Capital.ba

Za informatizaciju šumarstva u FBiH iskorištena trećina sredstava

12.03.2017. / 11:47

SARAJEVO, Iz tekuće rezerve Vlade Federacije BiH odobreno je 95.000 KM za korištenje modernih IT tehnologija u šumarstvu, te je do kraja 2016. godine završena javna nabavka usluga za izradu Pojmovnika, Šumarskog rječnika i Šifrarnika u oblasti Standardi informacionog sistema šumarstva FBiH i javna nabavka potrebne računarske opreme, za koje je izdvojeno 33.051 KM. 

Ostatak sredstva od 61.948 KM vraćeno je u budžet Federacije BiH, potvrđeno je Feni iz Sektora za šumarstvo Federalnog ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva.

Nepostojanje zakona o šumama FBiH otežava stvaranje uslova za održivo upravljanje šumama, kao i sprovođenje svih mjera i aktivnosti na uspostavi i razvoju informacionog sistema šumarstva (ISŠ).

Korištenje modernih IT tehnologija u šumarstvu podrazumijeva racionalizaciju, integraciju i optimizaciju odlučivanja u sektoru šumarstva i lovstva, te razmjenu i sintetiziranje informacija među institucijama šumarstva i sa svim ostalim domaćim i međunarodnim institucijama i interesnim skupinama.

Informatizacijom šumarstva i uspostavom ISŠ-a osigurale bi se neophodne informacije o stanju i promjenama šumskog fonda za potrebe planiranja, praćenja stanja i izvještavanja.

„Uspostavom informacionog sistema doprinosi se smanjenju obima nezakonitih aktivnosti u šumama, uspostavljanju dobrih praksi upravljanja i planiranja, certifikacije šuma, a ISŠ je od važnosti i kao pomoć u priremanju BiH za integraciju s EU“, istakli su zaposleni Sektora za šumarstvo.

Nacrtom zakona o šumama (članom 57.) predviđeno je da Federalno ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva upravlja informacionim sistemom u šumarstvu, a da nadležni federalni ministar donese pravilnik o obliku i sadržaju, načinu upravljanja, održavanja i korištenja informacionog sistema, kao i načinu unosa informacija i izvještaja.   Fena

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!