Capital.ba

Akcionari „Krajina osiguranja“ odbacili Aggarwalove izvještaje

11.09.2017. / 15:42

– Akumulirani gubitak na kraju prošle godine iznosio 4,5 miliona KM
– Đuzel: Naveen Agarwal i Gupta Neete nisu podnosili prijave niti apelacije
– Revizori: Jedna osoba upisana u sudski registar kao ovlaštena, druga potpisivala dokumente

BANJALUKA – Zbog veoma lošeg poslovanja, godišnjeg gubitka od 1,1 milion KM i malverzacija većinskih akcionara Naveena Aggarwala i Gupte Neete, Skupština akcionara „Krajina osiguranja“ nije usvojila finansijski, ali ni poslovni plan za prošlu godinu.

Iako još većinski vlasnici, indijski dvojac koji je, kako je CAPITAL ranije pisao, pokušao da ošteti ovo osiguravajuće društvo za 5,8 miliona KM, od aprila nije u kontaktu sa Upravnim odborom.

„Poslovanje se ne odnosi samo na cifre, već i na kompletno stanje, od izmjena na direktorskim pozicijama do malverzacija koje su se dešavale na čelu ovog osiguravajućeg društva dok su njim upravljali Aggarwal i Gupta. Posljednji put su sa Upravnim odborom komunicirali dan nakon što je zasjedala Skupština akcionara, 22. aprila. Tada su tražili zapisnike. Provjerili smo, nema nikakvih tužbi. Prijetili su apelacijama, ali se ništa nije dogodilo“, rekao je danas za CAPITAL direktor „Krajina osiguranja“ Elmedin Đuzel.

Po njegovim riječima, iako imaju pravo na dividendu, Aggarwal i Gupta nemaju mnogo koristi od ove informacije, jer je “Krajina osiguranje“ s krajem prošle godine zavelo akumulirani gubitak od oko 4,5 miliona KM.

„Indijci nemaju pravo da upravljaju akcijama, a i dalje nemaju pravo glasa u Skupštini akcionara, kao ni da prodaju akcije. Tako će biti dok se ne okončaju krivični postupci i dok Komisija za hartije od vrijednosti ne poništi prethodna rješenja“, rekao je Đuzel komentarišući odluke Skupštine akcionara koja je održana polovinom prošlog mjeseca.

Finansijska slika „Krajine“ u ovoj godini je poboljšana, a gubitak je smanjen za oko 600.000 KM. Evidentan je i rast premije, a štete se, ističe Đuzel, isplaćuju iz tekućih prihoda.

„U prvom kvartalu gubitak smo smanjili za 230.000 KM, a u konsolidovanom izvještaju dodatnih 98.000 KM i posljednje smanjenje gubitka je 270.000 KM. Iz perioda dok je IRB upravljao osiguravajućom kućom, prije privatizacije, vučemo gubitak od oko 3,4 miliona KM“, napomenuo je.

I revizori uperili prst u Indijce

Na malverzacije indijskog dvojca u junu su ukazali i revizori, suzdržavajući se od davanja mišnjenja na poslovanje. Kao obrazloženje su naveli da je preduzeće, zbog promjene vlasničke strukture i sudskih sporova između osiguravajuće kuće i većinskih vlasnika, nekoliko puta mijenjalo direktora i članove Upravnog odbora.

“Od početka 2016. godine u sudu je registravano pet ovlaštenih lica koji zastupaju društvo. Jedan od njih je vanredni upravnik, dok je Upravni odbor imenovao 20. aprila 2016. godine vršioca dužnosti direktora koji nije dobio saglasnost Agencije za osiguranje pa i nije upisan u sudski registar. U istom periodu “Krajina osiguranje” je nekoliko puta ostajalo bez zakonskog zastupnika i potpisnika”, navodi se u reviziji.

Slikovni rezultat za naveen aggarwal krajina osiguranjeZanimljivo je to što se dešavalo da jedna osoba bude upisana u sudski registar kao ovlaštena, dok druge dokumente potpisuje neko drugi. Takođe, pojedini članovi Upravnog odbora, među kojima i Aggarwal, suprotno Zakonu u privrednim društvima, upravljali su Društvom i potpisivali dokumentaciju koja je bila osnov za evidentiranje poslovnih transakcija.

Agencija za osiguranje RS je 20. jula prošle godine uvela vanrednu upravu u “Krajina osiguranje” i utvrdila malverzacije članova Upravnog odbora na čelu sa Aggarwalom. U zapisniku od 10. maja prošle godine stoji da “preduzeće nije uspostavilo sistem upravljanja rizicima, sistem internih kontrola, te je izloženo visokom poslovnom riziku”.

Inače, Osnovni sud u Banjaluci blokirao je račun „Krajina osiguranja“ 17. jula prošle godine, a po zahtjevu Okružnog tužilaštva.

Računi su bili blokirani na neodređeno, kako bi u to vrijeme Aggarwal i Gupta bili spriječeni da zatraže izvršenje kontroverzne presude Okružnog suda u Trebinju i podignu sa računa društva 5,8 miliona KM.

Njih dvoje su tužili „Krajinu“ zbog, kako su tada tvrdili, netačnih informacija koje su o društvu bile navedene u prospektu prilikom emisije akcija, a koje su oni kupili. Potom su na sjednici Upravnog odbora ovog osiguranja, s obzirom da su zajedno imali većinski udio, donijeli odluku kojom „Krajina osiguranje“ priznaje sve što su oni u optužnici naveli.

Zanimljivo je da je Okružni privredni sud u Trebinju tada za manje od mjesec dana presudio u njihovu korist, a nakon što je sve izašlo na vidjelo ovim slučajem se počelo baviti i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS koje je izuzelo kompletnu dokumentaciju iz suda u Trebinju u vezi sa tom tužbom.

Aggarwal i Gupta, od samog preuzimanja „Krajina osiguranja“ krajem 2015. godine počinili niz nezakonitosti zbog čega su konstantno bili pod nadzorom Agencije za osiguranje RS, Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) RS, Inspektorata RS i MUP-a, koji je podnio i izvještaje o zloupotrebi položaja i pranju novca.

CAPITAL: Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Akcionari „Krajina osiguranja“ odbacili Aggarwalove izvještaje

  1. potpis

   Indijac bio ovlaštena osoba, a Mladen Jovanović član tkz.upravnog odbora potpisivao ili falsifikovao potpis Agarwala. Vrlo teška i komplikovana priča, mislim da će ući u anale najtežih prekršaja ikad zabilježenih.Priča bi bila mnogo kraća, da se nisu usudili radnici.A da šačica ljudi, može da poremeti ” sistem ” može ako hoće i želi.

  2. Gavran

   Bravo Djuzelu.

  3. Milojko

   Pa desila se prica sa puno nerazjasnjenih detalja, prica iz koje svi mogu da izvuku pouku. Nista se ne moze sakriti od onih koji su spremni da traze dok ne pronadju. E takvi su radnici Krajine. I mnogo prije Indijaca oni su otkrili mnogo toga ali na njihova upozorenja niko se nije odazivao. Znali su oni za vecinu sto se desavalo i ranije, ali valjda je trebao da se desi ono sto se desilo pa da se isti ti ljudi shvate ozbiljno, te da neko krene pravim putem. I sad kad Krajina ustaje i kad se ulazu napori da opstane i krene putem napretka, postoji mnogo onih koji to ne zele. Oni ne zele, a mi zelimo, mi to hocemo, mi to mozemo. Mi cemo to i uspjeti. Vratice Krajina svoje mjesto i bonitet, a dokazacemo nevjernicima i zlobnicima da smo spremni sve uciniti za Krajinu.

  4. copy-paste

   Tu Guptu ili Muktu, niko nikad niti je vidio niti čuo.Da li je i ona samo tel.sekretarica, kao i većina članova tog odbora.Najprljavija privatizacija, ne samo po načinu ulaska u kupovinu akciju, već i po najprljavijim ljudima u i oko nje.

  5. Spoj

   Bez takvog direktora tesko bi se uspjelo. Dobar spoj hrabrosti, inteligencije, mudrosti i znanja. Taj spo se zove imenom Elmedin Djuzel.

   • Munja

    Svaka čast i Elmedinu, al izgleda da svu zaslugu pokupi sadašnja uprava i upravni odbor, ne bi ni oni bili sad gdje jesu da nije bilo hrabrih radnika a to niko ne spominje. Sve se zaboravilo…..

  6. re-

   Kroz sve gore navedene postove se jasno čita uloga radnika,koja je jedina bila presudna, i to je jasno ko dan.I to svi znaju, iako bi mnogi htjeli da zaborave istinu.Radnici su se usudili i desili…i lovorike mogu samo oni da nose.

  7. šteta

   Kada će se početi pričati i vršiti istrage, za period prije nazovi privatizacije? Za period kada je ovlaštena osoba bila Mila Gromilić.Pa, Valan Duško, Simić Ranko, Mihajlo Milan,Bogdanović Nenad, Kovačević Slaviša, Predrag Buvač..Ti su nanijeli veću štetu u milionskim iznosima od ovog nesretnika indijca.Oni su uzrok, a ovaj bijednik samo kolateralna šteta.

  8. Šteta - re

   Mila Gromilić je glavni krivac za dolazak Indijaca, jer je osam godina nemilosrdno pljačkala Krajinu. Što je još žalosnije Agencija za osiguranje je to sve prećutno posmatrala i donosila nekakva formalna rješenja na čijoj realizaciji nikad nije istrajavala. Zato je dokapitalizacija pa i sa parama sumnjivog porjekla i kvarnih namjera budućeg većinskog vlasnika bila iznuđena..

   • šteta-re/re

    Kad je AZORS u pitanju, zašto to ne reći punim imenom i prezimenom, Božana Šljivar.Koja je u ime Agencije morala a nije, prećutno davala saglasnosti za marifetluke Gromilićke.Zato je i nagrađena, pozicijom u opštini.

  9. Trupac

   Krajina osiguranje je klasično državno osiguranje nastalo odlukom SDS da formira 2 osiguranja i to zapad Krajina, Istok Jahorina.
   Država je u oba društva instalirala svoje ljude sa namjerom da ima uticaj i likvidan novac svaki dan.
   Nema velike filozofije osim da naša država ne može da vodi niti jedno preduzeće koje ima konkurenciju u stranim kompanijama i to je poenta, a direktori u prošlosti su samo proizvod vlasti koja ih postavlja.
   Imena nisu bitna koliko je bitno da se odgovori na pitanje: Šta je IRB preduzela da unaprijedi poslovanje Krajina osiguranja? Koliko premije su obezbjedili kao državna banka? Koga su imenovali u organe upravljanja?
   A onda ključno pitanje Zašto nisu dokapitalizovali svoje osiguranje sa 7,0 mio KM?? a kupovali su obveznice privatnih osiguranja.

   Možda je sada jasnije, nisam prorok, ali kraj 2018 je zadnja godina rada ovog osiguranja ako neko ne dođe da ga kupi ili da se spoje 2-3 domaća društva ako su pametni.

   • Milojko

    A sta ce se desiti ako Krajina opstane i bude lider?!!!! Onda ce opet biti nekome nejasni zasto i zbog cega.

   • Re trupac

    Uz dužno poštovanje na vaš stav i mišljenje, ne slažem se sa pojedinim navodima. Jedina koja je dovedena sa pozicije vlasti je Mila G. Koja je IRB tj. Državu uvela u priču Kraj. Osiguranje bez dobro proverenih i provedenih zakonskih procedura. I kad su gospoda iz IRB-a, vidjela u šta su ušli onda su se nevješto koprcali osam godina na štetu ove kuće. Paradoks je, ko još može vjerovati priučenoj, uz to bolesnoj ženi, koja je za svog mandata jedino proganjala svog predhodnika. Uz to potrošila silne milione na tužbe protiv njega uz dobar profit sebi i advokat. Đukiću.Pa Cofus, Igokea, pa kafa i šećer po astronomsko cijenama… Ima tu materijala za tomove. Jedina istina koju navodite je, da mnogi priželjkuju kraj ovog društva, najviše iz straha.. Za sebe. – odlika slabih i nepoštenih ljudi. Za razliku od mnogih, Krajina je tri puta padala i ustajanja, to govori o mnogo čemu što vi ne poznajete. Na kraju, za Krajinu tj. njenu kupovinu ili spajanje će biti zainteresovani mnogi i dobri poznavaoci prilika u osiguranju znaju o čemu pričam. Drugi će samo da nečujno potonuo i nestanu.