Capital.ba

Zbog nedostatka kadra Vlada RS privatnicima povjerava fiskalizaciju

02.12.2021. / 16:07

BANJALUKA – Novim zakonom o fiskalizaciji, Vlada Republike Srpske planira uvođenje operatera fiskalnog sistema, odnosno angažovanje firmi koje će biti zadužene za održavanje i podršku elektronskih fiskalnih uređaja, s ciljem rasterećenja Poreske uprave RS.

zakon o fiskalizaciji

Foto: Capital

Vlada RS usvojila je danas Prijedlog zakona o fiskalizaciji koji, za razliku od nacrta, predviđa uvođenje operatera fiskalnog sistema čije su osnovne obaveze omogućavanje obvezniku fiskalizacije usklađivanje poslovanja sa ovim zakonom i održavanje i podrška elektronskih fiskalnih uređaja.

„Operater fiskalnog sistema je jedno ili više privrednih društava odobrenih od Poreske uprave, koji je dužan da poreskom obvezniku omogući usklađivanje poslovanja sa ovim zakonom kroz procese implementacije, održavanja i podrške elektronskih fiskalnih uređaja“, navedeno je u Prijedlogu zakona.

Iz Biroa za odnose s jabvnošću Vlade RS je saopšteno da je ključno pitanje na koje je ovakvim rješenjem dat odgovor jeste kako da se rastereti Poreska uprava od svih operativno-tehničkih pitanja koja su veoma zahtjevna i podrazumijevaju kadrovske kapacitete koje je u državnoj upravi gotovo nemoguće obezbijediti s obzirom na odliv informatičkog i inženjerskog kadra.

Ovakvo rješenje, kako ističu, postoji u zemljama kao što su Austrija, Rusija i Hrvatska, a sve više zemalja se odlučuje na uspostavljanje operatera fiskalnog sistema koji se brine o svim aspektima fiskalizacije na strani poreskog obveznika.

To, pojašnjavaju, podrazumijeva horizontalno upravljanje i nadgledanje čime se rasterećuje Poreska uprava i omogućava se da izvršava svoje primarne obaveze – utvrđivanje, kontrola i naplata poreskih obaveza bez zastoja.

Popović: Mijenja se kompletan sistem dosadašnje fiskalizacije

Pomoćnik ministra finansija za fiskalni sistem RS Slobodanka Popović rekla je da se novim zakonom u tehničkom smislu mijenja kompletan sistem dosadašnje fiskalizacije u Srpskoj koji traje od 2008. godine.

“Fiskalne kase koje su u upotrebi su tehnički prevaziđene i u određenom dijelu zbog tehničkih mana otežavaju i poslovanje. Novi sistem koji je predložen u tehničkom smislu neće otežavati poslovanje privrednih subjekata, a fiskalni račun iz novog sistema sadržaće QR kod čijim skeniranjem će svaki potrošač posredstvom aplikacije moći da provjeri da li je promet za koji je potrošio novac evidentiran u sistemu RS”, rekla je Popovićeva.

Ona je naglasila da će za taj sistem, za šta je prema preliminarnim procjenama potrebno iz budžeta izdvojiti oko 50 miliona KM, Vlada snositi trošak za svakog poreskog obveznika da bi mogao ispoštovati odredbe zakona.

Popovićeva je istakla da je cilj tog sistema evidentiranje, odnosno registrovanje i praćenje kompletnog prometa robe i usluga u Srpskoj i suzbijanje sive zone u registrovanju prometa i usluga.

Popovićeva je navela i da poreski obveznici više neće morati da podnose pisani zahtjev Poreskoj upravi da bi se fiskalizovali, čekati poreskog inspektora da bi se fiskalizovali, pečaćenje fiskalne kase, jer je to sada u tehničkom smislu nepotrebno.

“Odobrenje svakog uređaja poreskog obveznika biće automatizovano kroz sistem Poreske uprave, a ti novi uređaji dostavljaju podatke Poreskoj upravi u realnom vremenu”, dodala je Popovićeva.

Kokot: Očekujemo konsultovanje privrede

Generalni sekretar Privredne komore RS Dragana Kokot kaže za CAPITAL da će za sve obveznike fiskalizacije biti najbitniji podzakonski akti koji će u suštini sve i definisati.

Sam zakon, je kaže, dosta kratak i ne definiše ništa posebno, tako da na zakon i nisu imali posebnih zamjerki.

„Bilo je stavova privrednika da se zakonom trebaju definisati i tehnički preduslovi i dinamika fiskalizacije. Međutim, opredjeljenje Vlade je da to, ipak, ide kroz podzakonske akte i očekujemo da budemo konsultovani prilikom donošenja tih akata i da u tom dijelu utičemo i na rokove same fiskalizacije i na evenutalna oslobađanja“, kazala je ona.

Kazala je da bitno da važeći zakon ostaje u primjeni sve dok se ne stvore tehnički preduslovi za primjenu novog zakona.

CAPITAL je ranije pisao da će novim zakonom o fiskalizaciji u Republici Srpskoj fiskalne račune morati da izdaju i veletrgovci, što do sada nije bio slučaj, a ta novina izazvala je negodovanje privrednika na današnoj javnoj raspravi o nacrtu ovog zakona.

Takođe, zamjerke su imali i na to što će Vlada uredbom definisati koje djelatnosti će biti oslobođenje fiskalizacije navodeći da se time stvara nesigurnost.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Zbog nedostatka kadra Vlada RS privatnicima povjerava fiskalizaciju

  1. Dragan

   Ove uslove, posebno ovaj br. 5 može zadovoljiti samo Prointer, a i to samo ako otvori poslovnice van Banja Luke. U Hrvatskoj ne postoji vanjska firma, jer sve ovo odrađuje FINA koja je državna. Welcome to the Haos!

  2. Aras

   hahah ako slobodanka kaže znači da će posao dobiti firma mile radišića