Capital.ba

Zaduženje FBiH ne smije biti veće od 18 odsto prihoda

25.09.2007. / 23:34

SARAJEVO, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ prihvatio je danas Prijedlog zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH, kojim se predviđa da limit novih zaduženja u jednoj godini na nivou Federacije ne može preći 18 odsto prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini.

Ovaj tekst, prema obrazloženju Vlade FBiH kao predlagača, kompletno prati problematiku duga, zaduživanja i upravljanja dugom u Federaciji BiH, a usklađen je i sa zakonom u ovoj oblasti na nivou BiH.

Gornja granica zaduživanja kantona bila je predviđena na pet odsto od ukupnih prihoda iz prethodne godine, ali je današnjim amandmanom Stranke demokratske akcije ovaj limit za kantone, kao i za opštine, povećan na 10 odsto.

Prema ovom tekstu, novina je i formiranje buduće takozvane komisije za dug koju treba da čine nadležni federalni ministar i kantonalni ministri, a ona treba da se bavi planiranjem ukupnog duga u FBiH.

Poslanici su danas odobrili i Prijedlog zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije kojim se predviđa produženje važenja sertifikata do 2009. godine.

Odobren je i Prijedlog zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme u FBiH.

Zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH završeno je odobravanjem Nacrta zakona o Nacionalnom parku “Una”.

Da bi navedeni zakoni postali operativni, mora ih odobriti i Dom naroda federalnog Parlamenta

Ova peta redovna sjednica biće nastavljena sutra u 10.00 časova raspravom o tri zakona koji se odnose na poreze na dobit, na dohodak, te na izmjene aktuelnog federalnog Zakona o doprinosima. Za sutra je takođe predviđena vanredna sjednica, posvećena procesu reforme policije u BiH. Njeno održavanje zatražilo je 14. septembra svojim potpisima 38 poslanika.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić danas je prenio stav Vlade FBiH da se ona ne osjeća nadležnom da poslanicima uputi polazni materijal za raspravu o ovoj problematici, ali je poslanik Mehmed Zilić iz Stranke za BiH najavio da polazni dokument za sutrašnju raspravu može biti zajednički prijedlog Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH o reformi policije.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!