Capital.ba

Zadovoljstvo zbog povećanja penzija

17.11.2013. / 17:12

petar djokicBANJALUKA, Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izrazio je zadovoljstvo povećanjem penzija, potvrdivši da će od januara one biti veće za dva odsto.

On je napomenuo da će biti povećana i osnovica za boračko-invalidsku zaštitu, invalidnine, te istakao da će oko 12 miliona KM u prvom kvartalu naredne godine biti isplaćeno za godišnje boračke dodatke, a da će mjesečni borački dodatak biti redovno isplaćivan do kraja godine.

Govoreći o budžetu i ekonomskoj politici Srpske, Đokić je za Radio Republike Srpske istakao da je riječ o radnoj verziji, napominjući da će u narednoj sedmici biti još konsultacija i dogovora.

On se osvrnuo i na budžet svog resora, naglašavajući da će biti nešto veći u odnosu na prethodne godine, s ciljem izmirenja svih obaveza Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Govoreći o novom zakonu o radu, Đokić je najavio da će tokom naredne sedmice biti nastavljeni razgovori sa socijalnim partnerima.

Đokić je istakao i da će doći do određenih reformi u fiskalnoj sferi, posebno u dijelu prihvatanja inicijative poslovne zajednice, koja je niz godina insistirala na smanjenju neoporezivog dijela dohotka.

On je naveo da će samim tim posebno biti rasterećeni poreski obveznici, koji su u sistemu fiskalizacije.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske ponovio je da će novi zakon o radu olakšati položaj radnika i dovesti do novih radnih mjesta.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Zadovoljstvo zbog povećanja penzija

  1. Bijedni penzioner

   neobavješteni ministre, o čemu pričaš!!?? Da li zamajavaš ovaj narod ili nisi stvarno upoznat sa realnom sutacijom. Čime si zadovoljan, što moja majka ima 170 KM penzije, i što će dobiti 3 KM povećanje, na mjesečnomnivou, ja ću preći sada za par (ne više od 10 KM) visinu penzije u kojoj sam od 2007 godine. Od tada stalno imam manju penziju, iako imam penzijskog staža preko 40 godina i otišao sam u starosnu penziju po osnovu penzijskog staža. Stalno nešto transformišete, reformišete, ustvari umanjujete primanja, svjestan sam šta je! VAMA MORA BITI IZNAD PROSJEKA, NE SAMO U BIH VEĆ I U CIJELOM BALKANU I EVROPI!! iMATE PRIMANJA PO DVA I PET PUTA VEĆA OD PREDSJEDNIKA DRŽAVE ”MAJKE SRBA”. U ”većem, a salbijem Entitetu FBiH” je najmanja penzija, kao u nas prosjek…..čime to objašnjavate, a da mi objasnite, kako pored silnih tih vaših povečanja moja penzija po zvaničnom rješenju od 2007. godine nije povećana ni za marku i pored odlaska u penziju već pisanih uslova. Demagogija, najbolja reforma penzionog sistema, reforma je koliko imate para i podijelite sa brojem korisnika, a najžalosnije je što moje, vaše i svih nas koji smo stvorili, održavali ovaj Fon PIO trošite srestva za socijalni mir i socijalne slučajeve, umijesto da iz ovog fonda namirujete samo penzije po osnovu radnog staža, a ne sve ostale kategorije, jer na to nemate pravo, to mora da bude poseban budžet države i njena briga, a kako je ova država odavno postala briga pojedinaca da se obogate bez rada i dogovornosti onda me ne čudi što je ovakvo stanje, na koje ja kao pojedinac i mnogi ne možemo u ovoj situaciji uticati. Nasuprot tome jedna manjina formirala je za sebe Zakone, tako po zakonu mogu sve i imati primanja mjerena hiljadama a i dvocifrenim brojevima primanja od državnog novca.Nemojte nam iznosti neistinu (lagati neću reći), nismo mali i kraj!!

  2. zuga

   a zaposljavanje a povecavanje plata, koga varate to ste digli samo jer dolaze izbori a penzioneri u najvecem broju glasaju, ovo je klasicno kupovanje glasova i zato ste zadovoljni jer cete dobiti glasove penzionera, ali sada i studenti i mi nezaposleni izlazimo na izbore pa cete vidjeti vase i nase nezadovoljstvo

  3. Bijedni penzioner

   @zuga, apsolutno se slažem da je prvo potrebno zapošljavanje i povećanje plata, time bi priliv u Fond PIO bio veći, samim time bi sigurno penzije bile daleko veće i bile bi bar približne u regionu ili ”većem, a slabijem Entitetu FBiH”!! A, ubijeđen sam da niko neće biti naivan, pa i penzioneri, da će mnogo glasati za onog, ko nam svima baca prašinu u oči, laže, demagogiju isl. Ako, se svelo na to, da ja imam ”neku” redovnu ”penziju”….od koje živim ja, moja djeca, djeca moje djece, djeca od djece moje djece…..onda zapitajte se koji to penzioner misli da mu je dobro i tako plitko zamišlja. Mislite da se mi ”stariji” ne radujemo uspjehu mladima, pa mi živimo za mlade, nažalost došlo je vrijeme da su mnogi uprli oči za komad hljeba i u tu ”penziju”……radi koje nažalost mnogi umiru, jer nemaju ni za hljeba, a o lijekovima ne bih ovdje ni govorio jer to je vandalizam,banditizam i sl. naravno prvenstveno zbog cijena i liste lijekova.