ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Za zapošljavanje djece poginulih boraca više od pet miliona KM

Objavljeno u POSAO

posaoBANJALUKA, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske uložilo je od 2011. do 2015. godine više od pet miliona KM za zapošljavanje 888 djece poginulih boraca.

Iz Ministarstva izražavaju iskreno žaljenje zbog opredjeljenja Njegoša Tomića iz Višegrada, sina poginulog borca, da štrajkom glađu u Banjaluci ukaže na tešku materijalnu situaciju u kojoj se našao kao nezaposleno lice i otac dvoje maloljetne djece.

“Iako razumijemo opravdane razloge koji su ga naveli na ovakav čin, smatramo da se problemi moraju rješavati u institucijama sistema”, navedeno je u saopštenju Ministarstva. Ministarstvo tvrdi da nema zakonske mogućnosti da zapošljava, niti da za poslodavce bira radnike, ali da na raspisane konkurse daje preporuke djeci poginulih boraca i u svakom javnom obraćanju apeluje na poslodavce i javna preduzeća da prilikom odabira kandidata daju prednost djeci poginulih boraca. Iz Ministarstva podsjećaju da, posredstvom Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, već šestu godinu kontinuirano provode projekte čiji je isključivi cilj zapošljavanje i samozapošljavanje djece poginulih boraca.

U Ministarstvu navode da su 2011. godine po Projektu podrške mrežama socijalne zaštite i zapošljavanju, kroz komponentu samozapošljavanja, zaposlena 43 lica iz kategorije porodica poginulih, zarobljenih i nestalih boraca, za šta je utrošeno 109.500 KM. U saopštenju se dodaje da su iste godine, po istom programu, ali kroz komponentu zapošljavanja kod poslodavaca iz kategorije članova porodica poginulih, zarobljenih i nestalih boraca, zaposlena 82 lica, za šta je izdvojeno 119.550 KM.

“Projektom `Zajedno do posla`, kroz komponentu samozapošljavanja, u 2012. godini zaposleno je 170 djece poginulih boraca u šta je uloženo 1.308.500 KM. Kroz komponentu zapošljavanja kod poslodavaca zaposleno je 93 djece poginulih boraca, u što je uloženo 279.000 KM”, navode u Ministarstvu. Iz Ministarstva podsjećaju da je u 2013. godini projektom podrške zapošljavanju u privredi, kroz komponentu zapošljavanja kod poslodavaca, zaposleno dijete poginulog boraca, za šta je izdvojeno 2.500 KM. “U 2014. godini projektom `Zajedno do posla`, kroz komponentu samozapošljavanja, zaposleno je 188 djece poginulih boraca, za šta je izdvojeno 1.477.600 KM, dok je kroz komponentu zapošljavanja kod poslodavaca zaposleno 28 djece poginulih boraca, u šta je uloženo 69.000 KM”, pojasnili su u resornom ministarstvu.

Prema podacima Ministarstva, u 2013. i 2014. godini projektima za pripravnike zaposleno je 14-oro djece poginulih boraca, za šta je izdvojeno 98.487 KM, dok je 2015. godine projektom podrške zapošljavanju u privredi, kroz komponentu zapošljavanja kod poslodavaca, zaposleno dijete poginulog borca, za šta je izdvojeno 2.000 KM.

“U 2015. godini projektom `Zajedno do posla` kroz komponentu samozapošljavanja zaposleno je 225 djece poginulih boraca, u šta je uloženo 1.800.000 KM, dok je kroz komponentu zapošljavanja kod poslodavaca zaposleno 43 djece poginulih boraca, u šta je uloženo 126.000 KM”, navode u Ministarstvu. Srna

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+