Capital.ba

Za deset dana izborne kampanje helikopter Vlade RS sedam puta letio na predizborne skupove SNSD-a

27.10.2020. / 14:28

BANJALUKA – Član predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Milorad Dodik, je 7 puta koristio usluge Helikopterskog servisa Vlade Republike Srpske u toku predizborne kampanje, obilazeći predizborne skupove.

Dodik

foto: Srna

Od početka izborne kampanje član Predsjedništva BIH Milorad Dodik pojavio se na najmanje sedam predizbornih skupova SNSD čije se mjesto i vrijeme održavanja podudaraju sa destinacijama letova helikoptera „AV 119“ (AW 119) u vlasništvu Helikopterskog servisa Vlade Republike Srpske.

Podaci sa portala flightradar24.com i flightaware.com koji evidentiraju svaki let pokazuju da je Helikopter Vlade RS  od početka kampanje uglavnom leti tamo gdje se održavaju stranački skupovi.

izvor: transparentno.ba

Prvi u nizu održan je 18.10.2020. u Srebrenici, Bratuncu i Milićima u organizaciji SNSD-a. Pored štanda svoje stranke u Bratuncu, Milorad Dodik je u društvu premijera Republike Srpske Radovana Viškovića posjetio mjesni odbor ove stranke u Srebrenici. Istog tog dana zabilježen je let helikoptera Vlade Republike Srpske iz Banjaluke ka toj lokaciji.

Sutradan, 19.10.2020. Milorad Dodik i Radovan Višković su u svojstvu predsjednika i potpredsjednika SNSD-a posjetili opštinske odbore ove stranke u Loparama, Ugljeviku i Bijeljini. Posjeta je završila predizbornim skupom u Bijeljini, gdje su predstavljeni kandidati SNSD-a na predstojećim lokalnim izborima. Ovaj događaj je počeo u 17.30 časova dok je helikopter Vlade RS u 18:44 iz Bijeljine krenuo za Banjaluku.

Helikopter je letio i 20.10.2020. na relaciji Banja Luka – Sarajevo, gdje je sletio nešto prije 13:00. Istog tog dana je Dodik, ponovo u ulozi predsjednika SNSD-a posjetio kandidate na lokalnim izborima u opštinama Kalinovik, Foča i Pale.

Letovi helikoptera Vlade Republike Srpske

izvor: Transparentno.ba

Dodik je 21.10.2020. prisustvovao Svečanoj akademiji povodom Dučićevih večeri poezije u Trebinju. Prije toga je prošetao ulicama Trebinja sa generalnim sekretarom SNSD-a Lukom Petrovićem i gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem. Iste te večeri je helikopter Vlade RS letio na relaciji Trebinje – Banja Luka, sletivši u kasnim večernjim satima.

Zatim, 23.10.2020. je u 16.00 časova organizovana posjeta Milorada Dodika štandu SNSD-a na Trgu mladih u Brčkom. Tu su ga dočekali kandidati za gradonačelnika i odbornike u Skupštini distrikta, a već u 20.00 časova lider SNSD-a se sastao sa rukovodstvom Opštinskog odbora SNSD-a Kozarska Dubica.  Helikopter Vlade Republike Srpske je to veče oko 16:50 poletio iz Brčkog ka Banjaluci.

Dan kasnije 24. oktobra helikopter Vlade RS  poletio je  iz Banjaluke malo prije 12:00 časova, opet u Brčko, dok je 40-ak minuta kasnije iz Brčkog krenuo ka Modriči, gdje je sletio oko 14:00 časova. Isti taj dan je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u 14:35 prisustvovao zvaničnom početku asfaltiranja Ulice Sveti Ilija u naselju Modriča pet, za šta je iz budžeta RS izdvojeno 200.000 KM.  Iako se radi o javnim sredstvima, ovaj događaj pretvorio se u otvoreni stranački skup na kojem su promovisani kandidati SNSD-a.

Naredni dan, 25.10.2020. godine je održan predizborni skup SNSD-a u mjestu Đulić, u naselju Kruškovice na kom je prisustvovao i Milorad Dodik. Nakon toga se sastao sa članovima SNSD-a na gradskom trgu u Tesliću. I ovog dana zabilježen je let Helikopterskog servisa Vlade Republike Srpske iz Banjaluke u pravcu Teslića.

Ovo je samo jedan u nizu primjera zloupotrebe javnih resursa za stranačke svrhe koje je zabilježio Transparency International u BiH  kroz monitoring predizbornog perioda, a u posljednje vrijeme posebno je primjetna zloupotreba službenih vozila za obilaske stranačkih skupova. Ipak korišćenje helikoptera Vlade RS za stranačke svrhe je najradikalniji primjer zloupotrebe na koju je TI BIH ukazivao i prethodnih godina.

TI BiH se u ranijim izbornim kampanjama obraćao Helikopterskom servisu RS sa zahtjevom za informacije u vezi sa svrhom korišćenja helikoptera, ali je u odgovoru dobio objašnjenje da se pri korišćenju helikoptera posmatra samo koja lica imaju pravo na korišćenje istog, dok Helikopterski servis ne kontroliše samu svrhu prevoza. TI BiH stoga već godinama upozorava na potrebu jasnijeg zakonskog regulisanja i uvođenja ograničenja na korišćenje javnih resursa u stranačke svrhe i u svrhu predizborne promocije. transparentno.ba

izvor: transparentno.ba

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Za deset dana izborne kampanje helikopter Vlade RS sedam puta letio na predizborne skupove SNSD-a

  1. Village People

   Na sajtu Helikopterskog servisa Republike Srpske, između ostalog, stoji “Obavljanje službenih poslova Predsjednika Republike Srpske, Predsjednika Narodne skupštine, Predsjednika Vlade Republike Srpske i ministara u Vladi Republike Srpske”. Očigledno da “neko” nije imao ambicije i nije planirao kandidaturu za člana Predsjedništva BiH u vrijeme osnivanja HS RS…