ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Zajednička sjednica jednom u pola godine

Objavljeno u OSTALO

JAHORINA, Vlade Republike Srpske (RS) i Federacije BiH (FBiH) održavaće najmanje jednom u pola godine zajedničku sjednicu u kompletnim sastavima, dogovoreno je na današnjem sastanku delegacije entitetskih vlada na Jahorini.

Na sastanku delegacija, koje su predvodili premijeri RS Milorad Dodik i FBiH Nedžad Branković, dogovoreno je da prvi takvav susret, u roku od 30 dana, sazove federalna Vlada.

Dogovoreno je da se nadležni entitetski ministri sastaju jednom mjesečno, a da jednom u dva mjeseca razgovaraju šire grupe na čelu sa zamjenicima premijera, saopšteno je iz federalne Vlade.

Ministri finansija su zaduženi da idenfikuju i ponude rješenja za sve dileme u vezi sa fiskalnim vijećem, te da razmotre pitanje pravilnika o raspodjeli prihoda s Jedinstvenog računa.

Na sastanku je dogovoreno da će vlade RS i FBiH razmijeniti dokumente okvirnog budžeta za period 2008-2010. godina, te entitetske budžete za sljedeću godinu.

Kada je riječ o sektoru saobraćaja i komunikacija, zaključeno je da će u budžetima za 2008. godinu Vlada FBiH predvidjeti 300.000 KM, a Vlada RS 200.000 KM za obilježavanje međunarodnih plovnih puteva BiH na rijeci Savi.

U saopštenju se navodi da će biti izučeni i najbolji modeli za funkcionisanje željeznica u BiH.

“Bitnim su ocijenjena i pitanja iz oblasti energetike u BiH, kao što su funkcioniranje kompanija na državnom nivou i izgradnja primarne gasne mreže”, navodi se u saopštenju.

Članovi vlada FBiH i RS razmotrili su dosadašnje i dalje korake na održivom povratku raseljenih i izbjeglih lica u oba entiteta.

“Ukazano je na dobro odvijanje procesa slobodnog izbora mjesta liječenja kroz potpisivanje ugovora između zdravstvenih ustanova i odgovarajućih fondova, te data podrška entitetskim ministrima na vođenju ovog procesa”, navodi se u saopštenju.

Delegacije entitetskih vlada ukazale su na neophodnost dalje koordinacije s ciljem harmonizovanja zakonske regulative, a riječ je o zakonima o državnoj službi, o javnim poduzećima, o ministarskim i vladinim imenovanjima, te propisima iz oblasti javnih nabavki.

Na sastanku je dogovoreno da treba angažovati nezavisne revizore koji bi izvršili kontrolu i dali prijedloge načina saniranja stanja u svim sportskim savezima BiH, dok bi nakon toga entitetske vlade zajednički radile na stvaranju sistemskih rješenja za organizovanje i finansiranje sporta u BiH.

U delegaciji Vlade RS, osim premijera Dodika, bili su potpredsjednica Vlade i ministarka za ekonomske odnose i koordinaciju Jasna Brkić, ministar privrede, energetike i razvoja Rajko Ubiparip, ministar za izbjeglice i raseljena lica Omer Branković i ministar porodice, omladine i sporta Proko Dragosavljević.

Delegaciju Vlade FbiH, osim premijera Brankovića, činili su zamjenik premijera i federalni ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac, ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo i ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Mušić.

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+