Capital.ba

Akcize nisu dovoljne – Vlada RS uvodi namet osiguravajućim društvima

11.06.2018. / 16:24

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske odlučila je da dodatno optereti osiguravajuća društva tako što će im namet od jedan odsto bruto premije ostvarene iz osiguranja od autoodgovornosti naplaćivati još tri godine zbog „unapređenja bezbjednosti saobraćaja“, što iz osiguravajućih kuća nazivaju otimačinom.

Zakon o obaveznim osiguranjima u saobraćaju na snazi je od 14. oktobra 2015. godine i njime je predviđeno da osiguravajuća društva tri godine plaćaju jedan odsto bruto premije ostvarene iz osiguranja od autoodgovornosti. Ova zakonska obaveza trebalo je da važi do 14. oktobra ove godine.

Međutim, iako nije planiran programom rada Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske za ovu godinu, Vlada je po hitnom postupku uputila u parlament Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju. Pred poslanicima je ovaj zakon 19. juna.

Izmjenama zakona obaveza osiguravajućih društava da plaćaju jedan odsto bruto premije ostvarene iz osiguranja od autoodgovornosti produžena je za još tri godine, do 14. oktobra 2021. godine.

Produženje roka naplate pomenutog nameta iniciralo je Ministarstvo saobraćaja i veza zbog, kako su naveli, potrebe daljeg finansiranje projekata u vezi sa unapređenjem bezbjednosti saobraćaja na putevima u Srpskoj.

„Potrebno je obezbijediti dodatna sredstva za finansiranje sistema bezbjednosti saobraćaja, uključujući i finansiranje aktivnosti predviđenih strateškim dokumentima Narodne skupštine Republike Srpske u oblasti bezbjednosti saobraćaja, uz napomenu da je realizacija tih aktivnosti predmet multidisciplinarnog djelovanja više nadležnih organa i organizacija“, istaknuto je u obrazloženju Vlade.

Dodaju da bi u suprotnom bila ugrožena realizacija četvrte faze aktivnosti predviđenih Strategijom bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske za period 2018-2022. godina.

Pored pomenute izmjene zakona, propisano je i da osiguravajuća društva sa sjedištem u Brčko Distriktu budu obveznici plaćanja navedene naknade, s obzirom da ranije za njih ova obaveza nije bila propisana.

U Vladi RS priznaju da će produženje roka, sa propisane tri godine, na period od šest godina, predstavljati dodatni trošak za osiguravajuća društva.

Na osnovu naplate pomenutog nameta od osiguravajućih kuća, od oktobra 2015. do kraja 2017. godine, u budžet Srpske slilo se više od 2,5 miliona KM.

Predsjednik Udruženja osiguravajućih društava Republike Srpske Milomir Durmić rekao je da su osiguravajuća društva jedina koja plaćaju naknadu koja se „navodno“ usmjerava u prevenciju bezbjednosti saobraćaja.

„To je apsurdno i to smatramo klasičnom otimačinom. U prethodne tri godine po tom osnovu je skupljeno blizu tri miliona maraka, a nikada nismo imali izvještaj da li je taj novac namjenski trošen, niti analizu da li to ima efekata“, rekao je Durmić.

Dodao je da ih iz Vlade niko nije zvao na konsultacije u vezi sa izmjenom zakona, te da je sve politička igra kako bi se obezbijedilo finasiranje institucija koje zapošljavaju stranački kadar.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Akcize nisu dovoljne – Vlada RS uvodi namet osiguravajućim društvima

 1. Kafe kuvarica

  Banda iz DNS vlada sektorom osiguranja

  • Banda kriminalci otimacina.

  • Mali

   Mali je DNS za tu ekipu.

   Treba uvesi popuste na polise ljudima koji ugrade autokamere. Kao u Rusiji.

 2. Pljacka i otimacina,da bi mogli zaposljavati svoje cice mice.

 3. reosiguranik

  Veliko je pitanje ko ovdje plačka i otima: Država, Agencija ili osiguravajuća društva??? Država RS radi u opštem interesu svih i niko pojedinačno nema posebnu i značajnu korist već svi imamo korist kao zajednica. Agencija bi to sve trebala ozakoniti. Os.društva upravljaju premijom osiguranika. Osiguranici uplaćuju premiju u fond za isplatu šteta i očekuju da im šteta bude namirena. Ako ne bude šteta ostaje višak uložene premije u fondove koji se treba vratiti osiguranicima kroz popuste. Kod nas je obrnuto. Os.društva i pored najviših prosječnih plata u RS sebi isplaćuju dobit svake godine po 30-50 miliona KM. Oni mogu sebi isplatiti dobit samo za ono što su lično uložili kao akcionari a nemaju pravo da dijele premiju građana kao svoju dobit jer to nije dobit iz poslovanja već više naplaćena premija za rizike koji se nisu ostvarili. Znači, taj višak se mora vratiti onima koji su taj rizik platili više nego što treba. I tako već više desetaka godina. To je neosnovano enormno bogaćenje pojedinaca koji su u tom lancu i tom jedino država može stati u kraj. Država bi trebala možda sav taj višak uzeti u poseban fond za zaštitu imovine svih građana u RS a ne da se to prelijeva u džepove pojedinaca.

  • SIPA

   stvari izgledaju ovako
   35% štete
   45% troškovi
   20% dobit

 4. Cccccc

  Pa Vlada je i propisala cijene i obavezu osiguranja od AO tako da društva nemaju šta da pričaju.
  Kad tržište bude liberalno onda mogu da se javljaju