ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Za avio-karte MO BiH dalo sedam miliona KM, a vojni piloti nemaju ni aviona

Objavljeno u OSTALO

– Novi tender za ino-letove težak 2,1 milion KM
– Jerinić: Ovo su potrebe i MO BiH i Oružanih snaga BiH, imamo 10.011 zaposlenih
– Revizija: MO BiH 2016. godine potrošilo 279,3 miliona KM
– Sva putovanja službenika MO BiH prošle godine građane koštala 3,4 miliona KM

SARAJEVO – Vojni piloti u BiH nemaju na čemu da se obučavaju, jer vojna avijacija ne postoji niti se godinama ulaže u kupovinu i popravku aviona, ali su zato službenici Ministarstva odbrane BiH u posljednjih pet godina na letove do svjetskih destinacija gdje su održavani kongresi potrošili oko sedam miliona KM. Praksa je nastavljena jer, prema upravo raspisanom tenderu, za kupovinu avionskih karata naredne godine biće izdvojeno čak 2,1 milion KM, saznaje portal CAPITAL.  

Slikovni rezultat za oružane snage bih

Vrijednost novog tendera je oko 1,8 miliona KM, porez na dodatu vrijednost iznosi oko 300.000 KM, pa je zbir – cifra kojom će građani BiH finansirati letove službenika MO BiH i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U Ministarstvu kažu da u ovoj javnoj nabavci ništa nije problematično pa ni 2,1 milion KM koje namjeravaju da izdvoje za avio putovanja. Kažu da će okvirni sporazum sa jednim, najpovoljnijim ponuđačem biti sklopljen na tri godine.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić za CAPITAL je kazao da je u Ministarstvu zaposleno 10.011 ljudi, a prema milionskom tenderu, čini se da je prisustvo svih pobrojanih u avionima i na evropskim i svjetskim vojnim događajima prijeko potrebno.

„Proteklih godina ova cifra se nije povećavala. MO BiH ima 10.011 ljudi, pitomce na školovanjima, delegacije koje vrlo često idu u SAD i Brisel. Takođe, imamo i vojno-diplomatska predstavništva koja su korisnici tih avionskih karata. Ovo su potrebe i MO BiH i Oružanih snaga BiH“, pravda Jerinić.

Međutim, ako je suditi prema revizorskim izvještajima, ino-apetiti MO BiH su se iz godine u godinu i te kako mijenjali, tačnije – uglavnom povećavali.

Tako je 2012. godine za službena putovanja u inostranstvo potrošeno oko milion KM, godinu kasnije oko 1,2 miliona, 2014. – 1,3 miliona, 2015. – 1,8 miliona i 2016. – 1,7 miliona KM.

Opravdanje za milionske putne troškove u ministarstvu imaju, ali i čvrst stav o vojnoj avijaciji –  formiranje nije ni predviđeno. Jerinić napominje da je borbena avijacija BiH kompletno neprespektivna, a riječ je o 22 aviona „viška“, zavedenih kao i ostala municija i naoružanje koji nisu za potrebe Ministarstva odbrane BiH.

„Nemamo uopšte formaciju vojne avijacije u Oružanim snagama BiH. Nije ni predviđena“, naveo je Jerinić.

Revizija evidentirala ogromne troškove

Rasipništvo po mnogim stavkama u Ministarstvu odbrane BiH nije strano ni revizorima, oni već godinama u izvještajima spominju i ove izdatke. Za prošlu godinu Kancelarija za reviziju institucija BiH dala je mišljenje s rezervom uz napomenu da je potrošeno ukupno 279,3 miliona KM. Samo plate zaposlenih olakšale su budžet za oko 57,1 milion KM.

„Značajnije naknade odnose se na izdatke za prevoz (12.939.882 KM), topli obrok (9.327.192 KM), regres (2.962.246 KM), odvojeni život (6.424.325 KM), naknade za smještaj vojnih i drugih lica (8.220.219 KM), jubilarne nagrade (4.669.623 KM) te naknade za mirovne misije (4.086.879 KM)“, naveli su revizori.

Među stavkama, doduše nespornim, svakako su se našla i službena putovanja.

„Ministarstvu je 2016. godine odobreno 3.025.000 KM  za  putne troškove, dok  je restrukturisanjem  ova  pozicija  povećana  za  480.000 KM, tako  da  je Ministarstvu u toku godine bilo raspoloživo ukupno 3.505.000 KM. Izvršenje budžeta na ovoj poziciji  iznosi  3.406.976  KM, što je u odnosu na prošlu godinu manje za  82.906  KM.  Od ukupnih troškova službenih putovanja u 2016. godini na putne troškove u zemlji odnosi se 1.674.856 KM, a na putne troškove u inostranstvu 1.732.120 KM. Putovanja u inostranstvo uglavnom se odnose na bilateralne i multilateralne sastanke, kongrese, konferencije, samite, seminare, kurseve, misije, radionice i usavršavanje“, stoji u reviziji.

Vojnici na najnižim granama – napuštaju redove

Slikovni rezultat za os bihI dok jedna brojka govori o galantnosti izvršne vlasti kada je u pitanju trošenje javnog novca, druga joj svakako ne ide na čast. U Oružanim snagama BiH 2015. i prvih sedam mjeseci 2016. godine sporazumni raskid ugovora zatražila su 292 vojnika.

U javnosti su govorili o smanjenju primanja na minimum (700 KM bez naknada za stražarenja i dvadesetčetvoročasovni angažman u slučajevima prirodnih nesreća. Nije im pomogao ni povremeni terenski rad koji je zahtijevao rukovanje opasnim materijama.

Međutim, u OS BiH u avgustu ove godine naveli su da vojnici, kao razloge za napuštanje vojne službe najčešće navode odlazak u inostranstvo, zaposlenje u civilnim strukturama ili započinjanja privatnog biznisa.

“Lični zahtjevi za prestanak profesionalne vojne službe su ravnomjerno zastupljeni u svim jedinicama. Ministarstvo odbrane BiH vrši plansku popunu jedinica, do odobrenog brojnog stanja”, naveli su u OS BiH.

CAPITAL: Žana Gauk

Ključne riječi:  , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+