Capital.ba

Vlasnici „Krajina osiguranja“ za sada ne žele da ulažu u to društvo

01.12.2021. / 13:49

BANJALUKA – Vlasnici „Krajina osiguranja“ trenutno nisu zainteresovani za ulaganje u to društvo, te je Javna ponuda akcija tog osiguranja, u iznosu od sedam miliona maraka, objavljena na Banjalučkoj berzi.

krajina osiguranje

Foto: Capital

Javna ponuda akcija

„Javnom ponudom putem berze emituje se 7.000.000 redovnih akcija nominalne vrijednosti jedna KM po akciji. Početna cijena redovnih akcija je 0,42 KM, a standard povećanja cijene je 0,01 KM“, naveli su u Banjalučkoj berzi.

Član berze, ovlašćen od strane emitenta, danas unosi prodajni nalog koji je predmet javne ponude.

„Od 7. decembra 2021. godine od 09:30 + „random time” (vrijeme od 1 do 120 sekundi) počeće se zaključivati poslovi. Javna ponuda traje dok se ne realizuje ponuđena količina hartija ili do isteka javne ponude 30. decembra“, pojasnili su u berzi.

Dodali su da se javna ponuda redovnih akcija obavlja u skladu sa Pravilima Banjalučke berze i koristi se kontinuirani način trgovanja prema rasporedu koji vrijedi za redovno trgovanje.

Akcionari za sada nezainteresovani za ulaganje

Podsjećamo, Javni poziv za upis i uplatu treće emisije redovnih (običnih) akcija „Krajina osiguranja“ javnom ponudom objavljen je 8. novembra, a upis i uplata počela je 16. novembra.

Međutim, iako su postojeći akcionari – vlasnici akcija imali pravo preče kupovine akcija, u određenom roku, do kraja novembra, to nisu iskoristili.

U Investiciono – razvojnoj banci (IRB) RS, koja je najveći pojedinačni akcionar „Krajina osiguranja“ i upravlja tim društvom, za CAPITAL su rekli da je rok za upis i uplatu treće emisije redovnih akcija do 30. decembra 2021. godine.

“To je ujedno i rok u kojem se svi zainteresovani investitori, uključujući i postojeće akcionare društva koji su imali pravo preče kupovine, mogu odlučiti o eventualnoj kupovini ponuđenih akcija”, naveo je vršilac dužnsti direktora IRB-a Dražen Vrhovac.

Na pitanje da li se kupovina akcija “Krajina osiguranja” razmatra od strane IRB-a, ponovio je da će IRB “sve naredne aktivnosti u vezi sa učešćem u ovoj emisiji donijeti u skladu sa svojim internim aktima i planskim dokumentima, prevashodno se rukovodeći ispoljenim tržišnim interesovanjem za akcijama tog Društva”.

“Akcije su postale dostupne javnosti tek pošto je isteklo pravo preče kupovine za postojeće akcionare, odnosno od 1. decembra”, naveo je Vrhovac.

CAPITAL je u više navrata pisao o problemima u “Krajina osiguranju”, da nema pokrivene tehničke rezerve i da mu čak prijeti oduzimanje dozvole.

Većinski paket akcija društva „Krajina osiguranje“ za 6,9 miliona KM krajem 2015. godine kupili su Naveen Aggarwal i Gupta Neete, a umjesto poboljšanja poslovanja, društvo je zapalo u još veće probleme.

Naime, novi vlasnici su odmah po preuzimanju donijeli niz spornih odluka zbog kojih su bili pod konstantnim nadzorom Agencije za osiguranje RS, a kasnije i Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Njima je već nekoliko godina zabranjeno pravo glasa na Skupštini akcionara, a upravljanje ovim društvom ponovo je preuzela Investiciono – razvojna banka RS kao najveći pojedinačni akcionar.

„Krajina osiguranje“ je prvih šest mjeseci ove godine završilo sa gubitkom od 609.251 KM, a akumulirani gubitak društva dostigao 9,4 miliona maraka.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!