ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Zbog otkupnih cijena “zavađeni” voćari i prerađivači

Objavljeno u PRIVREDA

BANJALUKA, Prerađivači voća i povrća u RS započeli su dogovoreni otkup tržišnih viškova, koji premašuju 700 tona, dok proizvođači izražavaju nezadovoljstvo ponuđenim otkupnim cijenama koje su dostavile pojedine firme, te ih smatraju potcjenjivačkim. voce 1

Tako je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, ustvrdio da neki prerađivači, misleći tu na firmu “Prijedorčanka” iz Prijedora, nude otkupne cijene koje su i do 0,20 KM niže od ostalih, ali i da traže da im se roba isporuči u Prijedor, te da im je rok plaćanja godinu dana.

S druge strane, kaže da su druge firme korektnije i daju višu cijenu, dolaze po robu, ali i plaćaju odmah ili u roku od dva mjeseca.

Međutim, Nikola Vukelić, generalni direktor “Prijedorčanke”, odgovara Dojčinoviću da ovo preduzeće nisu robne rezerve, već privatna firma koja posluje kao i sve druge i koja kupljenu robu treba preraditi i pokušati prodati na tržištu.

“Ja nisam kupio firmu da zadovoljavam seljake u RS, nego sam kupio firmu da ona pozitivno posluje. Znači, ja bih trebao gubiti 30 odsto samo zato što neki prozivođači misle da je nešto realna cijena”, smatra Vukelić.

Govoreći o isplatama za otkupljenu robu, Vukelić je rekao da su oni svih ovih godina plaćali robu odmah, tako što su uzimali kredit od Investiciono-razvojne banke (IRB) RS, ali se nisu mogli oslobađati zaliha i prodavati tu robu kako bi vraćali kredit, zbog čega su im uračunavate zatezne kamate.

“Ti proizvođači ne gledaju na te stvari, oni samo gledaju da se onog momenta kada uberu voće riješe svog problema. Oni misle da je ‘Prijedorčanka’ robne rezerve, a naravno da nije, jer je ona privatna firma koja posluje kao i svaka druga. Znači, uzmeš robu, preradiš je, pa ako možeš prodati – prodaj, ako ne možeš – nikom ništa”, kazao je Vukelić.

On je dodao da je sličan pritisak pojedinih voćara napravljen i 2013. godine, kada su otkupili 18,5 hiljada tona voća.

“Sad mi nude krušku santa mariju, a ja ne znam ko pravi alkohol od santa marije. Meni ne treba ta sorta kruške i zato joj je i stavljena takva cijena od 0,20 KM po kilogramu. Ja otkupljujem viljamovku po 0,40 KM po kilogramu i bolje im je i to nego da je bace”, smatra Vukelić, koji kaže da ulaz voća u “Prijedorčanku” iznosi oko 14.000 tona.

Odgovarajući na konstataciju Dojčinovića da je firma “Spektar drink” odmah isplatila otkupljeno voće, Vukelić je rekao da je ta firma otkupila tek šest tona kruške za svoju kućnu upotrebu.

Dojčinović je rekao da je otkup voća počeo, ali ne baš u količinama koje su prerađivači na posljednjem sastanku najavili da će otkupiti.

“Ipak, biće otkupljeni svi tržišni viškovi. Primjera radi, dobro se pokazala firma ‘Spektar drink’, koja je već preuzela svoje količine i rekli su da će odmah isplatiti svima od kojih su otkupili. ‘Vitaminka’ će uzeti oko 10 tona, odnosno jedan vagon, a pojavio se ‘Bio plod’, koji je uzeo 100 tona i po solidnoj cijeni od 0,60 KM po kilogramu kao i ovi ostali. Takođe, firma ‘Herba komerc’ iz Bijeljine, koja se bavi hemijskom industrijom, otkupiće oko 200-300 tona, što će nam dosta ublažiti probleme”, rekao je Dojčinović.

Međutim, on je naveo da je najnekorektnija i najnerealnija bila “Prijedorčanka”, iz koje su rekli da će otkupiti sve viškove, a onda dostavili cjenovnik u kome su otkupne cijene dosta niže od ostalih.

“Za krušku santa marija nude cijenu od 0,20 KM po kilogramu, što je potcjenjivački  i još traže da im se doveze u Prijedor, a platiće za godinu dana. To je čisto samo da se kaže da će otkupiti, a da na kraju ne otkupe. Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekli su da je ponude za otkup tržišnih viškova dostavilo pet domaćih firmi, i to “Vitaminka”, “Prijedorčanka”, “Spektar drink”, “MB Impex” i “Agrocentar EkoBel”. Kako su istakli, sve ove firme su ponudile otkup kruške, što je bio i najveći problem voćarima, dok je “Prijedorčanka” ponudila otkup i ostalih tržišnih viškova voća, šljiva, jabuka. Prema njihovim  riječima, ukupan višak proizvedenog voća koje proizvođači nisu mogli plasirati je 690 tona. Što se tiče povrća, odnosno krastavaca kornišona kojih ima viška na tržištu, nije bilo zainteresovanih firmi”, rekli su iz resornog ministarstva. Nezavisne novine

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+