Capital.ba

Vlast u Hercegovini preuzela na sebe kamate na kredite kod Razvojne banke

17.09.2020. / 9:28

FOTO: Vlada HNK

Protokolom o saradnji u vezi sa kreditnom linijom su u Sarajevu potpisali Nevenko Herceg, premijer HNK i Semir Fejzić, v. d. predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH.

Hercegovačko-neretvanski kanton je prvi Kanton u FBiH potpisao ovakav protokol kojim će biti omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000,00 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace period do 12 mjeseci za što će fiksnu kamatu od 2 posto godišnje plaćati Vlada dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita.

Nakon potpisanog protokola, premijer Herceg je istaknuo kako je nakon pripreme i izrade tzv. Korona zakona, koji je već u primjeni i na osnovu kojega su privrednici dobili finansijsku podršku, doneseno i niz drugih mjera kojima Vlada potpomaže privredni oporavak Kantona.

Predvidjeli smo, i u Rebalansu budžeta osigurali, subvencije za oko 10.000 plata. Na tom tragu, putem tri Odluke Vlade oko 2000 pravnih i fizičkih lica ostvarilo je pravo na finansijsku podršku. Podsjetit ću na to kako smo donijeli i niz drugih mjera kao što su oslobađanje administrativnih i sudskih taksi, plaćanja koncesijskih naknada i slično.U našim nastojanjima da privrednicima pomognemo da prežive ovu krizu koju nitko nije mogao predvidjeti, danas sam u ime Vlade potpisao Protokol o saradnji sa Razvojnom bankom FBiH kojim su predviđeni izuzetno povoljni kreditni aranžmani“, rekao je juče premijer Herceg.

Dio sredstava iz Protokola, kako je pojasnio biće namijenjen postojećim aranžmanima s Razvojnom bankom, a drugi kroz javni poziv koji će raspisati Vlada.

Ovo je novac posuđen našoj privredi na tri godine i predstavlja dobar primjer kako državna banka pomaže svoju privredu kada je pogođena prirodnom ili bilo kojom drugom nesrećom. Uz naš Korona zakon i ovaj Protokol, želim istaknuti i to kako smo i dalje zadržali našu poticajnu politiku u strateškim granama privrede, a u poljoprivredi smo, u ovoj godini, dvostruko povećali poticaje i podrške”, kazao je Herceg. Zahvalivši predstavnicima Razvojne banke s kojima su usaglasili modele saradnje , je kazao kako vjeruje da će biti nastavljeni i u narednoj godini.

Semir Fejzić, v. d. predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH je kazao kako želi vjerovati da će aranžmani koje će, na osnovu ovog Protokola privrednici ostvariti sa Razvojnom bankom, pomoći očuvanju privredne aktivnosti i radnih mjesta u HNK.      klix

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!