Capital.ba

Adnan Filipović: ROCHE je lider personalizovane medicine

09.11.2018. / 9:00

SARAJEVO, Roche Ltd  ove godine obilježava 20 godina uspješnog rada u BiH. Prisustvo i rad ove svjetski poznate kompanije donijelo je građanima BiH mogućnost liječenja najinovativnijim terapijskim opcijama koje donose ozdravljenje, podižu kvalitetu života i  spašavaju živote…

„Partner smo i aktivni sudionik transformacije / unapređenja sistema medicinske njege u BiH“, naveo je generalni direktor Roche BiH Adnan Filipović.

Roche ove godine obilježava 20 godina postojanja u BiH. Koliko je za kompaniju koja je svjetski biotehnološki lider s poslovnom tradicijom dužom od 120 godina važno bh. tržište i kakve rezultate postižete na tržištu BiH?

FILIPOVIĆ: Da, Roche sa sjedištem u švicarskom Baselu je najveća svjetska biotehnološka kompanija sa inovativnim lijekovima u oblasti onkologije, virusologije, inflamatornih bolesti, poremećaja metabolizma i CNS-a. Također smo svjetski lider u in–vitro dijagnostici malignih bolesti zasnovanoj na molekularnoj/genskoj analizi, kao i pionir u kontroli i dijagnostici dijabetesa. Prisutni smo u 166 zemalja na svijetu, od velikih zemalja kao SAD i malih zemalja kao što je BiH. U proteklih 20 godina kontinuirano u partnerstvu sa svim zdravstvenim djelatnicima i ustanovama, radimo na glavnom cilju – omogućiti adekvatno liječenje i dostupnost naših lijekova svakom pacijentu, jednak pristup zdravstvenoj njezi,ostvariti pozitivne promjene i donijeti održivu vrijednost u zdravstvenom sistemu u Bosni i Hercegovini

Koji su izazovi na domaćem tržištu, koliko kroz vlastitu infrastrukturu Roche može odgovoriti zahtjevima tržišta?

FILIPOVIĆ: Mislim da je zajednički cilj svih uključenih u segment zdravstva obezbjediti nove efikasnije tretmane pacijentima u BiH i uvesti tokove moderne medicine u naš sistem. U Bosni i Hercegovini svi smo svjesni činjenice da se i pored izvanrednih rezultata koje imamo u pružanju zdravstvene njege suočavamo i sa mnogim barijerama koje generiraju nezadovoljstvo kako kod pacijenata, tako i kod zdravstvenih radnika. Mi u Roche-u, želimo biti partner i aktivni sudionik transformacije / unapređenja sistema medicinske njege u našoj zemlji. Naša filozofija je uvijek bila utemeljena na povećanju znanja i sposobnosti, pa smo u tom pravcu i krenuli u promjene koje želimo da vidimo.

Ponekad su dovoljni i mali koraci naprijed da sistem ostvari uslove za adekvatne promjene. Recimo uspostavljanje pozitivne, produktivne komunikacije između različitih učesnika unutar zdravstvenog sistema i želja da razgovaramo o rješenjima, a ne o problemima, dio su tih nastojanja. Uz puno povjerenja, gledajući na stvari iz druge perspektive i sa vjerom da smo samo zajedno sposobni skrojiti uslove po mjeri pacijenta, jer svi smo bili ili ćemo biti pacijent, smatramo da Roche može doprinijeti progresu. Dokazali smo to globalno u ovih 120 godina, a sa ponosom možemo reći da smo to dokazali svojom ekspertizom i posvećenosti i za ovih 20 godina rada u Bosni i Hercegovini. Na kraju krajeva, mi jesmo Bosanci i Hercegovci.

Koliko Roche ulaže u istraživanje i razvoj naprednih terapija i koja inovativna dijagnostička i terapijska rješenja razvija?

FILIPOVIĆ: Roche je kompanija koja u istraživanje i razvoj na godišnjem nivou investira više od 10 milijardi dolara i to nas svrstava u sami vrh investicija svih industrija a ne samo farmaceutske. U našem pipelinu ili razvojnom procesu imamo 64 molekule u fazi istraživanja.  Preko 300.000 pacijenata trenutno je uključeno u 1.400 kliničkih ispitivanja na preko 30.000 lokacija u cijelom svijetu. Vjerujemo da kroz taj ogroman broj i potencijal možemo očekivati nove inovativne lijekove koji će se pojaviti na tržištu u narednim godinama i koji će promijeniti način na koji gledamo liječenje u cjelini. Od tih novih terapijskih opcija u BiH su registrovani i dostupni inovativni lijekovi koji se primjenjuju u terapiji karcinoma pluća i karcinoma mokraćnog mjehura kao imunoterapija, kod hronične limfatične leukemije i folikularnog limfoma, zatim dvojna terapija kod visoko rizičnih pacijenata sa karcinomom dojke, te terapija kod temoralnog artritisa i multiple skleroze. Vrlo skoro na tržište želimo uvesti i nove pristupe dijagnostici i tretmanu hemofilije.

Počeli smo i sa preciznom dijagnostikom kod koje se sa tzv. „next generation secvencing“ procedurom, detektuju promjene na malignim ćelijama na nivou gena i shodno tome preporučuje se najoptimalnije liječenje prilagođeno svakom pojedinačnom pacijentu.

Ko je su to Roche vrijednosti koje odražavaju Vaš način rada i postojanja u BiH?

FILIPOVIĆ: Kompanija Roche je jedna od tri vodeće faramceutske kompanije u našoj zemlji. Upošljavamo 33 visokoedukovana profesionalca, (ljekara, farmaceuta, ekonomista, pravnika) čija je odgovornost uz etičan rad, poštujući Roche vrijednosti, kodeks ponašanja I pravila u poslovanju, da našu kompaniju kao vodeću u farmaceutskoj industriji u svijetu, pozicioniraju kao lidera i na tržištu BiH. Roche njeguje svoju dugogodišnju tradiciju i tri vrijednosti koje odražavaju našu kulturu i način rada, a to su: Integritet – otvoreni smo, iskreni, etični i originalni; Hrabrost – poduzetni smo i spremni preuzeti rizik; i Strast – predani smo i koristimo svo naše znanje i energiju za dobrobit pacijenata.

Ove vrijednosti su uključene u sve što radimo.

Koja je osnovna strategija razvoja kompanije u narednom periodu?

FILIPOVIĆ:Cilj i strategija kompanije Roche je personalizirani pristup zdravstvenoj zaštiti i obezbjeđenje lijekova i dijagnostičkih sredstva koji omogućavaju vidljiva poboljšanja zdravlja, kvalitetu života. i preživljenje pacijenata, jer bez obzira na značajne pomake koji su napravljeni na području medicine, potreba za novim, inovativnim dijagnostičkim procedurama i lijekovima je veća nego ikad.

Razvijajući lijekove i dijagnostičke metode, kompanija Roche je shvatila da se budućnost nalazi u preplitanju ove dvije grane. To znači da moderna farmaceutika svoju osnovu nalazi u preciznoj dijagnostici, konkretno, specifična dijagnoza određuje specifičnu terapiju koja se primjenjuje samo kod pacijenata koji dokazano imaju benefit. To je najracionalniji i najoptimalniji pristup, koji je nazvan – personalizirana medicina.

Dosadašnji rezultati i titula lidera u personaliziranoj medicini, ohrabruje nas da nastavimo sa ovim pristupom i tražimo solucije za druga oboljenja gdje medicina još uvijek nije dala adekvatne odgovore i rješenja.

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!