Capital.ba

ŽRS nemaju dokaz o vrijednosti imovine

19.06.2020. / 14:39

DOBOJ – „Željeznice Republike Srpske“ (ŽRS) prikazuju da im imovina vrijedi 440 miliona maraka, ali ne postoji dokumentacija i procjena koja to dokazuje, što su potvrdili i nezavisni revizori, otkriva portal CAPITAL.

ŽRS imovina

U izvještaju nezavisnog revizora, koji je uradila revizorska kuća “Grant Thornton”, ŽRS je dato mišljenje sa rezervom.

Revizori su naveli da su ŽRS prikazale da nekretnine, postrojenja i oprema koje posjeduju vrijede 440,3 miliona KM. Međutim, na kraju 2015. godine bio je angažovan eksterni procjenitelj i evidentirana je procjena zemljišta, a nisu evidentirani efekti procjene za nekretnine, postrojenja i opremu.

„Na osnovu raspoložive dokumentacije nismo bili u mogućnosti da potvrdimo iskazanu vrijednost nekretnina, postrojenja i opreme“, istakli su revizori.

Utvrđeno je i da zalihe i dati avansi na kraju 2019. godine iznose 19,9 miliona KM.

“Zalihe imaju izuzetno nizak koeficijent obrta. Na osovu raspoložive dokumentacije nismo mogli da potvrdimo iskazanu vrijednost zaliha materijala i datih avansa, niti da utvrdimo potencijalne efekte na finansijski rezultat ŽRS za 2019”, istakli su revizori.

Naglasili su i da je značajna neizvjesnost u vezi sa vremenski neograničeim poslovanjem, skrećući pažnju da ŽRS kontinuirano posluju s gubitkom.

“Kratkoročne obaveze prevazilaze kratkoročnu imovinu i ŽRS se susreću sa problemom nelikvidnosti. Na kraju 2019. godine, kratkoročne obaveze su veće od tekuće imovine za 191,1 milion KM. Ova činjenica ukazuje na postojanje značajne neizvjesnosti koja može da izazove sumnju u odnosu na sposobnost ŽRS da izmiruje redovno obaveze i da posluje po načelu stalnosti poslovanja”, naglasili su revizori.

Uprava ŽRS na to je odgovorila da smatra da će organi upravljanja zajedno sa vlasnicima preduzimati neophodne aktivnosti u cilju pribavljanja sredstava koja su potrebna da bi se omogućilo ŽRS da nastavi kontinuirano sa poslovanjem.

Potvrđeno: Uprava ŽRS kredit prikazala kao prihod

Revizori su istakli i da ŽRS kredit prikazuju kao prihod, što je i ranije bio problem, o čemu je CAPITAL pisao.

“Ostali poslovni prihodi iskazani su u 2019. godini u iznosu od 40,4 miliona i sadrže i prihode od donacija u iznosu od 11,9 miliona koji predstavljaju sredstva kreditnog zaduženja RS po projektu rastrukturiranja ŽRS”, navedeno je u izvještaju revizora.

U ŽRS su se branili da takvo evidentiranje vrše na osnovu instrukcija Ministarstva finansija RS.

Restrukturiranje ŽRS je počelo 2017. godine, a odvija se u tri pravca – finansijsko, organizaciono i vlasničko restrukturiranje. Od 2021. godine ŽRS treba da posluju po novom sistemu.

Postupak restrukturiranja ŽRS finansira se kreditom Svjetske banke u iznosu od 100 miliona KM.

ŽRS su za 2019. prikazale dobit od oko 1,7 miliona KM, a plan je da ona bude iskorištena za saniranje akumuliranog gubitka ranijeg perioda poslovanja koji iznosi oko 83,6 miliona maraka, objavio je nedavno portal Srpskainfo. To je prijedlog uprave preduzeća za sjednicu Skupštine akcionara ŽRS, najavljenu za 24. juli.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!