ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Završen namješteni tender „Elektrokrajine“ za stubove

Objavljeno u ENERGETIKA, OSTALO

BANJALUKA – Kestenovi stubovi, vrijedni 585.000 KM, stižu u skladišta „Elektrokrajine“, a isporučivaće ih firma „Ligno komerc“ iz Kozarske Dubice, za koju je portal CAPITAL još prije četiri mjeseca naveo da će dobiti ovaj posao.

Da se poslovi unaprijed dodijeljuju, a tenderi raspisuju smo radi forme, dokaz je i ova javna nabavka.

Ugovor za nabavku kestenovih stubova „Elektrokrajina“ je sa „Ligno komercom“ zaključila prošle sedmice, nakon što je završena procedura javne nabavke raspisana u junu, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu „Elektrokrajina“ kestenove stubove plaća pola miliona KM”.

Iako je postupak javne nabavke tek započeo, u junu se već znalo da će posao snabdjevanja „Elektrokrajine“ kestenovim stubovima dobiti navedena firma koja zapošljava svega dva radnika.

Vlasnik preduzeća „Ligno komerc” Brane Zlokapa ni tada nije krio da je izvjesno da će dobiti posao. Za CAPITAL je rekao da „Elektrokrajinu“ snabdijeva kestenovim stubovima od kada ima firmu.

„Očekujem da opet dobijem posao“, rekao je Zlokapa.

U Upravi „Elektrokrajine“ kažu da je planom investicija za ovu godinu predviđena nabavka kestenovih stubova, a da je „Ligno komerc“ bio jedini ponuđač.

„Procijenjena vrednost javne nabavke je 500.000 KM, a kriterijum izbora je ekonomski najpovoljnija ponuda. Javni poziv objavljen je 15. juna. Postupak je, međutim, suspendovan zbog uložene žalbe na tendersku dokumentaciju. Nakon završetka postupka po žalbi postupak je nastavljen do otvaranja ponuda 13. septembra. Do krajnjeg roka zaprimljena je jedna ponuda – ponuđača „Ligno komerc“ u iznosu od 492.000 KM bez PDV-a koja je ispunjavala uslove pa je sa ovim ponuđačem zaključen okvirni sporazum“, istakli su u „Elektrokrajini“.

Milena Mastalo, programski saradnik za istraživanje, izvještavanje i pružanje pravne pomoći u “Transparency International” u BiH, kaže da u praksi često postoje slučajevi da se uslovi u tenderskoj dokumentaciji prilagođavaju određenim ponuđačima, iako jedan od osnovnih principa Zakona o javnim nabavkama propisuje da je ugovorni organ dužan da postupa transparentno, da se u postupku javne nabavke prema kandidatima ponaša jednako i nediskriminirajuće, a u cilju najefikasnijeg korištenja javnih sredstava.

“Monitoring javnih nabavki koji “Transparency Interantional” u BiH provodi zajedno sa partnerskim organizacijama pokazao je da pravičnu konkurenciju ugovorni organi najčešće onemogućavanju detaljnim preciziranjem tehničkih specifikacija, kratkim rokovima dostavljanja ponuda, prethodnim iskustvom ponuđača, rokovima isporuke i slično”, istakla je Mastalo.

Prema saznanjima CAPITAL-a, u vrijeme trajanja postupka javne nabavke, „Ligno komerc“ je u skladišta radnih jedinica „Elektrokrajine“ isporučivao stubove, ali su to u ovom preduzeću opovrgli ističući da od dotičnog dobavljača nisu nabavljani stubovi prije okončanja postupka nabavke i da na zalihama imaju dovoljno stubova za redovnu sanaciju i izgradnju distributivne mreže.

Okvirni sporazum za nabavku oko 3.550 drvenih kestenovih stubova sklopljen je na 16 mjeseci. „Elektrokrajina“ će izabranom dobavljaču dostavljati narudžbenice – naloge za nabavke koji će predstavljati ponude za zaključenje pojedinačnih ugovora. Maksimalno prihvatljiv rok za isporuku robe je sedam dana od dana pojedinačnog zahtjeva. Ponuđač stubove treba da isporuči u skladišta pojedinih Radnih jedinica i Poslovnica u sastavu „Elektrokrajine“.

„Ligno komerc” je prema podacima iz registra preduzeća akta.ba 2017. godine imala dva zaposlena, prihod od 834.919 KM i dobit od 306.564 KM.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+