Capital.ba

Akcije oslabile poslije nepovoljne prognoze MMF

10.10.2012. / 7:45

NJUJORK, Vrijednosti svjetskih akcija i evra su juče snižene pod pritiskom zabrinutosti za izglede zarada američkih kompanija i snažnog upozorenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u pogledu rasta svjetske ekonomije.

MMF je u izvještaju objavljenom u Tokiju, snizio prognozu rasta svjetske privrede u idućoj godini na 3,6 odsto, sa 3,9 odsto, uprkos dinamizmu u zemaljama u usponu.

Dodatnu zabrinutost izazivaju neizvjesni izgledi za Španiju i Grčku.
Juče je desetine hiljada ljudi protestovalo na ulicama Atine protiv njemačke kancelarke Angele Merkel koja je za vrijeme kratke posjete Grčkoj iskazala simpatije prema toj prezaduženoj članici zone evra, ali nije obećala nikakvu dalju pomoć.

Investitori u akcije su juče bili oprezni u očekivanju početka objavljivanja kvartalnih podataka o zaradana kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama.
Analitičari ukazuju da bi razočaravajući rezultati mogli da naškode vrijednostima akcija i zajedničke evropske valute evra.

Na njujorškom Volstritu je industrijski indeks Dau Džons snižen za 85,23 poena, ili 0,63 odsto, na 13.498,42 poena, dok je širi S&P 500 izgubio 11,30 poena, ili 0,78 odsto vrijednosti i ugovaran je po 1.444,58 poena.

Kompozitni Nasdak je pretrpjeo pad od 42,12 poena, ili 1,35 odsto, na 3.070,23 poena.

U Evropi je indeks akcija vodećih kompanija FTSEurofirst 300 snižen 0,5 odsto i zaključen na 1.095,32 poena dok je svjetski MSCI vorld oslabio 0,7 odsto.
Na valutnom tržištu je evro pojeftinio 0,7 odsto, na 1,2882 dolara, prenijela je novinska agencija Rojters.

Prinos na španske vladine obveznice s rokom dospjeća od 10 godina povećan je za 10 baznih poena, na 5,83 odsto, što je, međutim, znatno niže od maksimalnih 7,8 odsto iz jula ove godine.

Zabrinutost za Grčku je ponovo pojačana pošto je predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi izjavio da je Atina učinila napredak u reformisanju svoje ekonomije, ali da mora još dosta da uradi.

– Neke stvari su poboljšane u posljednja dva do tri mjeseca, ali smatram da joj još uvijek predstoji dug i težak put – rekao je Dragi.

MMF, jedan od glavnih kreditora Grčke, saopštio je u jednom izvještaju da vlada u Atini neće ispuniti petogodišnji cilj za smanjenje duga koji je uslov da bi ta zemlja dobila međunarodnu pomoć za spasavanje vrijednu 130 milijardi evra.

Pretnje prekida isporuka nafte iz regiona Bliskog istoka doprinijele su porastu cijena tog energenta.

Američka laka sirova nafta je poskupjela 2,89 dolara, na 92,22 dolara za barel, oporavivši se poslije dvije uzastopne sesije gubitaka.

Marka “brent” iz Sjevernog mora je ojačala 2,54 dolara, na 114,36 dolara za batrel.

Bakar je na Londonskoj berzi metala (LME) pojeftinio 0,2 odsto, na 8.165 dolara za tonu. Tanjug

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti