Capital.ba

Akcionim planom biće usklađeno 149 akata sa evropskim zakonodavstvom

16.02.2012. / 17:13

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske usvojila je danas godišnji Akcioni plan za usklađivanje domaćeg sa zakonodavstvom Evropske unije /EU/, kojim je obuhvaćeno 149 zakonskih i podzakonskih akata, u skladu sa obavezama koje po Republiku Srpsku proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno Privremenog trgovinskog sporazuma.

Akcionim planom identifikovani su svi izvori prava Evropske unije sa kojima se vrši usklađivanje zakonodavstva Republike Srpske, noseće institucije, te vremenski rokovi u kojima će se vršiti usklađivanje domaćih propisa.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović rekla je da je Republika Srpska proces usklađivanja svog zakonodavstva sa propisima EU započela i prije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te da je do sada ocjenu o stepenu usklađenosti dobilo preko 600 zakonskih i podzakonskih akata.

Cvijanovićeva je ukazala na neophodnost i da ostali nivoi organizacije vlasti u BiH, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, definišu odgovarajuće akcione planove, te da isključivo uključivanje i preuzimanje odgovornosti svih nivoa organizacije vlasti u BiH za evropske obaveze predstavlja preduslov za uspješno kretanje ka Evropskoj uniji. U tom smislu, od ključnog značaja je i da se zajedničkim dogovorom dođe do odgovarajućeg sistema koordinacije između svih nivoa organizacije vlasti.

Prema njenim riječima, od formalnog priznanja akcionog plana Republike Srpske od strane Evropske unije, mnogo je bitnije da se rezultati koje Republika Srpska postiže na polju evropskih integracija nađu u godišnjem napretku o BiH.

“I u prošlogodišnjem izvještaju  koji je bio prilično sumoran, moglo se pročitati da je vidljiv napredak koji je postigla Srpska na izgradnji kapaciteta i usklađivanju zakonodavstva”, podsjetila je Cvijanovićeva.

Ona je za narednih mjesec dana najavila i održavanje tematske sjednice Vlade o procesu evropskih integracija, na kojoj će se raspravljati o izradi i definisanju novog mehanizma koordinacije u BiH u oblasti evropskih integracija, kao i programiranju pomoći Evorpske unije u okviru instrumenta IPA komponenta 1 za 2012. i 2013. godinu.

Cvijanovićeva je rekla da su proteklih godina postojali veliki problemi oko utvrđivanja projekata koji treba da budu finansirani iz fondova EU, zbog čega bi ti problemi trebalo da budu identifikovani na vrijeme.

Govoreći o mehanizmu koordinacije aktivnosti u vezi sa pridruživanjem BiH, Cvijanovićeva je istakla da Republika Srpska insistira da se u okviru tog mehanizma utvrdi način usaglašavanja zajedničkog stava, kao i put pridruživanja u kojem neće dolaziti do stalnih pokušaja preuzimanja entitetskih nadležnosti od strane zajedničkih institucija BiH.

Prema njenim riječima, navedene aktivnosti trebaju da rezultiraju izradom dokumenta programa integrisanja, koji BiH, kada dobije status kandidata za članstvo, mora da ima.

Informaciju u vezi sa ovim aktivnostima treba da pripremi Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Vlada je usvojila i prijedlog Strategije regulatorne reforme, koja podrazumijeva uvođenje novog regulatornog instrumenta prilikom izrade propisa u privrednoj oblasti.

“Na ovaj način doći ćemo do kvalitetnih propisa koji će biti stimulativni, a ne opterećujući za poslovnu zajednicu, i kako bi se prilikom donošenja akta potreba za naknadnim intervencijama svela na najmanju moguću mjeru”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da će Vlada Srpske izraditi smjernice republičkim organima uprave koje podrazumijevaju detaljnu analizu uticaja samog akta na privrednu sferu prije njegove izrade.

Vlada je usvojila i prijedlog Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju da Srpska bude partner u regionalnom projektu sertifikacije opština sa ciljem poboljšanja poslovne klime, a u kojem bi trebalo da učestvuju opštine Banjaluka i Prijedor.

Cvijanovićeva je precizirala da implementacija projekta počinje nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju 23. februara u Beogradu.

Vlada je, nakon usvajanja izvještaja Tima za koordinaciju i praćenje stanja u ugroženim opštinama, donijela odluku da nema potrebe za njegovim daljim radom, s obzirom da je vremenska situacija stabilizovana. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!