Capital.ba

Vrhovni sud RS ukinuo priznanje duga FG „Birač“ prema Ukio banci

02.10.2017. / 16:09

– Prvostepeni sud se uopšte nije bavio prigovorima FG „Birač“
– Postupak o priznanju strane sudske presude ponovo pred Okružnim sudom
– Presudom suda u Litvaniji odbijena tužba FG „Birač“ za poništenje spornih sporazuma 

BANJALUKA – Vrhovni sud Republike Srpske poništio je rješenje bijeljinskog Okružnog suda o priznaju pravosnažne presude suda u Litvaniji da su validni sporazumi po kojima je „Birač“ preuzeo obaveze prema Ukio banci u iznosu od 84,3 miliona evra, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Okružni sud u Kaunasu u Litvaniji je u novembru 2015. godine odbacio tužbu Fabrike glinice „Birač“ i „Birač Europe“ za poništenje 27 sporazuma po kojima je „Birač“ preuzeo obaveze prema Ukio banci u iznosu od 84,3 miliona evra.

Nakon toga fočanska firma „Pavgord“, koja je kupila kompletna potraživanja Ukio banke, podnosi zahtjev za priznanje ove presude, a sud u Bijeljini to prihvata.

„Birač“ je na to rješenje uložio reviziju i Vrhovni sud RS je sada donio presudu kojom je prihvatio žalbu FG, te predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak.

„Prvostepeni sud se uopšte nije bavio prigovorima FG „Birač“. Nije ih interpretirao niti dao svoj sud o njihovoj osnovanosti. Odluku kojom je priznao stranu sudsku presudu pravdao je paušalnim navodima. Iz osporenog rješenja se ne vidi o čemu je odlučeno stranom sudskom odlukom i ko su bile stranke u postupku koji je prethodio njenom donošenju, koji uslovi trebaju biti ispunjeni da bi se izvršilo priznanje strane sudske odluke i na kojim činjenicama i dokazima sud temelji uvjerenje da su ti uslovi ispunjeni, odnosno da nisu osnovani navodi FG „Birač“ u stečaju koja je osporavala postojanje tih uslova“, ističe se u rješenju Vrhovnog suda RS koje je u posjedu CAPITAL-a.

Prvostepeni sud, kako se dalje navodi, nije dao odgovore na relevantna pitanja od kojih zavisi odluka o priznanju odluke stranog suda, koja se pokreću u ovom predmetu i na koja je žalitelj ukazao.

„Zato je rješenje Okružnog suda ukinuto i postupak vraćen na ponovno suđenje“, dodaje se u rješenju.Istaknuto je i da nema dokaza da je rješenje Okružnog suda dostavljeno firmi „Birač Europe“ iz Kaunasa, niti da joj je prije donošenja rješenja dostavljen prijedlog za priznanje strane sudske odluke zbog čega se rješenje pobija u cjelosti, a ne samo u odnosu na FG „Birač“. Sud je zadužen da u ponovnom postupku ovoj firmi omogući učešće u postupku.

Sajić: Očekujemo isti ishod i u ponovljenom postupku

Pravni zastupnik „Pavgorda“ Aleksandar Sajić rekao je danas za CAPITAL da je presuda bijeljinskog suda ukinuta samo zbog toga što nije obavijestio „Birač Europe“ u Litvaniji o postupku priznanja presude suda iz Litvanije, te da u ponovljenom postupku očekuje samo da se to ispravi, a da ishod ostaje isti.

„Već je zakazno ročište. Ono će biti 5. oktobra i svi učesnici u postupku će biti propisano obavješteni i biće donesena nova odluka o priznanju presude. Nema nikakvog razloga da se ova presuda ne prizna. FG „Birač“ je učestvovala u tom postupku, čak i imala najbolju advokatsku kancelariju u Litvaniji“, kazao je on.

Fabrika glinice „Birač“ u stečaju pokušala je da pred sudom u Kaunasu u Litvaniji ospori 27 sporazuma po kojima je „Birač“ preuzeo obaveze prema Ukio banci u iznosu od 84,3 miliona evra, ali je sud njihovu tužbu odbio.

U toj presudi sud u Kaunasu je naveo da se odbija tužbeni zahtjev za 21 ugovor, dok se za odlučivanje po preostalih šest ugovora oglasio nenadležnim jer je njima ugovorena nadležnost Arbitražnog instituta Trgovinske komore u Štokholmu.

Stečajni upravnik FG „Birač“ Lazo Đurđević nije priznao potraživanja Ukio banke. Ta potraživanja je krajem 2014. godine, za 12,4 miliona KM, kupila fočanska firma „Pavgord“.

 

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Vrhovni sud RS ukinuo priznanje duga FG „Birač“ prema Ukio banci

  1. Učo

   Svi su počeli da se izmiču od Pavgorda… posle ovog mogu samo istrage da krenu… Krenula su kola nizbrdo…

  2. Banditi

   Nisam vidio da je kriminalna banda pohapšena.. i dalje vršljaju na slobodi, a zlo su počinili blokadom Alumine. Sad se pritajili, i rade na novom udaru.

  3. PSP

   I jednu i drugu bandu iza resetaka. Izmedju vas nema razlike. Pardon, ima. U duzini lopovskih prstiju. Neko krada vise, a neko manje. Ali svi kradete. I oni koji su sada i oni prije ovih koji su sada.
   Pratimo vas, i kad dodje “sudnji dan” svi cete na “vjesala”

  4. Loznica majka

   Dok su litvanski kriminalci i njihovi najbliži saradnici na slobodi, i dok Gocijeva i Zoke Debelog ekipa vršlja i otima Birač i Aluminu, nema sreće u Zvorniku. Oni koji su se najviše nakrali, radili za Litvance, sad morališu i rade za Gocija i Zoku. A Zoka, umjesto da štiti Aluminu od kriminalnog klana, on sve radi samo da fabriku uništi i da je preda Gociju.

  5. Rus

   Kad ce biti objava da je neki bandit uhapsen? Ima ih dosta, a dosta ih je i ostalo posle bjezanije litvanaca. Eno ih setaju se slobodno, a pokrali sve zivo.

  6. i smijeh je lijek

   Sajicu, kakva je ovo priča? Gukni tico…

  7. Rumena Kadulja

   Sta je sa placenim boterima. Cudno da se ne oglasavaju.
   Znaci, dogovor pao. Vuci siti, aovce na broju.
   Priblizavaju se izbori

  8. Risto

   Jel neko gledao danasnji Blic? Ono je strasno sta rade od Biraca i Alumine. Banditizam samo takav

   • Mika

    Ono je katastrofa sta ta familija radi?

   • nena

    Sad sam pročitala. Strašno! Onaj ko štiti te Rubeže je gori zločinac od njih samih!

   • Čuće se.

    To u EuroBlicu o Rubezima piše Mile Matic.

    Hihihaha Mile Matic je “bolji” od Rubeza…. Ma svi Rubezi zajedno sa Litvancima za svih 11 godina nisu uradili Alumini ni pola onoga sto su Mile Matic i bratija uradili za ove cetiri i po godine.

    Samo polako, kad tad ce se Alumina osloboditi ovih stega i krvopija pa ce se čuti sve o nabavkama, ugovorima, cijenama ….

    • Miljana

     Da nije Matica fabrika ne bi postojala.

  9. Garasanin

   Rubrzi jesu nanijeli zlo Alumini za vrijeme vladavine “Litvanaca”, a ko zlo Alumini nanose sada. Ili je ovo rukovodstvo sadasnje izabrano na otvorenom konkursu uz primjenu standarda najvisih standarda struke. Ovi novi koji se oglasavaju ovdje nadtoje da vjestacki stvore sliku da Aluminom tece med i mlijene, a kad dodju za par godina novi partizani vidjecemo da su i oni pljackali i ko stoji iza njih. Odnosno u cijim rukama je stvarno alumina

  10. Maticu: otkud rupa u finansiranju Alumine? Pa ti pričaš da Alumina sve sama placa.

   Alumina ostala bez kredita

   Objavljeno: 9:26, 08.10.2017

   Unikredit banka iznenada je odustala od kreditiranja “Alumine” sa kojom je imala ugovorene aranžmane vrijedne oko četiri miliona KM, što je zvorničkoj kompaniji otežalo dovršenje započete izgradnje dva pogona.

   “Iako “Alumina” godinama sarađuje sa Unikredit bankom, ona je čim je preduzeću blokiran račun i nakon isteklih rokova prestala da obnavlja ugovore i da plasira sredstva na osnovu kredita. Novih kredita nema iako je “Alumina” vratila sve rate”, kaže sagovornik “Glasa Srpske” upućen u dešavanja u “Alumini”.

   Menadžment “Alumine” je zbog duge i dobre saradnje insistirao da oko 1.400 njenih radnika primaju platu i da putem Unikredit banke posluju i sa dobavljačima.

   “Kada je blokiran račun “Alumine”, iako je predstavnicima banke predočena apelacija uložena Ustavnom sudu BiH i privremena mjera koju je taj sud donio u korist “Alumine”, to nije bilo dovoljno da spriječi raskid saradnje. Preko računa “Alumine” u toj banci obavljen je promet veći od 500 miliona maraka. Zato je nevjerovatno da banka, koja je prošle godine od “Alumine” zaradila tri miliona evra, nije bila spremna na blagi rizik i da nastavi saradnju. Račun je ubrzo deblokiran i “Alumina” je nastavila sa normalnim poslovanjem, što je dokaz da je rizik za banku bio veoma nizak”, rekao je sagovornik lista.

   Problemima za “Aluminu” tu nije bio kraj, jer su dobavljači koji su im davali robu na poček odjednom tražili avansno plaćanje.

   “To je u finansiranju “Alumine” stvorilo rupu od oko deset miliona maraka, ali ona i dalje uspješno radi. Prije neki dan platili su devet miliona maraka u jednom danu za plate, topli obrok i gas”, istakao je sagovornik Glasa Srpske

   (Glas Srpske

  11. Srdjo

   Aj ne lupajte. Mile Matic je pošten covjek. Da nije njega to bi 2013 nestalo.

  12. $$$

   Mislis Srdjo..