Capital.ba

Za loše rezultate rada MIP okrivilo revolucije u svijetu

10.03.2012. / 8:45

BANJALUKA, Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH potrošilo je za devet mjeseci prošle godine oko 40 miliona maraka i uspjelo da “poveže” zemlju sa Kongom, Tavulom, Antigvom, Republikom Saveza Mjanmar, ali su adekvatni ekonomski rezultati međudržavnih ugovora izostali zbog krize, nemira i revolucija širom svijeta.

“Diplomatija”
U izvještaju o radu MIP-a za prošlu godinu, objavljenom na stranici Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH, navodi se da je u fokusu aktivnosti MIP-a sa mrežom diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) lani bila realizacija strateških prioriteta spoljne politike BiH koja se ogledala u nekoliko poglavlja.
MIP se tako pohvalilo uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa “čak” sedam država članica UN – Republikom Kongo, Republikom Trinidad i Tobago, Tavulu, Antigva i Barbuda, Republikom Saveza Mjanmar, Gabonom i Malavijem.
– Uspostavljanje diplomatskih odnosa sa navedenim državama rezultat je opsežnih diplomatskih aktivnosti koje je MIP preduzelo s ciljem uspostavljanja diplomatskih odnosa BiH sa državama sa kojima do sada nisu uspostavljeni diplomatski odnosi – navedeno je u izvještaju.
Dalje se ističe da BiH ima diplomatske odnose sa 163 članice UN, te Vatikanom, Palestinom, Kukovim Ostrvima i Suverenim Malteškim Vojnim Redom.
Troškovi i revolucije
Na osnovu odluka o privremenom finansiranju MIP-u je lani iz buyeta odobreno 60,3 miliona KM, od čega je za tekuće izdatke bilo planirano 54,3 miliona.
MIP je u prvih devet mjeseci prošle godine potrošilo oko 40 miliona maraka, što znači da su prosječno mjesečno trošili oko 4,4 miliona KM.
U izvještaju se navodi da je MIP vodilo aktivnosti koje su bile usmjerene i na nestalno članstvo BiH u Savjetu bezbjednosti UN za period 2010 – 2011. godina.
– Na tom polju, aktivnosti su vođene u pravcu realizacije ciljeva zacrtanih prilikom podnošenja kandidature za nestalno članstvo u Savjetu bezbjednosti što se prvenstveno odnosi na afirmaciju BiH na međunarodnom planu i doprinos rješavanju svjetskih problema iz perspektive BiH – piše u izvještaju.
Navodi se i da se BiH pokazala kao ozbiljan, odgovoran i pouzdan partner i član međunarodne zajednice.
U izvještaju se ističe da je MIP djelovalo konstruktivno u stvaranju pretpostavki za postavljanje političke komunikacije sa institucijama u Briselu te da su bili uključeni u vezi sa evakuacijom državljana BiH iz kriznih područja Egipta i Libije.
– Tokom izvještajnog perioda su inicirani, potpisani ili ratifikovani brojni međudržavni ugovori, ali su ipak izostali adekvatni ekonomski rezultati zbog krize u svijetu, nemira i “revolucije” širom svijeta – navodi se u izvještaju.
Naglašavaju da je putem misije BiH pri EU u Briselu, MIP redovno pratilo aktivnosti institucija EU i informisalo nadležne o svim važnim odlukama i zaključcima koji se prvenstveno odnose na BiH.
Poslanik u Parlamentu BiH Boško Tomić rekao je da je smiješno ono što je MIP radilo u prošlom sazivu.
– Alkalaj je potpisivao sporazume sa zemljama koje i dobri poznavaoci geografije teško mogu pronaći na karti. Ni po kojem osnovu nije bilo razloga za saradnju sa tim zemljama. Izgleda da su Alkalaju bila važna samo putovanja – istakao je Tomić.
On je istakao da će na idućoj sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH tražiti smanjenje buyeta za institucije u čijem poslovanju je otkriveno neracionalno trošenje novca među kojima je i MIP.
Izvještaj o radu MIP-a razmatraće iduće sedmice Komisija za spoljne poslove Parlamenta BiH.
Troškovi
MIP je u prvih šest mjeseci prošle godine potrošilo više od 26 miliona KM, a najviše novca, oko 12,4 miliona, otišlo je za bruto plate i naknade zaposlenih.
U izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH za šest mjeseci 2010. godine navodi se da je MIP za naknade troškova potrošilo oko šest miliona, na troškove zakupa 2,5 miliona maraka, te oko milion za putne troškove. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Za loše rezultate rada MIP okrivilo revolucije u svijetu

  1. gluposti

   realno,taj Alkalaj je na ironičan način pokazao svu realnost bosanskog političara.trošeći,putijući.zaključujući prazne sporazume i na kraju napredujući u EU institucijama i to za ekonomske prilike.kažete on je trošio mimo kontrole? a zar je neko u ovoj zemlji opravdao svoje troškove?Dušanka Majkić je svojim djelovanjem, meni građaninu RS, obezbjedila to i to.i njena plata od 5000 km i kusur troškova je opravdan trošak koji za rezultat ima mjerljive doprinose.i zar prodaja Banaka u RS ,Telekoma,Rafinerije,Pivare,Mljekare od strane raznih naših posrednika nije nemjerljiv gubitak.osmjeh na licu gospodina Alkalaja govori sve.draži mi je taj osmjeh od sinošnjeg zapomaganja gospodina Đokića da je ova hajka oko penzionera političko pitanje.a ptanje viznog rezima svi ćemo rešavati na svoj način kao crnogorci a ne slovenci.