ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Vrijednost kompanije pokazuju sertifikati

Objavljeno u OSTALO

SARAJEVO, Vrijednost svake kompanije mjeri se kroz sertifikate koji imaju transparentnu i mjerljivu osnovu, dodjeljenu od strane validnih tijela koji imaju međunarodnu verifikaciju, potvrdili su stručnjaci na jučerašnjoj Panel diskusiji održanoj u Sarajevu.

Bisnode BH je organizovao diskusiju u kojoj su eminentni stručnjaci i nosioci sertifikata za kvalitet razgovarali o stvarnoj vrijednosti i benefitima sertifikata za unapređenje poslovanja kompanija, a počeli su sa analizom bonitetno izvrsnih kompanija u BiH, njihovim značajom te potrebom za utvrđivanjem kvaliteta poslovanja, u svrhu poboljšanja ugleda i povjerenja u domaćoj i inostranoj poslovnoj zajednici.

U diskusiji su učestvovali: direktor Financijsko-informatička agencija FBiH – FIA Esad Mahmutović, predstavnik Asocijacije za Kvalitet u BiH Goran Tešanović, te nosioci Bisnode Zlatnog certifikata bonitetne izvrsnosti, međunarodno priznate potvrde kvaliteta poslovanja: generalni direktor za BiH i Hrvatsku Tvornica cementa Kakanj Branimir Muidža, generalni direktor FIS Vitez Zoran Maros,  direktor RECA  Sarajevo Slavko Kostić, kao i ovlašteni revizor prof. dr. sc. Božo Vukoja.

Bisnode BH je predstavila direktorica Zlata Mulać Jagličić, a panel je vodio Damir Sokolović, direktor konsultantske kuće DS Savjetovanje iz Sarajeva.

Svaki od učesnika dodao je i zapažanja kao i zaključak iz ugla svoje prakse poslovanja.

Većina analiza za ocjenu kompanija kreće od finansijskih izvještaja, koja predstavljaju zakonsku obavezu, a kompanijama bi trebali značiti referencu za iskazivanje rezultata i transparentnosti poslovanja, istakao je direktor Finansijske agencije FBiH – FIA Esad Mahmutović.

„Da bi postigli svoj cilj kao registar financijskih izvještaja i adekvatan izvor validnih podataka, koji sprječava njihovu zloupotrebu FIA intenzivno radi na uvođenjem reda u predavanje financijskih izvještaja, pokazivanjem transparentnosti kompanija koje dobro posluju ali i eksponiranjem kompanija koje ne izvršavaju svoje obaveze. Na taj način uticaće i na kvalitet informacija koji korist bonitetno-analitičke kuće“, kazao je Mahmutović.

Ovlašteni revizor iz  kompanije Revident Grude Božo Vukoja naveo je da vrijednost Zakona o računovodstvu u BiH je u tome što slijede promjene u međunarodnim računovodstvenim standardima, koje revizori moraju poštovati, što daje vrijednost revizorskim izvještajima.

„Smatram da bi uvođenje bilješki u završne izvještaje, praćenje međunarodnih standarda ili i aktiviranje određenih institucija, koje bi trebalo da prate ocjenu BiH u međunarodnoj zajednici – postoji bonitetna ocjena države, koja joj omogućava pristup EU fondovima – dale izuzetne rezutate. Mi imamo Bisnodeov certifikat, jer smo pri učlanjenu naše revizorske kuće Revident Grude u UHY Internacional sa sjedištem u Londonu, vidjeli da oni priznaju Bisnode sertifikat bonitetne izvrsnosti, i da se većina evropskih članova identifikovala ovim sertifikatom kao dokazom kvalitete poslovanja“, rekao je Vukoja.

Pomoćnik direktora za ocjenu usklađenosti, Goran Tešanović istakao je da je potrebno zaustaviti poplavu sertifikacijskih tijela iz drugih država, regulisati njihovo djelovanje na području BiH, te regulisati izradu bh. standarda i uskladiti ih sa međunarodnim standardima. To je pravi put za izdavanje kvalitetnih i priznatih certifikata ove oblasti.

Kupljene diplome i sertifikati

Od vodećih problema koje BiH ima, prilikom prikazivanje njene vrijednosti, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj Branimir Muidža naveo je probleme kupovine diploma, jer se kupovinom ovih potvrda zapravo gubi na potvrdi kvaliteta i znanja.

„Ljudi s kupljenom diplomom sigurno se neće zaposliti u kvalitetnim kompanijama, a možda doguraju jednog dana i do mjesta sa koga mogu uticati na kvalitet poslovanja privrede ili određivanja vrijednosti  kvaliteta i definiranje standarda, stoga postoji potreba za senzibiliranjem javnosti o ovoj temi. Radeći u dvije države istodobno, shvatio sam da su postulati poslovanja zapravo svuda isti, da tražiš kvalitetnog poslovnog partnera koji je platiša, i da želiš sebe pokazati takvim, a za to je ponekad potrebno imati dokaz iz validnih izvora. Stoga postoji potreba za sticanjem i isticanjem sertifikata čija osnova je transparentna i mjerljiva“, istakao je Muidža.

Jedna od kompanija koja sarađuje sa Bisnode je i FIS Vitez, koja kroz sertifikate a i Bisnode poslovna rješenja imaju transparentne preglede poslovanja sa budućim poslovnim partnerima, koja im olakšavaju rad.

„Smatram da su moderni alati, transparentnost podataka ali i potvrda kvaliteta rada zasigurno načini za unaprjeđenje poslovanja. Sertifikat bonitetne izvrsnosti dokaz je da smo na pravom putu, potvrda klijentima, ne samo u zemlji već i inostranstvu, da smo dobri partneri. Stoga ćemo se truditi da i dalje držimo zadatih standarda kvaliteta“, rekao je generalni direktor FIS Vitez-a Zoran Maros.

Takođe, kompanija RECA Sarajevo ima preko 13.400 kupaca, a njihov prvi sken je bio bisnodeov alat koji pomaže u odluci o kreditiranju novih kupaca.

„Zahvaljujući ovoj saradnji, odlučili smo se i za Sertifikat bonitetne izvrsnosti i bili iznenađeni što je prve rezultate dao tamo gdje smo najmanje očekivali – kod naših zaposlenih. Iskazali su zadovoljstvo zbog potvrde kvaliteta rada za koju su i oni zaslužni, a svi znamo da je zadovoljan radnik dobar radnik koji doprinosi napretku kompanije u kojoj radi, kazao je direktor RECA Slavko Kostić.

Direktorica analitičko bonitetne kuće Bisnode BH Zlata Mulać-Jagličić navela je da će se Bisnode i dalje truditi da bude na usluzi svojim klijentima sa svim modernim alatima za unapređenje poslovanja koje razvijaju stručnjaci širom Evrope.

„Držaćemo se standarda za kreiranje bonitetne ocjene i bonitetne izvrsnosti prema metodologiji koju smo razvili i čija vrijednost nije samo u količini, odnosno dubini podataka koju koristi, već i u činjenici da je ona ista za sve Evropske zemlje u kojima Bisnode djeluje, a njih je za sada 19, što znači da su nosioci Bisnode sertifikata bonitetne izvrsnosti ravnopravni sa evropskim poslovnim partnerima i da ih certifikat kao takve i identifikuje. Činjenica je da bonitetno izvrsne kompanije imaju minimalni postotak negativnih događaja dakle ne samo da vas identifikujemo kao dobru kompaniju prema prošlim rezultatima već se pokazuje i vrijednost kompanije u budućnosti, a to je još jedan od pokazatelja vrijednost izračuna Bisnode bonitetne ocjene i certifikata bonitetne izvrsnosti, kao potvrde kvaliteta poslovanja“ , istakla je Mulać-Jagličić.

Cilj panel diskusije bio je približavanje ove interesantne teme javnosti ali i njeno senzibiliranje prema svim segmentima koji je čine, od osnove koja kreće od financijskih izvještaja do pravne regulative za strandardizaciju, navedeno je u saopštenju.

Ovo je bila i prilika da Bisnode prezentuje analizu bonitetno izvrsnih kompanija u BiH i najavi da će uskoro imati i informacije o poslovanju kompanija iz Brčko Distrikta BH, što znači da će prvi put jedna analitičko-bonitetna kuća imati podatke kompletne Bosne i Hercegovine.

 

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+