ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Vlada Srpske utvrdila Nacrt Budžeta od 3,2 milijarde KM

Objavljeno u FINANSIJE

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Nacrt programa ekonomskih reformi za period od 2019. do 2021. godine, Nacrt Budžeta Republike Srpske za narednu godinu i revidirani Dokument okvirnog budžeta za period od 2019. do 2021. godine.

Utvrđeni Nacrt Budžeta za 2019. godinu iznosi 3,231 milijarde KM, što je za 193 miliona KM manje od rebalansa za 2018. godinu.

Prema Nacrtu Budžeta, izvorni prihodi su veći za 34,1 milion u odnosu na 2018. godinu.

Najveći rast na rashodovnoj strani je na pozicijama ličnih primanja, 31,5 miliona, prvenstveno zbog planiranog povećanja za plate u obrazovanju i kulturi, koje uz minuli rad, ukupno iznosi 20 miliona KM.

Nacrtom Budžeta je planirano i povećanje transfera Fondu dječije zaštite za 13 miliona KM.

Na poziciji rashoda, planirano je smanjenje izdataka za otplatu duga u iznosu 489,9 miliona KM, što je za 261,3 miliona manje u odnosu na rebalans za 2018. godinu.

Planirani budžetski suficit, prema Nacrtu Budžeta, koji je utvrđen na današnjoj sjednici Vlade, iznosiće 77,6 miliona KM.

Osnovni okvir za izradu Nacrta Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period od 2019. do 2021. su memorandumi o zajedničkim politikama i mjerama potpisani u decembru 2017. godine sa socijalnim partnerima Vlade Republike Srpske, te smjernice za razvoj privrede, koje je Vlada Republike Srpske pripremala od aprila 2018. godine zajedno sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i Privredne komore Republike Srpske, a iste su prezentovane na konferenciji “Privreda Republike Srpske od 2019. do 2022. godine – dijalog za budućnost”.

Akcenat politika Vlade u narednom periodu, utvrđen Programom ekonomskih reformi, će biti pomjeren sa fiskalnih politika, na politike realnog sektora i strukturne reforme.

Glavni ciljevi politika su u pomenutom dokumentu dati kroz pet prioriteta: povećanje plata, povećanje produktivnosti i konkurentnosti privrede, obrazovni sistem i tržište rada prilagođeni potrebama privrede, održiv zdravstveni sistem, efikasan ukupan javni sektor.

Prethodno definisani ciljevi obuhvataju mjere kojima će se implementirati i smjernice za politike koje su usvojene na Ekonomskom i finansijskom dijalogu u maju 2018. godine, ali uz puno poštovanje ustavnih ovlašćenja svakog nivoa vlasti u BiH, te nadležnosti institucija. Nezavisne novine

 

Ključne riječi:  , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+