Capital.ba

Novi namet za privredu: Akcize na struju uskoro u parlamentarnoj proceduri

16.01.2019. / 9:57

​BANJALUKA, SARAJEVO – Bosna i Hercegovina bi uskoro u parlamentarnu proceduru trebalo da uputi amandmane na Zakon o akcizama kojim bi bile uvedene akcize na struju, što je jedna od predstojećih evropskih obaveza na putu ka EU, saznaju “Nezavisne“.

Kako nam je rečeno, zakon bi se već našao u proceduri, međutim čeka se formiranje novog Savjeta ministara, a, takođe, radi se o mjeri koja bi mogla izazvati negativne reakcije u javnosti.

Međutim, izvjesno je da stanovništvo neće imati velikog razloga za brigu s obzirom na to da će najvjerovatnije akciza za domaćinstva iznositi nula maraka, a da bi se veći dio tereta prebacio na pravna lica i na privredu, koja bi mogla dobiti akciznu stopu. Međutim, ako poskupi struja za privredu, izvjesno je očekivati da bi moglo doći do lančanog poskupljenja ostalih proizvoda, a što bi se onda moglo odraziti i na životni standard stanovništva.

Kako saznajemo, pravilnik na osnovu kojeg će biti određene akcize je u izradi, ali zbog osjetljivosti teme niko od nadležnih nije želio da komentariše ove navode.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže za “Nezavisne” da ta ustanova nema saznanja o aktivnostima u vezi s akcizama na struju.

UIO BiH provodi mjere koje usvoji Upravni odbor UIO, koji čine državni i entitetski ministri finansija, a usvoji državni parlament. Za sva pitanja treba se obratiti UO UIO“, kaže Kovačević.

Nataša Krsman, portpaol UO UIO BiH, nam je rekla da ni ona nema saznanja o eventualnim mjerama u cilju uvođenja akciza na struju.

Mi nemamo informaciju, do nas u UO UIO nije stigao nikakav prijedlog ili zahtjev na tu temu“, naglasila je Krsmanova za “Nezavisne”.

Odgovore o obavezi uvođenja akciza na struju zatražili smo i od predstavnika Delegacije EU, ali nam do zaključenja ovog broja nisu stigli, međutim iz Evropske komisije poslali su nam kratku informaciju iz koje proizlazi da se očekuje uvođenje akciza.

Mi razumijemo da je BiH trenutno u procesu određivanja tarifa za ‘Elektroprenos BiH’ i nezavisne operatore sistema, ali Evropska komisija nije involvirana. To je pitanje u nadležnosti BiH“, odgovorili su oni.

Da će BiH biti u obavezi da uvede akcize na struju, govori evropska direktiva 2003/96/EC, u kojoj je istaknuto da sve zemlje članice moraju imati akcize na struju i da se preporučuje minimalni nivo akciza od jedan evro po megavatu za domaćinstva i pola evra po megavatu za poslovne potrošače. Sve zemlje članice imaju akcizu na struju, s tim da se dio zemalja odlučio da odobri nultu stopu za pojedine kategorije potrošača, primarno kako bi se ohrabrili i stimulisali ekološki standardi i forsiralo uvođenje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

U izvještaju o napretku BiH je upozoreno da BiH nije napravila napredak u odnosu na zakonodavstvo o akcizama i carinama i da bi trebalo da dopuni Zakon o akcizama i uskladi ga s evropskom pravnom stečevinom.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže za “Nezavisne” da bi uvođenje akciza, uz već najavljeno povećanje cijene struje, imalo veoma loše posljedice na privredu u RS.

Ovo što se sada dešava s cijenom struje nije u skladu s onim što je sadašnji premijer rekao u svom ekspozeu u Narodnoj skupštini RS prilikom izbora Vlade. Mi moramo biti svjesni da moramo očuvati privredni rast koji smo postigli prošle godine i raditi na tome da radnicima povećamo plate, jer inače ljudi odoše odavde“, kaže on.

Ističe da su poslodavci svoje stavove iznijeli, ali da im nije jasno zašto se sada odstupa od onoga što im je bilo obećano.

Imate firme, poput one za preradu pamuka u Kozarskoj Dubici, koje imaju milionske račune za struju, a koje su došle u RS jer im je bilo obećano da cijena struje neće biti dirana. Oni sada ozbiljno razmišljaju da odu i da otpuste radnike. Treba dobro razmisliti da li nam je to cilj“, kaže on.

Umjesto da se povećavaju cijene struje, on kaže da bi bilo bolje razmotriti efikasnost elektroenergetskog sistema i broj zaposlenih i da se tu nađu uštede. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Novi namet za privredu: Akcize na struju uskoro u parlamentarnoj proceduri

    1. Nebitan

      Koja je mjerna jedinica za nebitnost ?