ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Zbog isplate duga RS deficit budžeta FBiH raste za 12 miliona KM

Objavljeno u FINANSIJE

SARAJEVO, Za 33,8 miliona KM, koliko Federacija BiH treba da vrati Republici Srpskoj do kraja novembra, biće oštećeni budžeti FBiH, kantona, opština i direkcija puteva.
Rekli su ovo juče u Ministarstvu finansija FBiH, istakavši da će tako decifit federalnog budžeta za ovu godinu, koji trenutno iznosi 148,6 miliona KM, biti veći za 12 miliona KM i da je nepoznato kako će biti namiren ovaj novi manjak.
Odlukom Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, donesenoj na sjednici u srijedu, FBiH treba da vrati RS 33,8 miliona KM po osnovu poravnanja raspodjele prihoda od PDV-a.
“U skladu sa Zakonom o pripadnosti javnih prihoda, FBiH pripada 36,2 odsto, a ostalo ide na kantone, opštine i direkcije puteva. Od 33,8 miliona KM FBiH će primiti 12 miliona KM manje. Ostatak do 33,8 miliona manje će primiti kantoni, opštine i direkcije puteva. Budžet će trpiti zbog toga, ali moramo ispoštovati zakonske stvari”, rekla je Amela Mulavdić, portparol Ministarstva finansija FBiH, prenoseći tako poruku ministra Ante Krajine.
Iznos od 33,8 miliona KM odnosi se na poravnanje između entiteta za 2008, 2009, prvu polovinu prošle i prvu polovinu ove godine, dok će odluka o poravnanju za posljednjih šest mjeseci prošle godine biti donesena za nešto više od dva mjeseca. Za ovaj period trenutno se kalkuliše cifrom od oko 30 miliona KM.
Mulavdićeva je dodala da se ne zna ni kada će na isplatu doći poravnanje za drugu polovinu prošle godine.
U ministarstvu su podsjetili da je rebalansom budžeta FBiH za ovu godinu planirano povećanje prihoda od indirektnih poreza za oko 19,2 miliona KM. Upravo to je bila jedna od stavki zbog koje je deficit budžeta FBiH sa 252,9 miliona KM rebalansom smanjen na trenutnih 148,6 miliona KM.
“Nije planirano da nam ne dođe taj novac. Pola tog iznosa od 33,8 miliona KM nije planiran za isplatu. Biće povećan deficit, a nema se gdje više naći unutar budžeta”, smatraju u ovom ministarstvu.
Pokriće trenutnog deficita od 148,6 miliona KM planirano je izdavanjem trezorskih zapisa u iznosu od 90 miliona KM, a ostatak od 58,6 miliona KM sredstvima Evropske komisije koja su upitna i zavise od usvajanja globalnog fiskalnog okvira BiH.
Ranije je Krajina rekao da će, ako BiH ne dobije sredstva Evropske komisije, biti rađen novi rebalans i novac za pokriće deficita pronađen smanjenjem nekih stavki u budžetu ili se neke obaveze neće izvršiti. Nezavisne novine

Ključne riječi:  

Komentari |


Komentari (2)

  • Prolaznik

    FBiH po osnovi indirektnih i direktnih poreza u prvih 6 mjeseci 2011. ima povecanje od 175.000.000 KM u odnosu na 2010.

    A to je puno vise nego onih 19 miliona koje su ukalkulisali u budzet za 2011.

    Prema tome, nek ne supljiraju, ocito i ove zstvari koriste da bi preduprijedili bilo kakve nove zahtjeveza povecanjem javne potrosnje.

  • Mile

    “biće oštećeni budžeti FBiH, kantona, opština…” Izjava je van svake pameti i razuma. Uhvatiš lopova u krađi i natjeraš ga da ti vrati ukradeno i lopov zbog toga bude oštećen. Stvarno nema smisla, ovo ne samo da je besmisleno već je i bezobrazno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+