzo sprovesti potpuno razdvajanje djelatnosti, s obzirom na to da ovo predstavlja ključni korak za prevazilaženje zastoja u sprovođenju reformi i procesa u drugim područjima na tržištu električne energije. Kada je riječ o deregulaciji cijena, nakon razgovora prepoznato je da će Republika Srpska usvojiti novi zakon o električnoj energiji kojim bi se riješilo pitanje deregulacija cijena proizvodnje.

Istaknuto je i da entitetske vlade moraju uputiti izmjene i dopune entitetskih zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i odgovarajućih podzakonskih akata u proceduru usvajanja, kako bi se omogućila implementacija reforme šema podsticaja za korištenje obnovljivih izvora energije. Reforma ima za cilj dalje povećanje udjela neupravljive obnovljive energije, kao što je energija vjetra i sunca na finansijski održiv način.

Naglašeno je i da nadležni organi moraju pojednostaviti postupak izdavanja dozvola i ojačati politiku zaštite okoline, je potrebno povećanje investicija koje vode ka stvaranju novih radnih mjesta i smanjenju štetnih emisija. Strane su se složile da je potrebno čim prije izmijeniti entitetske zakone o energetskoj efikasnosti kako bi se omogućila implementacija kombinacije ESCO modela i obligacionih šema za energetsku efikasnost i usvojili Akcioni planovi na entitetskim i državnom nivou kako bi se postigli ciljevi koji proizilaze iz zahtjeva Direktive o energetskoj efikasnosti.

Kako bi se osigurala puna funkcionalnost i odblokirale investicije, podcrtano je i dogovoreno da će entitetske vlade hitno imenovati novi menadžment na osnovu transparentnih procedura i kompetentnosti.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!