Capital.ba

“Zarade u poreskom konsaltingu enormne”

27.12.2015. / 16:05

poreska uprava srbijeBEOGRAD, Direktor Poreske uprave Srbije Dragana Marković najavila je da će početkom 2016. godine biti uvedeno šest novih elektronskih poreskih prijava.
“Reč je o prijavama za porez na premije neživotnih osiguranja, doprinose za osnivače, odnosno članove privrednih društava, samooporezivanje fizičkih lica, poreskoj prijavi za ispunjavanje obaveze zapošljavanja lica sa invaliditetom”, kazala je Markovićeva u intervuju za novi broj Magazina Biznis.
Nove elektronske poreske prijave odnose se i na porez na dobit po odbitku i poreskoj prijavi na dobit po odbitku koji ostvaruju nerezidentna lica

Ona je navela da sada Poreska uprava primi u prosjeku oko 15.000 elektronskih prijava dnevno, a od sljedeće godine oko 95 odsto javnih prihoda za čiju naplatu je zadužena ta služba biće ostvareno na osnovu elektronskih prijava.

U 2016. godini, kako je dodala, biće uvedena i nova aplikativna rešenja za poreske prijave preduzetnika koji vode poslovne knjige, kao i za administraciju poreskih prijava za nasljeđe ili poklon.

“Pretpostavke da Srbija i naredne godine napreduje na Duing biznis listi Svetske banke, kada je o porezima reč, već postoje, jer očekujemo da sledeće godine izveštaj Svetske banke obuhvati i elektronske prijave za porez na dobit, kao i godišnji porez na dohodak građana, uvedene ove godine”, kazala je Markovićeva.

Kako je istakla, Poreska uprava Srbije je u procesu transformacije i teži uspostavljanju stabilnog i uređenog sistema poslovanja koji će obezbjediti redovne poreske i druge budžetske prihode i omogućiti stabilan razvoj države i društva.

“Nivo složenosti i obim poslova koji obavljamo podrazumeva angažovanje visoko obučenog kadra. Obrazovna struktura zaposlenih u Poreskoj upravi je relativno zadovoljavajuća, imajući u vidu da je oko 60 odsto visoko obrazovanih. Problem je, međutim, što će do kraja ove i tokom naredne godine po sili zakona u penziju otići više od sto zaposlenih”, kazala je Markovićeva.

Ona je ukazala da trenutno Poreska uprava Serbije nema dovoljno radnika za obavljanje osnovnih funkcija kontrole i naplate javnih prihoda.

“Poreskoj upravi su potrebni mladi inspektori koji će proći zahtevnu obuku kako bi bili spremni za obavljanje uskostručnih i specifičnih poslova. Poseban izazov biće kako te školovane mlade ljude zadržati kod nas, jer je poznato da je prosek zarada u Poreskoj upravi niži od proseka u drugim upravama, dok su zarade u privatnom sektoru, u takozvanom poreskom konsaltingu enormne. Obrazovanim i stručnim ljudima sve to predstavlja značajan izazov”, navela je Dragana Marković.

Kako je pojasnila, Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih u državnoj upravi, broj zaposlenih u Poreskoj upravi Srbije je smanjen za 999, odnosno ukupan broj sistematizovanih radnih mesta u toj službi je 6.458, a prema vladinoj Odluci maksimalan broj je 5.459.

Direktor Poreske uprave Srbije je ocijenila da je potrebno još vremena i truda da bi se siva ekonomija svela na najmanju moguću mjeru.

“Moramo biti svesni da siva ekonomija nije problem samo Poreske uprave i drugih državnih organa, već problem našeg celog društva. Svi zajedno moramo učiniti napore na njenom suzbijanju, svako u svom domenu. U sivoj ekonomiji nema sigurnosti, nema budućnosti, postoji samo jednokratna zarada pojedinaca zbog koje trpe svi budžetski korisnici i ostali građani, i nastavnici sa đacima, i medicinari sa pacijentima, i vojnici i policajci”, kazala je ona za Magazin Biznis.

Kako je dodala, u cilju suzbijanja sive ekonomije, ove godine je Poreska uprava Srbije podnjela više od 1.500 krivičnih prijava. Beta

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!