Capital.ba

Kinezima pripremljen teren za gradnju Bloka 7 TE Tuzla

22.10.2020. / 9:00

TUZLA – Gradilište Bloka 7 Termoelektrane Tuzla gotovo je u potpunosti spremno i u nekoliko narednih dana biće predato kineskim partnerima za daljnju realizaciju tog vrlo važnog i velikog projekta, potvrđeno je iz Elektroprivrede BiH.

Blok 7

FOTO: EP BIH

Pripremni radovi za izgradnju Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, čija je realizacija obaveza Elektroprivrede BiH, u završnoj su fazi.

Iz te kompanije navode da je vrijednost radova započetih u novembru 2019. gotovo 19 miliona KM, a izvođač je domaći konzorcij koji čine kompanije ITC iz Zenice, Integral Inženjering Banja Luka i Prijedor putevi.

Izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić izjavio je da je gradilište gotovo u potpunosti spremno i u nekoliko narednih dana biće predato kineskim partnerima za daljnju realizaciju tog vrlo važnog i velikog projekta za Elektroprivredu BiH.

Članovi stručnog tima naše kompanije sa predstavnicima partnera iz Kine intenzivno rade na izradi baznog dizajna projekta. Po okončanju ove aktivnosti, kineski stručnjaci i inženjeri će pristupiti izradi glavnog projekta i ishodovanju potrebnih dozvola za gradnju Bloka 7”, kazao je Salkić.

U proteklih 11 mjeseci izvršeno je čišćenje lokacije budućeg Bloka, izgrađeni su pristupni putevi, izmještene podzemne instalacije, te porušeni nadzemni objekti i okončana nivelacija terena. Produžen je glavni kolektor i izrađen kanal za odvodnju površinskih voda, a oko cijelog gradilišta postavljena je betonska ograda.

Glavni nadzorni inženjer za pripremnu fazu izgradnje Bloka 7 Šaban Hajdarević naveo je da bilo potrebno očistiti površinu između 320.000 i 340.000 m², nasuti na ukupni prostor oko 380.000 m³ nasipnog materijala, postaviti blizu pet kilometara podzemnih cjevovoda različitih profila, produžiti glavni kolektor za skoro 800 metara i postaviti gotovo 1.800 metara ograde oko gradilišta.

U toku izrade nasipa na gradilište je dnevno pristizalo 278 kamiona. Za prijevoz potrebne količine materijala bilo je neophodno gotovo 25.900 transportnih tura. 525 tona betonskog čelika, te 3.500 m³ betona ugrađeno je u izradu AB kanala, dok je za izradu ograde utrošeno 70 tona betonskog čelika i 700 m³ betona.

Za pripremne radove u svim dosadašnjim fazama bilo je potrebno oko 220.000 radnih sati uz stalni angažman 83 osobe, a povremeno je bilo angažovano još 115. Kako bi bili ispunjeni svi preduslovi da gradilište preuzmu kineski partneri, u toku su i radovi na elektroinstalacijama.

Nadzorni inženjer za elektroradove pripremne faze izgradnje Bloka 7 Nedžad Bjelić naveo je da su u toku radovi na instalaciji vanjske rasvjete, videonadzora ograde i priključenja gradilišta na električnu energiju, te polaganje napojnih kablova i montaža opreme.

Istovremeno, priprema se i investiciona-tehnička dokumentacija za izmještanje 220 kV dalekovoda koji se nalazi u krugu TE Tuzla”, istakao je Bjelić.

U junu 2020. Elektroprivreda BiH je uplatom avansa od 214 miliona KM ispunila i posljednju obavezu po Ugovoru o inženjeringu, nabavci i izgradnji Bloka, čime su praktično počeli teći svi rokovi za izgradnju u kojoj će učestvovati oko 1.000 radnika.

Prema Ugovoru potpisanom s kineskim konzorcijem Gezhouba, od 10 do 30 posto neto ugovorene cijene za Blok 7 biće realizovano u BiH. Domaće kompanije biće angažovane u fazama ili postupcima izgradnje u kojima je to moguće, odnosno za koje postoje privredni resursi u našoj zemlji.

Blok 7 je zamjenski blok za postojeće kapacitete u TE Tuzla i njegovim ulaskom u pogon 2025. prestaće s radom blokovi 3, 4 i 5, saopšteno je iz Elektroprivrede BiH.    Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!