ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Zaduženost stanovnika pada, štednja raste

Objavljeno u FINANSIJE

BANJA LUKA, Ukupna zaduženost stanovnika Republike Srpske po osnovu kredita u bankama u RS i poslovnih jedinica banaka iz FBiH koje posluju u Srpskoj, u prošloj godini manja je za 6,4 odsto u odnosu na 2008. godinu, dok je štednja stanovništva u istom periodu povećana za 12 odsto.
Pokazuju to preliminarni nerevidirani podaci Agencije za bankarstvo RS.
Zaduženost po stanovniku lani je iznosila 1.393 marke,   dok je u 2008. godini zaduženost bila 1.488 maraka – kazali su u Agenciji.
Ističu da je ukupna štednja građana na kraju 2009. godine iznosila 1,1 milijardu maraka sa stopom rasta od 12 odsto u odnosu na kraj 2008. godine.
Na kraju prošle godine ukupni krediti iznosili su 3,7 milijardi maraka, od čega se na kredite građana odnosi 1,5 milijardi maraka – ističu u Agenciji.
Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci Vujo Vukmirica kaže da je smanjenje zaduženosti stanovništva u RS bilo i očekivano, s obzirom na to da je došlo do pada privrednih aktivnosti i potražnje za kreditima.
Opala je i potražnja za trajnim potrošnim dobrima, kao i stambena izgradnja, što je, sasvim sigurno, uticalo na smanjenje zaduženosti. S druge strane, smatram da je štednja povećana zbog toga što su povećane garancije države za štednju građana u bankama – naglasio je Vukmirica.
On je dodao da je ekonomska kriza ostavila traga i na bankarski sektor RS, te da se to vidi i po manjoj dobiti banaka u odnosu na prošlu godinu.
Prema podacima Agencije, iznos neto dobiti banaka, odnosno  ostvarene dobiti umanjene za iznos obračunatog poreza, na kraju prošle godine iznosio je 20,4 miliona maraka.
Deset banaka iz RS ostvarilo je dobit prije oporezivanja od 29,9 miliona maraka, dok je jedna banka poslovala sa gubitkom od 4,3 miliona maraka. Poslije obračunatog poreza još jedna banka je iskazala gubitak od 0,3 miliona maraka – kažu u Agenciji.
Prema ovom izvještaju, dobit banaka prije oporezivanja zaključno sa 31. decembrom 2009. godine manja je za 20 odsto u odnosu na 2008. godinu, a neto dobit je manja za 34 odsto u odnosu na isti period.
U Agenciji za bankarstvo RS kažu da se uticaj globalne finansijske krize u 2009. godini proširio i na realni sektor Srpske, što je dovelo do otežanog vraćanja kredita, kako privrede, tako i građana, u nešto blažem obimu. Iz tih razloga, dodaju, banke su izdvojile veći iznos rezervi za kreditne gubitke, što je uticalo na veće troškove poslovanja, odnosno na pad neto dobiti.  Glas Srpske

Ključne riječi:  

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+