ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Za bolovanje činovnika spiskano 8,6 miliona KM

Objavljeno u OSTALO

BANJALUKA, Na osnovu naknada za bolovanje zaposlenih u institucijama BiH lani je potrošeno više od 8,6 miliona maraka, a nejasnoće prilikom obračuna naknade i odsustva s posla zbog bolesti posebno su izražene kod činovnika iz FBiH.

Prilikom revizije izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH za prošlu godinu, koji je objavila Kancelarija za reviziju institucija BiH, a koji je dobio negativno mišljenje, otkriveni su brojni slučajevi neopravdanih izostanaka s posla koji su pravdani bolešću.
Administrativni aparat BiH na kraju prošle godine imao je više od 22.000 zaposlenih, a revizori upozoravaju da mnogi od njih često glume da su bolesni. Revizori su istakli da nisu uočene dileme, niti nejasnoće u postupanju budžetskih korisnika pri obračunu naknade za bolovanje duže od 30 dana za zaposlene u institucijama BiH sa prebivalištem u RS. Situacija je drugačija kada se radi o činovnicima iz FBiH.
U izvještaju se pojašnjava da je Zakonom o zdravstvenom osiguranju FBiH propisano da se naknada plate tokom bolovanja određuje u visini od najmanje 80 odsto osnovice s tim da ne može biti niža od iznosa minimalne plate u ovom entitetu važeće za mjesec za koji se utvrđuje naknada.
Visinu naknade plate i najviši iznos naknade koja se isplaćuje na teret kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja utvrđuje Upravni odbor kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja, a odlukama je definisana naknada u visini od 80 odsto osnovice, dok je najviši iznos naknade utvrđen u visini prosječne plate u FBiH.
– Ovakav način refundiranja naknada bolovanja dužeg od 42 dana je povoljniji za zavode, i po našem mišljenju, nije u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju – navedeno je u izvještaju Kancelarije za reviziju.
Revizori su sugerisali nadležnom ministarstvu da preduzme aktivnosti na ujednačavanju visine naknade plate za vrijeme bolovanja dužeg od 30 dana za zaposlene u institucijama BiH.
Istakli su da je potrebno da budu pokrenute aktivnosti na harmonizaciji propisa koji regulišu pitanje bolovanja zaposlenih.
– Smatramo da bi za zaposlene sa prebivalištem u FBiH trebalo isplaćivati naknade u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju FBiH, a zahtjeve upućivati zavodima za zdravstveno osiguranje na nivou kantona – ocijenili su revizori.
Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet Parlamenta BiH Boško Tomić rekao je “Glasu Srpske” da pojedinci zloupotrebljavaju bolovanje i na taj način stvaraju neopravdane troškove.
– Ljudi treba da imaju kvalitetno liječenje i zdravstvenu zaštitu, ali smatram da bi trebalo da se pooštre kriterijumi kada je u pitanju isplata naknada za bolovanje, jer se bojim da pojedinci ponekad zloupotrebljavaju bolovanje – rekao je Tomić.
Institucije BiH završile su prošlu godinu sa deficitom od 53,63 miliona maraka, a revizori su otkrili i brojne neopravdane i nerazjašnjene troškove, problematična zapošljavanja i javne nabavke.
Plate
Ukupni izdaci za bruto plate i naknade u 2011. godini za zaposlene u institucijama BiH iznosili su 522,4 miliona maraka, od čega se na neto plate i naknade odnosi 318,7 miliona.
Obračun poreza i doprinosa vrši se prema propisima entiteta u kojem radnik ima prebivalište. Glas Srpske

 

Ključne riječi:  , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+