Capital.ba

Zadovoljavajuća naplata direktnih poreza i doprinosa

10.07.2013. / 18:51

vlada fbihSARAJEVO, Vlada Federacije BiH /FBiH/ usvojila je danas Izvještaj o radu i aktivnostima Poreske uprave FBiH u 2012. godini, u kojoj je naplaćeno 3.514.747.193 KM direktnih poreskih prihoda i doprinosa, što je ocijenjeno zadovoljavajućim s obzirom na postojeću ekonomsku situaciju u BiH i okruženju, nedostatak kadrova i nedovoljna sredstva za rad i poslovanje federalne Poreske uprave.

Iz Vlade FBiH saopšteno je da je ostvaren napredak u svim oblastima rada, posebno u segmentu inspekcijskog nadzora, prinudne naplate i radu kantonalnih poreskih kancelarija.

U 2012. godini je izdato 26.511 rješenja o pokretanju postupka prinudne naplate i sa poreskim obveznicima potpisana 824 sporazuma o odgođenom plaćanju i plaćanju duga na rate. Prinudnim putem naplaćeno je 69.387.122 KM dužnih poreskih obaveza.

Vlada FBiH usvojila je Izvještaj o radu Agencije za bankarstvo FBiH za 2012. godinu s informacijama o bankarskom i mikrokreditnom sistemu, te o sektoru lizinga u 2012. godini, u kojem se navodi da se produženo djelovanje globalne finansijske krize u evrozoni negativno odrazilo i na kreditne aktivnosti banaka, mikrokreditiranje i finansiranja putem lizinga.

U prošloj godini je u budžet FBiH uplaćeno 208.820 KM po osnovu izrečenih novčanih kazni za prekršaje koje su učinile banke, mikrokreditne organizacije i lizing društva, odnosno odgovorna lica.

Krajem 2012. godine u FBiH je bankarsku dozvolu imalo 18 banaka, a bilansna suma bankarskog sektora iznosila je 15 milijardi KM i manja je za 1,8 odsto ili 272 miliona KM u odnosu na kraj 2011. godine.

Krediti, kao najveća stavka aktive banaka, u 2012. godini zabilježili su neznatan rast od 1,7 odsto ili 178 miliona KM i na kraju godine iznosili su 10,67 milijardi KM ili 71,1 odsto od bilansne sume banaka.

Krediti stanovništvu iznose 5,08 milijardi KM, a privatnim preduzećima 5,14 milijardi KM. Ukupni nekvalitetni krediti iznose 1,4 milijarde KM ili 13,2 odsto, što je za 1,3 odsto više u odnosu na kraj 2011. godine.

Prema nerevidiranim pokazateljima za 2012. godinu, banke u FBiH ostvarile su pozitivan finansijski rezultat, uz dobit od 112 miliona KM. Pozitivan finansijski rezultat ostvaren je kod 14 banaka u ukupnom iznosu od 128 miliona KM, dok su četiri banke iskazale gubitak u iznosu od 16,5 miliona KM.

Utvrđeno je da se manji broj mikrokreditnih fondova ne pridržava načela poslovanja s pažnjom dobrog domaćina, pa se pojedinim rukovodiocima ovih fondova isplaćuju izuzetno visoke plate, veće i od 10.000 KM, te neprimjereno visoki bonusi, koji su u dva slučaja iznosili i po nekoliko stotina hiljada KM po licu. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!