ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Od 1. aprila poskupljuju cigarete TDR i FD Banjaluka

Objavljeno u NAJAVE DOGAĐAJA, TRGOVINA

BANJALUKA, Pojedine vrste cigareta Tvornice duhana Rovinj Sarajevo i Fabrike duvana Banjaluka poskupjeće od 1. aprila za deset do 20 feninga po kutiji, potvrdili su za poslovni portal CAPITAL.ba u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Prema novim odlukama o porodajnim cijenama povećana je cijena cigareta Dunhill Fine Cut Blue i Dunhill Fine Cut Blonde sa 4,80 KM na pet KM.

Cijena cigareta York NEO Red i Blue i York NEO 100s biće sa 4,50 KM na 4,60 KM, dok cigarete York Slims Blue i Lila sa 3,50 KM prelaze na novu cijenu od 3,60 KM.

Od cigareta koje proizvodi Fabrika duvana Banjaluka, od 1. aprila  cigrete „Eva“ će poskupjeti sa 4,10 na 4,20 KM.

Cigarete su u BiH zadnji put poskupjele početkom ove godine kada su cijene povećane i do 60 feninga po kutiji.

Cijene cigareta u BiH posljednjih godina su u porastu u skladu sa povećanjem posebne i minimalne akcize što predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji.

Posebna akciza na cigarete u BiH povećavana je od 2009. godine, što je znatno povećalo prihode od akciza na duvan i duvanske prerađevine.

Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta i duvana, dužni su ukoliko žele povećati cijene cigareta o tome obavjetiti UIO mjesec dana ranije. Isto tako moraju obavjestiti sve svoje partnere koji prodaju cigarete na tržištu da se prilikom stupanja na snagu novih maloprodajnih cijena moraju popisati sve zalihe cigareta i obračunati i platiti razlika akcize na cigarete utvrđene kao zalihe u popisnim listama.

CAPITAL: M. Čigoja

 

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+