Capital.ba

Prinos kukuruza u Bijeljini do osam tona po hektaru

09.10.2023. / 16:25

BIJELJINA – Vrijeme je poslužilo poljoprivrednike tokom berbe kukuruza u Semberiji a prinos je od 3,5 do četiri tone na parcelama gdje se pojavila bolest crvenilo kukuruza, do osam tona na parcelama bliže rijekama Drini i Savi, rekao je Srni predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Sela Semberije” Boško Radić.

kukuruz

Foto: Pixabay

Sa prinosom od šest tona proizvođač tek pokriva troškove proizvodnje kukuruza sa vlastitom mehanizacijom“, naveo je on.

Radić kaže da je kvalitet kukuruza u Semberiji prosječan, a otkupna cijena ovogodišnjeg roda 300 KM po toni, uz ocjenu da je to suviše malo da se pokriju troškovi proizvodnje.

Ovaj semberski poljoprivrednik proizveo je kukuruz na 10 hektara, rod je 4,5 tona i nije time zadovoljan, ali nada se da će nakon teških godina zbog rata u Ukrajini i vremenskih nepogoda doći i bolje vrijeme za agrar.

Prema riječima Radića, Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo za proizvodnju kukuruza obezbjeđuju proizvođačima regresirano gorivo i značajan procenat troškova za osiguranje usjeva.

Mi u udruženju već godinama osiguravamo usjeve i svake se godine taj broj povećava, jer uz podršku Ministarstva i Agrarnog fonda grada za poljoprivrednika ostane da plati 20 do 30 odsto cijene za osiguranje usjeva“, naveo je on.

Radić dodaje da je i potrošnja kukuruza značajno manja zbog pojave bolesti afričke kuge svinja koja je desetkovala stočni fond.

Prema njegovim riječima, domaćini u Semberiji prodaju kukuruz jer nemaju gdje da ga lagere i čekaju eventualno bolju cijenu, a cijena svih žitarica je loša.

Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!