Capital.ba

Za dužnike nema podsticaja

23.02.2012. / 7:20

BANJALUKA, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS donijelo je Pravilnik prema kojem za dužnike nema podsticaja.

Naime, Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela je, između ostalog, predviđeno da pravo na ta sredstva nemaju korisnici koji imaju neizmirene obaveze po bilo kojem osnovu prema resornom ministarstvu, Agenciji za agrarna plaćanja i JP “Robne rezerve RS”.
Ovaj pravilnik bi trebalo da stupi na snagu sljedećeg mjeseca tako da bi oko 5.000 korisnika podsticaja za mineralno đubrivo i dizel gorivo, koji nisu izmirili svoje obaveze iz prošle godine, moglo ostati bez podsticaja.
Nacrtom pravilnika, koji je objavljen na internet stranici resornog ministarstva, još je predviđeno da pravo na podsticajna sredstva neće imati ni korisnici koji nisu uplatili naknadu za protivgradnu zaštitu JP “Protivgradna preventiva RS”, oni koji nezakonito koriste poljoprivredno zemljište te oni koji su zaposleni kao državni službenici i namještenici.
Radovan Samardžija, direktor JP “Robne rezerve RS”, rekao je da svake godine, od kada je počela podjela mineralnog đubriva, rade usaglašavanje spiskova s resornim ministarstvom.
Prema njegovim riječima, oko 5.000 korisnika podsticajnih sredstava za prošlu godinu duguje oko pet miliona KM za mineralno đubrivo i oko tri miliona KM za dizel.
“S obzirom na to da ‘Robne rezerve’ vrše nabavku, mi pratimo ko svake godine nije vratio taj podsticaj. I one koji nisu vratili dug 2009. godine, a takvih je preko 4.000, koji su dužni oko 2,4 miliona KM, pozvaćemo da nam se obrate i potvrde dugovanja i da ih eventualno izmire do 15. marta kako bi mogli ući u proces nabavke”, rekao je Samardžija.
On je dodao da u 2012. godini, kao ni prethodnih, niko ko je dužan po bilo kom osnovu, da li u đubrivu ili dizelu, neće ući u proces nabavke.
Samardžija je rekao da Ministarstvo vodi akciju prijavljivanja gazdinstava koja žele da uđu na spisak regresiranog repromaterijala i dostavlja ga “Robnim rezervama”, koje prave ugovore i šalju opštinama RS.
“Taj spisak koji oni nama pošalju usaglašavamo, gledamo da li je neko dužan i vraćamo ga Ministarstvu, a oni na bazi našeg i svog spiska dužnika daju konačan spisak ko ima pravo na repromaterijal”, rekao je on.
Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS, rekao je da je sasvim normalno da oni koji imaju neizmirene obaveze neće moći koristiti sredstva za subvencije i podsticaje, ali da oni očekuju da Vlada RS isplati dug od 30 miliona KM prema poljoprivrednicima, a koji se tiče premija za mlijeko, svinje, junice i ostalo.
“Tada bismo mi iz tog duga vratili osam miliona KM ‘Robnim rezervama’, bili bismo u plusu 22 miliona KM i taj novac bi nam dobrodošao u proljećnoj sjetvi”, rekao je Usorac i dodao da čim Vlada RS isplati poljoprivrednicima oni će vratiti dug za podsticaje, te naveo da nude i razna “prebijanja”, dug za dug. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!