Capital.ba

Zanatsko pivarstvo uzima sve više maha i u Srpskoj

14.08.2018. / 7:30

BANJALUKA – Nezaposleni profesor engleskog jezika i muzičar Nikola Galić iz Banjaluke postao je jedan od ozbiljnih proizvođača u oblasti zanatskog pivarstva.

U maloj zanatskoj pivari smještenoj na porodičnom imanju u Lamincima kod Gradiške Galić mjesečno proizvodi oko 1.800 litara visokokvalitetnog piva i to po recepturama koje je sam usavršio. Njegov proizvod nosi simbolično ime – “Gorštak”.

Galićeva pivara “Gorštak” danas radi u punom kapacitetu, što je rezultat višegodišnjeg predanog i mukotrpnog rada.  Sve je krenulo u ljeto 2016. godine kada je odlučio da pokrene internet kampanju za prikupljanje dijela sredstava za opremanje svoje male pivare u kojoj je do tada eksperimentisao sa proizvodnjom piva.

– Tom prilikom sakupio sam dovoljno sredstava za jedan fermentor, ali najveći dobitak bio je to što je ogroman broj ljudi na taj način čuo za moje pivo – naglašava Galić i dodaje da je nakon dvije godine pravljenja piva u kućnim uslovima odlučio da proda i stan, te da i taj novac uloži u pokretanje sopstvene pivare.

Nije pogriješio. Trud i njegova gorštačka upornost doveli su ga do cilja. On danas u svom malom pogonu proizvodi nekoliko vrsta piva, čija su imenima ispisana ćirilicom.

Kako je objasnio ovaj nesuđeni profesor engleskog jezika, velike su razlike između zanatskog (kraft) piva i “uobičajenog” industrijskog.

Zanatska piva, kako je pojasnio, krasi veliko bogatstvo ukusa, aroma, stilova i svako pivo predstavlja lični pečat pivara koji ga je napravio. Koriste se u pravilu samo prirodne sirovine, bez vještačkih dodataka, za razliku od industrijskih piva.

-U industrijskoj proizvodnji često se teži profitu na uštrb kvaliteta. To ćete dobiti tako što ćete nerijetko koristiti manje kvalitetne i jeftine sirovine i njene manjkavosti nadomjestiti vještačkim dodacima. Pored toga  kod industrijskog piva, u procesu proizvodnje, gube se skoro sve hranjive materije. Kod zanatskog piva sasvim je drugačije, jer vi sa njim dobijate pravi mali obrok, sa svim hranljivim materijama i vitaminima iz sirovina – kaže ovaj mladi preduzetnik iz Banjaluke ističući da vrijeme zanatskog pivarstva polako, ali sigurno dolazi i u naše krajeve.

Omaž djedovima

Ime piva “Gorštak” nije slučajno nastalo. Kako je objasnio Nikola Galić, to je na jedan način omaž njegovim djedovima koji su rođeni u gorštačkim krajevima, obroncima Manjače i Kozare, a koji su radili vrijedno i živjeli skromno, od svoga rada, ne želeći ništa što im ne pripada. Drugi motiv za ovakvo ime, objasnio je, krije se u njegovoj zaljubljenosti u prirodu. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!