Capital.ba

Za državne stanove duguju 20 miliona KM

05.06.2013. / 10:02

stanoviBANJALUKA, Više od 20 miliona maraka težak je dug građana koji su potpisali ugovore za otkup državnih stanova u RS, čija je privatizacija počela 2001, a u najvećoj mjeri je završena do kraja 2006. godine.

Potvrđeno je to u Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS, koja upravlja Fondom stanovanja RS i u kojoj preciziraju da je riječ o 11.541 kupcu, čiji dug trenutno iznosi tačno 20.164.895 KM.
Međutim, osim što duguju vrtoglavu cifru, brojni građani moraju da otplaćuju i zatezne kamate, jer nisu redovno plaćali dospjele obaveze. Naime, u ugovorima o otkupu tih stanova stoji da, u slučaju neplaćanja tri uzastopne rate, cijeli neotplaćeni ostatak dospijeva na naplatu.
Građani tvrde da nisu obaviješteni da moraju odmah da plate preostali iznos, a pritom su im obračunate zatezne kamate, koje su u nekim slučajevima gotovo dostigle prvobitnu, otkupnu cijenu stana.
“U Kozarskoj Dubici mnogi građani imaju isti problem. Ja sam jedna od njih”, komentar je koji stoji na jednom od foruma.
Igor Jagodić iz Banjaluke ispričao je da je 2003. godine sklopio ugovor o otkupu stana, vrijedan oko 6.000 KM, sa periodom otplate od deset godina. U ugovoru, kako kaže, nisu spominjane kamate. Nakon otplate kompletnog ugovora, otišao je u IRB RS po završni dokument, gdje su mu rekli da duguje gotovo 6.000 KM na ime zateznih kamata.
“Obratio sam se advokatu i rekao je da tu može nešto da se napravi, ali da će me izaći skuplja pita nego tepsija”, rekao je Jagodić.
Međutim, u IRB RS pojašnjavaju da kamate kupcima stanova obračunavaju na osnovu Zakona o obligacijama, koji propisuje da dužnik koji zakasni sa ispunjenjem novčane obaveze, duguje pored glavnice i zateznu kamatu.
“Ugovoreno je da, ukoliko kupac ili njegovi nasljednici ne plate tri uzastopne rate, cijeli neotplaćeni ostatak otkupne cijene stana dospijeva odmah na naplatu te ukoliko lice ne isplati dospjeli iznos otkupne cijene stana, na dospjelo, a neplaćeno potraživanje se obračunava zakonska zatezna kamata od dana dospijeća do plaćanja”, pojašnjavaju u IRB RS.
Zoran Popović, portparol IRB RS, kaže da su dosad građani ukupno uplatili 2.052.080 KM zakonskih zateznih kamata.
“U cilju pomoći onima koji su imali samo jedno kašnjenje u otplati, a kasnije su uredno izmirivali obaveze, Vlada RS je donijela odluku u kojoj je navedeno da ‘kupcima državnih stanova, koji tokom otplate imaju registrovano kašnjenje u otplati samo jedanput od tri uzastopne mjesečne rate, a koje nije duže od 30 dana, obračun zateznih kamata vršiće se na mjesečne rate”, kaže Popović.
Međutim, Srđan Mazalica, poslanik SNDS-a u NS RS, kaže da je Klub poslanika te stranke nedavno predložio zaključak kojim NS RS zadužuje Vladu RS da u funkciji Skupštine Fonda stanovanja RS donese odluku kojom će kupcima spomenutih stanova, koji su tokom otplate imali uzastopna kašnjenja od tri i više mjesečnih rata, obračun zateznih kamata vršiti na mjesečne rate.
“Mene je dosta ljudi zvalo zbog ovog problema”, naglašava Mazalica.
Kupac stana, koji je imao ovaj problem, javio se i Pokretu potrošača RS.
“Međutim, to ne spada u delokrug našeg rada. Građanima se savjetuje da, kada potpisuju ugovor, do detalja pročitaju sve što u njemu piše”, kaže Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Za državne stanove duguju 20 miliona KM

  1. Gdje je moje??????

   A, šta je da li iko razmišlja kako da nas obešteti koji smo po 20 godina i više izdvajali za stambenu izgradnju i nismo dobili ni stana ni kredita, dajte i nama da kupimo stan za 6000 KM, koji vrijedi 100000 KM, eto kako smo diskrimisani, samo si trebao da imaš sreže gdje radiš, negdje si dobio stan za godinu dana, a mi koji smo radili u drugim firmama izdvajali smo za te stanove danas nemamo ni kvadratni cenat, a prodaju su naši stanovi u bescijene i ne mogu da se naplate.

  2. Slobodan Todorović Bodo

   Naš narod je posve potrošen,postao podaništvo, osoljeno obmanama obećanja,stada samosvojnih stanja ovnovanih ovaca zatvorenih u terorističke torove teologiziranih tajkuna i inih interesa kanalizacija karaktera,tih trivijalista pravih političkih promovatora pravnih prevara…Sve skupa je to počelo još od vremena donošenja Zakona o pretvorbi državnog u privatno vlasništvo…Sve što je radnička klasa Jugoslavije stvarala preko 50.godine,kanalizacija karakteri su, kroz kriminal kapitalizam, tako rekuć preko noći, pokrali i između sebe podjelili….Sam slučaj prodaje stanova, onima koji su u toku svojega radnog staža, odvajali za stanogradnju iz svojeg ličnog dohotka,pa na taj način otkupili bar jedan trosoban stan,sada su upali u još jedan genocid grabizma putem pravnih prevara preko ugovora o otkupu stanova…Ovo bi obaveno se moralo protežirati pomoću skupne tužbe protiv država pokvarenjaštva i istom istrajati do ostvarenja pripadajućega prava donošenjem presude Međunarodnog suda…To je jedna od solucija,ili da se narod ponovo pokrene u učinkovitija udruživanja dubinom dostojanstva društvenog bića boljitka…Pogledajte što su,skoro svi političari stekli obligacijom obmana obnavljanja obećanja,pa i pomoću tih teologizirani terorista tajkuna,te šta su spakovali svojim sugrađanima koji više ne mogu živjeti od svojega poštenoga rada,jer jesu razapeti robovi raskršćavanja razuma.Nagomilavaju se nameti novih nameta,a sve nas više zadužuju sa svojatanjima međunarodnih kredita i inih ispunjenja interesa imperijalističke geometrije grabizma…Ćutimo ćuka svoje smrti…ili, idimo ostvariti ono što nas pripada,pa i imati svoje prave prestavnike vladanja prava dobrobitnosti društvenoga bića…!!!