Capital.ba

Vlada RS: Ostvaren napredak u podsticanju stranih ulaganja

06.12.2018. / 14:45

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o realizaciji aktivnosti predviđenih Akcionim planom za sprovođenje Strategije podsticanja stranih ulaganja u Republiku Srpsku za period od 2016 do 2020. godine, u kojoj se konstatuje da je u sva tri ključna operativna cilja ostvaren značajan napredak.

Ti ciljevi su poboljšanje konkurentnosti i unapređenje poslovnog okruženja, jačanje institucionalnih kapaciteta i razvoj partnerskih odnosa i aktivnosti promocije za ciljane sektore i ciljana tržišta, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

“Poboljšanje konkurentnosti i unapređenje poslovnog okruženja ostvareno je putem započetih aktivnosti u vezi sa uvođenjem e-građevinskih dozvola, e-registracijom poslovnih subjekata, stečajem i likvidacijom. Republika Srpska, prema rangiranju serviza `Fajnenšel tajmsa` pod imenom `FDI Intelligence`, izabrana je kao jedna od 10 malih regija budućnosti za 2018/2019. godinu, za strategiju stranih ulaganja”, navodi se u saopštenju.

Za operativni cilj jačanje institucionalnih kapaciteta i razvoj partnerskih odnosa učinjen značajan napredak, kako na lokalnom tako i na republičkom nivou.

“Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju formiralo je Saradničku mrežu u kojoj je do 2017. godine uključeno 27 jedinica lokalne samouprave. Kroz mrežu se sistemski organizuju obuke kako s ciljem privlačenja, tako i zadržavanja investitora, zajednički se posjećuju firme i rješavaju otvorena pitanja”, ističe se u saopštenju.

Formiran je i Savjet za strane investitore Republike Srpske, kao tijelo koje sačinjavaju strani investitori, ali i institucije republičkog i lokalnog nivoa, te Privredna komora Republike Srpske.

Tijelo je operativnog karaktera i iskustva Republike Srpske su usvojena i u Federaciji BiH, napominje se u saopštenju i naglašava da je unaprijeđena i saradnja sa predstavništvima Republike Srpske u inostranstvu.

Iz Vlade navode da su aktivnosti promocije za ciljane sektore i ciljana tržišta u potpunosti realizovane putem niza aktivnosti, te da su u protekle dvije godine uvedene, kao pilot projekti, neke od najsavremenih praksi u privlačenju stranih investitora.

“Neke od značajnih su organizovanje ciljanih kampanja privlačenja investitora u Njemačkoj i Austriji, a u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Ovo je rezultiralo pozitivnim efektima i povratnim posjetama potencijalnih investitora Republici Srpskoj”, ističe se u saopštenju.

Objedinjena je i investiciona ponuda Republike Srpske, formiran je novi portal Jedinstvena kontakt tačka za poslovanje www.pscsrpska.vladars.net i osigurana su sredstva za redizajn portala namijenjenog stranim investitorima www.investsprska.net.

Vlada je usvojila i Informaciju o Programu postinvesticione podrške /aftercare/ i SDU u Republici Srpskoj u 2018. godini.

Strana ulaganja u Republiku Srpsku za 2017. godinu iznosila su 214,3 miliona KM, što predstavlja značajan porast u odnosu na 2016. godinu, kada su strana ulaganja iznosila 76,4 miliona KM, istakli su iz Vlade Republike Srpske.

Najveća ulaganja su u sektorima telekomunikacije, finansijske uslužne djelatnosti, osim osiguranja i penzijskih fondova i proizvodnja koksa i rafinisanih naftnih proizvoda, a najviše su ulagali Srbija, Rusija, Austrija, Italija i Slovenija.

U saopštenju se navodi da globalni tokovi stranih ulaganja u 2017. godini pokazuju pad od 23 odsto u odnosu na 2016. godinu.

Podaci za prvih šest mjeseci pokazuju dalji pad globalnih stranih ulaganja za 41 odsto, a slični trendovi zabilježeni su i kada je riječ o zemljama u tranziciji, dodaje se u saopštenju.

Program postinvesticione podrške investitorima podrazumijeva institucionalnu saradnju republičkog i lokalnog nivoa kroz formiranu saradničku mrežu za rad i postinvesticionu podršku investitorima, koju čine predstavnici Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju i imenovani koordinatori u jedinicama lokalne samouprave. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!