ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Vlada RS ostavila FZO RS na cjedilu milionske arbitraže

Objavljeno u FINANSIJE

– FZO sam mora pronaći način da zaustavi milionsku arbitražu
– Novi putevi do bankarske garancije mogući, ali izuzetno komplikovani
– Vlada ignoriše dopise Fonda jer želi da izbjegne raspravu u NS RS o novom zaduživanju
– Iako FZO redovno servisira obaveze, IMC ne želi da rizikuje pa je pokrenuo arbitražu u Beču

BANJALUKA – Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske još nije dobio saglasnost Vlade RS za obezbjeđivanje bankarske garancije od milion KM za ugovor sa banjalučkom firmom “International Medical Center” koja rukovodi Centrom za radioterapiju u Univerzitetskom kliničkom centru RS. Iako je već pokrenut međunarodni arbitražni spor u Beču, FZO užurbano pokušava da pronađe novi mehanizam kako bi ova situacija bila okončana, saznaje portal CAPITAL.

Slikovni rezultat za fond zdravstvenog osiguranja rs

Pronalaženje novih puteva do obezbjeđivanja prijeko potrebne garancije od milion KM na mjesečnom nivou je moguće, tvrde naši izvori, ali je procedura u tom slučaju znatno komplikovanija, jer i banke žele maksimalnu zaštitu.

Ovo su, nekomentarišući arbitražni postupak, za CAPITAL potvrdili i u FZO RS navodeći da im je u Ministarstvu finansija RS rečeno da im ne treba saglasnost Vlade.

“Fondu zdravstvenog osiguranja RS za sprovođenje postupka pregovaranja sa bankama o uslovima i sadržaju bankarske garancije nije potrebna saglasnost Vlade RS, što nam je i potvrđeno u Ministarstvu finansija RS. U toku su aktivnosti na obezbjeđivanju nove garancije i trenutno se radi na usaglašavanju teksta garancije između banke i ove kompanije”, poručili su iz FZO RS.

Takođe, obećavaju da “usluge radioterapije za osiguranike Fonda, bez obzira na garanciju, neće biti dovedene u pitanje”.

Očigledno je, dakle, da je FZO RS ostao na cjedilu, jer Vlada RS želi da izbjegne raspravu u Narodnoj skupštini RS o novom mogućem zaduživanju Republike Srpske. Da bi izdala saglasnost, prema Zakonu o dugu, zaduživanju i garancijama RS, o ovom pitanju mora da se odredi i parlament.

Upravo zato Vlada RS, prema našim informacijama, mjesecima ignoriše brojne dopise Fonda da se ovo pitanje riješi.

Vlada ignoriše i upite CAPITAL-a pa još od 19. septembra nismo dobili odgovor zašto je ugovor, koji garantuje liječenje onkološkim pacijentima, ostao “nepokriven”.

Posljednja garancija istekla prije dvije godine

Posljednja bankarska garancija koju je FZO RS imao, istekla je prije oko dvije godine. Banjalučki IMC, kćerka firma holandskog “Euromedic Diagnostic”, izgubio je strpljenje pa je sve završilo pred Arbitražnim institutom u Beču.

Slikovni rezultat za centar za radioterapijuPrema ugovoru koji je u posjedu CAPITAL-a, FZO RS obavezao se 2008. godine da će obezbijediti garanciju lokalne banke ili konzorcijuma lokalnih banaka prihvatljivih za ovu firmu, koja će pokrivati plaćanje postupaka teleterapije i brahiterapije za prethodni mjesec tokom 15 godina, na koliko je potpisan ovaj dokument.

Da i pored izuzetno teške situacije u FZO RS servisiraju svoje obaveze prema Centru za radioterapiju svjedoči i činjenica da prethodne garancije nikada nisu aktivirane, ali IMC ne želi da rizikuje.

U  ovoj firmi ne žele da komentarišu arbitražu, ali su rekli da su Vlada RS i FZO RS „ispunili prethodne uslove koji su bili osnov za početak kompletnog projekta“. Podsjetili su da je svoje obaveze ispunio i IMC, odnosno “Euromedic Diagnostic”.

„“Euromedic“ je ispunio očekivanja ugovornog organa i sve klauzule ugovora u šta možemo da se uvjerimo i nakon sedam godina od početka rada radioterapije i brahiterapije u Banjaluci“, kratko nam je u mailu poslanom našoj redakciji prošle sedmice odgovorio direktor IMC Marijan Bilić.

Ugovor bez dilema

Ugovor, koji je prethodio osnivanju Centra krajem novembra 2008. godine, potpisali su tadašnji ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić u ime Vlade RS i direktori FZO RS Goran Kljajčin i UKC RS Mirko Stanetić s jedne, i Joseph Priel ispred holandske firme “Euromedic Diagnostic”.

Kako je EMD za izvršenje ovog ugovora u Banjaluci registrovao firmu “International Medical Center”, a FZO RS na osnovu tendera iz aprila 2008. godine odabrao Holanđane kao najbolje ponuđače, nije bilo prepreka za pružanje usluga teleterapije i brahiterapije onkološkim bolesnicima u Centru koji je već 2010. godine otvoren u okviru UKC RS.

“Ovo podrazumijeva specijalizovanu uslugu teleterapije i brahiterapije onkološkim bolesnicima koju obezbjeđuje “Euromedic Diagnostic” za najmanje 1.543 pacijenta godišnje na program teleterapije i najmanje 350 pacijenata godišnje na program brahiterapije, koristeći formirani Centar”, navodi se u ugovoru.

Obaveze EMD-a bile su da pribavi sve dozvole za formiranje Centra, da ga opremi dijagnostičkim aparatima, obuči medicinsko osoblje i obezbijedi servis za opremu. Već 2. avgusta 2010. godine Centar je primio prve pacijente.

Prvim aneksom ugovora, potpisanim u septembru 2009. godine, potvrđeno je da će FZO obezbijediti neophodne garancije, a da će troškove izdavanje istih snositi “Euromedic Diagnostic”, dok su drugim aneksom definisani načini na koje će FZO RS plaćati usluge usluge IMC-u.

“Fakturisanje usluga teleterapije i brahiterapije u tekućem mjesecu za prethodni mjesec se vrši samo za one pacijente koji su u prethodnom mjesecu završili terapiju zračenjem u Centru za radioterapiju”, piše u aneksu.

CAPITAL: Žana Gauk

Ključne riječi:  , , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (4)

 • ĶRAŠ

  Sano da Kusturić riješi elekrronske knjižice za Prointer, a što se garancije tiče nije važno.
  Kusturić je obeća da će sve potpisati ako bude direktor međutim sada se predomislio kada je vidio da će zaglaviti u zatvor. Na sve načine prebacuje loptu na ministarstvo zdravlja da je u njima problem i u pravilniku, a ta priča nije tačna. Nećeš još dugo Kusturiću.

 • Pokret Srednji Prst

  Poštovana Žana gauk, odličan tekst. Čestitke.
  Ali, u narednom periodu, ovdje bi trebalo pojasniti koje tačno usluge prema ugovoru IMC pruža FZO.
  Da li samo terapiju (?), da li servisiranje opreme (?) da li isporuka materijala, da li obuka kadrova…
  Dalje, koliko su prema ugovoru te obaveze FZO prema IMC, i po kom prioritetu FZO ih izvršava, ako se zna da su u dugovima do guđe, i ako neke dobavljače ne plaćaju godinama. Ako su garanecije istekle (ako smo dobro razumjeli), da li FZO ima utvrđenje priortete u izvršavanju obaveza, ili to ide prema prioritetima koje je svojevremeno utvrdio bivši ministar Škrbić. A poznato je kako on to radi.
  Rečenica “Iako FZO redovno servisira obaveze, IMC ne želi da rizikuje pa je pokrenuo arbitražu u Beču”, je jasna, ali samo donekle. Ako FZO nije izvršio obavezu iz ugovora pa obezbijedio bankarsku garanciju, ugovor može (ili mora) da se raskine. Proizilazi da je ugovor vječan, odnosno da IMC neograničeno može da traži izdavanje garancije. Nešto tu nije jasno. Treba vidjeti na koji rok je zaključen ugovor i za koju vrstu usluga.
  Naravno, IMC-u ne odgovara da raskida ugovor (treba vidjeti uslove za pružanje usluga) nego mu je lakše da pokrene arbitražu.
  Po kom osnovu Vlada mora da da saglasnot da FZO traži izdavanje garancije. Gdje to piše. Može ali ne mora.
  I kako je onda FZO mogao da ugovori obavezu da će obezbijediti garanciju domaće banke, ako mu to “blanko mjenicu” nije dala Vlada. A sigurno nije, jer da jeste sada ne bi mogla da kaže “neću”. Znači, stručnjak Škrbić e potpisao štetan ugovor jer se obavezao na nešto što, eto, ne može da izvrši.
  kao što nigdje ne piše ili se ne vidi) do kog roka se te garancije moraju izdavati.
  Posebno pitanje je : zar se za toliko godina nije mogao osposobiti naš medicinski kadar (mnogi doktori sa kupljenjim diplomama Sinergije), i da se strancima ne plaća tolika apanaža.
  Obićno se, ali ne i kod Škrbića, isporučilac opreme da u kupoprodajnoj cijeni obavezuje da obuči kadar i održava opremu. Zašto taj princip nije primjenjen u ovom slučaju, nego su ovi u FZO našli kravu muzaru za vijek vijekova.
  Po meni, radi se o štetnom ugovoru koji je svojevremeno potpisan, a za proceduru ne mogu reći. Dovoljno je ponoviti da ju je provodio Dr. Škrbić.
  Kaže se: “FZO sam mora pronaći način da zaustavi milionsku arbitražu”, i meni je to nelogično. Zar ne može raskinuti ugovor i raspisati novi (pošteniji) tender za usluge, ili tražiti jednostavno raskid ugovora, ako ugovor (Škrbić) nije poptisao za vijek vijekova. Što me ne bi iznenadilo.
  Ako imate, objavite kompletan tekst ugovora pa da ga “razbucamo” po svim šavovima. ne može biti da tu nešto ne smrdi, ako se zna da mu je kumovao tzv. Dr Škrbić.
  Kad se kaže : “…. prijeko potrebne garancije od milion KM na mjesečnom nivou”, znači li to da FZO na mjesečnom nivou plaća EUR 500'000 za usluge IMC (da li su tu uračunati talovi).
  Pazite sad; FZO od 2008 god. do danas je IMC platio 3,5 miliona EUR za usluge (koje), umjesto da za te pare obuči vlastiti kadar, odnosno da ugovorom predvidi da to uradi IMC. ko se tu sve ugradio, možemo zamisliti ?
  Naši ljudi rade te uslouge po cijelom svijetu, i smatraju se jednim od najkompetetnijih, a da nisu mogli da se obuče da to rade u jedmom UKC.
  Imao bih još mnogo toga reći, ali nemam podloge.
  zato objavite cijeli ugovor i proceduru pa da vidimo “čija majka crnu vunu prede”

 • Pitam se

  Do kada ovi misle da pljackaju. Imali kraja pljacki ovog naroda. Ko je taj Prointer koji tolike milone zgrce sa poslovima u javnim preduzecima, institucijama i fondovima. Dali je iko radio ista prije njih, imaju li oni ikakve reference, koliko zaposlenih, gdje se nalaze, ko im daje poslove…

 • Srdjan Makragich

  Pljacka, lov na drzavne pare, je davno otvorena i nema ogranicenja. Dovoljno je vidjeti da je ovaj aranzman napravio Skrbic pa da sve bude jasno. Sad neka ga on otpetljava

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+