Capital.ba

Zvizdić: Usvojena strategija ruralnog razvoja

04.01.2018. / 16:10

SARAJEVO, Savjet ministara usvojio je danas Strategiju ruralnog razvoja BiH za period 2018-2021. godina, rekao je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, izražavajući očekivanje da će ovaj dokument 17. januara usvojiti Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

“Riječ je o jednoj od strategija koju ne usvaja samo Savjet ministara, nego i Parlamentarna skupština BiH. Mi ćemo odmah o tome obavijestiti nadležna tijela u Briselu i očekujemo da će BiH biti dio programiranja u vezi sa sredstvima koja ćemo dobiti za razvoj poljoprivrednog sektora u BiH”, rekao je Zvizdić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović istakao je da je pred BiH dug put da poljoprivredni sektor bude dio EU i da se približi njenim standardima, ali da ova strategija predstavlja prvi i najvažniji korak u tom pravcu.

On je pojasnio da se strategija odnosi na četvorogodišnji period, kao i Plan za ruralni razvoj EU, ističući da je riječ o jednoj od najvažnijih odluka koju je donio Savjet ministara u posljednjih godinu dana.

“Za poljoprivrednike sigurno je najvažniji dokument još od usvajanja zakona 2008. godine i temeljni dokument koji će pomoći planiranju i programiranju poljoprivrede u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i svih 10 kantona, te Brčko distriktu”, naveo je Šarović.

On je podsjetio da je utrošeno mnogo vremena na pribavljanje mišljenja svih relevantnih institucija, napominjući da bi idealno bilo da je Strategija usvojena prije mjesec dana.

“Bez obzira na kašnjenje, uvjeren sam da nećemo izgubiti priliku da budemo dio programiranja za pretpristupna sredstva EU za period 2018-2021. godina”, rekao je Šarović.

On je napomenuo da su o usvajanju dokumenta već informisani Evropska komisija i nadležni direktorati.

“Pokrenuli smo mehanizam da se ovaj dokument nađe i u parlamentarnoj proceduri, jer je, u skladu sa zakonom, potrebno da dobije saglasnost Parlamentarne skupštine BiH”, pojasnio je Šarović, naglašavajući da je Republika Srpska pozitivno mišljenje o njemu dostavila 31. decembra.

On je pojasnio da je Strategija ruralnog razvoja moderan dokument koji je omogućio da se “snimi” stanje poljoprivrede u BiH po entitetima, u Brčko distriktu i kantonima i rađena je prema modularnom principu, što znači da su planovi svih nivoa posebno prikazani.

“Strategija ne služi samo za programiranje i IPA pretpristupne fondove, već je domaći dokument koji će poslužiti svim nivoima vlasti da mogu aplicirati i za druge platforme. Dokument je rađen uz punu podršku Evropske komisije, USAID-a i Švedske razvoje agencije SIDA koji su angažovali eksperte”, dodao je Šarović.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH naglašava da će Strategija omogućiti da se na godišnjem nivou povlači do 30 miliona evra sa tendencijom da, kada zemlja dobije kandidatski status, iznos sredstava bude i veći.

Kao primjer je naveo Srbiju koja povlači 170 miliona evra iz evropskih fondova ili Hrvatsku koja, kao članica EU, dobija 900 miliona evra direktnih podsticaja i dvije milijarede evra kroz različite projekte za mala preduzeća, farme i mljekare.

Govoreći o razvoju poljoprivrednog sektora u BiH, Šarović kaže da su iznosi podsticaja u FBiH i Republici Sprskoj minimalni, te da bi za približnu konkurentnost sa državama okruženja bili neophodni dvostruko veći podsticaji iz budžeta.

“Za Republiku Srpsku najmanje 120 miliona KM, odnosno 140 do 150 miliona KM u FBiH. To trenutno budžeti entiteta ne mogu da podnesu, zbog čega je važno da pristupamo i drugim platformama”, rekao je Šarović.

On je napomenuo da poljoprivreda u bruto domaćem proizovodu BiH učestvuje sa sedam do osam odsto. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!