ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Završen kapitalni remont vrijedan oko 40 miliona KM

Objavljeno u ENERGETIKA

UGLJEVIK,  U Termoelektrani “Ugljevik” uspješno je završen kapitalni remont postrojenja, čiji su radovi koštali oko 40 miliona KM, i juče je otpočela isporuka električne energije iz ovog elektroenergetskog objekta.

 

U ovogodišnjem kapitalnom remontu, osim redovnih poslova koji su obavezni u ovakvoj vrsti zahvata – kapitalni remonti turbine i generatora, urađena je rekonstrukcija-zamjena elektrofiltera i međupregrijača pare jedan, saopšteno je iz Rudnika i Termoelektrane /RiTe/ “Ugljevik”.

“Ovo je po obimu poslova i njihovom značaju svakako najveći remont koji smo radili u našoj termoelektrani u protekle 32 godine koliko se ovaj termoenergetski objekat nalazi u eksploataciji”, istakao je rukovodilac radne jedinice Termoelektrana Dragan Miljanović.

Nakon ugradnje novog elektrofilterskog postrojenja, jednog od najvažnijih kapitalnih zahvata, Termoelektrana “Ugljevik” zadovoljiće najstrože evropske ekološke standarde kada je riječ o emisiji čvrstih čestica.

“Ovaj kapitalni remont je prolongiran za ovu godinu upravo zbog pripreme jednog takvog zahvata – rekonstrukcije elektrofilterskog postrojenja, koja je preduslov i za uspješan rad sistema za odsumporavanje dimnih gasova, čija je izgradnja, takođe, počela nedavno”, kaže izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj Termoelektrane u RiTe “Ugljevik” Milutin Tasovac.

On navodi da RiTe “Ugljevik” očekuje znatno poboljšanje pogonske spremnosti termoelektrane, kao i velike ekološke efekte i tehnološku korist kroz rekonstrukciju elektrofilterskog postrojenja.

“Puni pozitivni efekat ovih zahvata pokazaće se u narednim godinama”, kaže Tasovac.

Završetak kapitalnog remonta za koji je bio planiran zastoj od 90 dana, kasnio je u odnosu na prvobitno utvrđeni rok – petnaest dana.

“Glavni razlog tog kašnjenja su bili dodatni radovi na remontu generatora. Nakon zaustavljanja termoelektrane i otvaranja generatora, pojavila se potreba za neodložnim radovima koji prvobitno nisu bili planirani, a ovaj zastoj se morao iskoristiti za njihovo otklanjanje kako bi obezbijedio siguran i pouzdan rad u narednim godinama”, ističe direktor RiTe “Ugljevik” Đorđe Popović.

Popović je dodao da je u toku remonta posebna pažnja posvećena kvalitetu izvedenih radova.

“Možemo sa ponosom da kažemo da su svi planirani remontni zahvati, kao i oni za kojima se potreba ukazala naknadno, urađeni kvalitetno i da će Termoelektrana moći da radi na zavidnom nivou još dugo i proizvodi jednu trećinu električne energije u `Elektroprivredi Republike Srpske`”, naglasio je Petrović. Srna

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (1)

  • mišo

    40 miliona, od toga radovi koštali 20 miliona, a 20 u džepove tenderaša

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+