Capital.ba

Vlada i fondovi RS ušli u 2017. sa 370 miliona neizmirenih obaveza!

26.06.2017. / 15:49

– Najviše novca nedostajalo ministarstvima rada i poljoprivrede
– Fond zdravstva u najtežoj poziciji
– Šnjegota: Obaveze se povećavaju

BANJALUKA, Vladi Republike Srpske na kraju prošle godine nedostajalo je više od 113 miliona KM za izmirenje dospjelih obaveza, a ako se tome dodaju i obaveze koje vanbudžetski fondovi nisu mogli da plate taj nedostatak je veći od 370 miliona maraka, analizirao je portal CAPITAL.

Samo dva ministarstva i to Ministarstvo boračko-invalidske zaštite i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS na kraju prošle godine imala su čak 86 miliona KM neplaćenih obaveza.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS završila je reviziju skoro svih ministarstava u Vladi RS, a iz objavljenih izvještaja je vidljivo da su sva kontrolisana ministarstva na kraju 2016. godine imala neizmirenih obaveza.

Ukupno 14 ministarstava čiji su izvještaji objavljeni imalo je na kraju prošle godine 113,3 miliona KM neizmirenih dospjelih obaveza, dok su tri fonda imala 259 miliona KM neplaćenih obaveza. Ukupne neplaćene obaveze ministarstava vjerovatno će biti i veće nakon što budu revidirani izvještaji Ministarstva pravde i Ministarstva prosvjete i kulture.

 „Obaveze Ministarstva rada u iznosu od 53,9 miliona KM uključene su u izvršenje budžeta za 2016. godinu, iako raspoloživa budžetska sredstva za njihovo izmirenje nisu obezbijeđena do isteka roka za izradu i dostavljanje finansijskih izvještaja“, navedeno je u revizorskom izvještaju Ministarstva rada za prošlu godinu.

Dospjele obaveze Ministarstva poljoprivrede, Republičkog hidrometeorološkog zavoda i Agencije za agrarna plaćanja iznosile su 31,8 milion KM i za njihovo izmirenje novac nije obezbijeđen ni do kraja februara ove godine.

„Zbog nedostatka budžetskih sredstava, neizmirene obaveze ministarstva, Agencije i RHMZ na datum podnošenja finansijskih izvještaja (28. februara 2017. godine) iznosile su 31,8 miliona KM“, navodi se u revizorskom izvještaju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS nije imalo 8,5 miliona KM za plaćanje dospjelih obaveza.

„Navedene obaveze obuhvataju obaveze za naknade zaposlenima iz 2015. godine (1,62 miliona KM), obaveze za naknade zaposlenima iz 2016. godine (2,5 miliona KM), obaveze prema dobavljačima (4,2 KM) i ostale obaveze iz poslovanja (138.076 KM)“, istaknuto je u revizorskom izvještaju MUP-a.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta nije imalo 3,7 miliona KM za plaćanje dospjelih obaveza.

„Sa 28.02.2017. izmirene su kratkoročne obaveze u iznosu od 857.662 KM, a obaveze u iznosu od 3.766.202 KM nisu izmirene. Neizmirene obaveze se odnose na neto naknade, poreze i doprinose na neto naknade, nabavku roba i usluga u zemlji, prema fizičkim licima, poreze i doprinose na teret poslodavca u zemlji, subvencije, grantove, doznake na ime socijalne zaštite koje se isplaćuju na teret budžeta Republike, transfere jedinicama lokalne samouprave“, navedeno je izvještaju.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS nije imalo 5,1 miliona KM za izmirenje dospjelih obaveza, dok je Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica RS nedostajalo 4,4 miliona KM.

„Ministarstvo do 28. februara 2017. godine nije izmirilo kratkoročne obaveze dospjele na kraju 2016. godine u iznosu od 4,4 miliona KM, od čega se 1,05 miliona KM odnosi na obaveze iz 2015. godine, a 3,3 miliona  KM na obaveze iz 2016“, zaključuje se u izvještaju.

Ministarstvu saobraćaja i veza nedostajalo je 2,5 miliona KM, Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS 1,2 miliona KM, Ministarstvu trgovine i turizma RS 1,1 miliona KM,  Ministarstvu nauke i tehnologije RS milion KM, Ministarstvu građevine 707.159 KM, Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva 355.462 KM, a Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju 102.455 KM.

Ministarstvo finansija RS nije platilo 7.101 KM do 28. februara ove godine.

Fondovima nedostaje 259 miliona KM za plaćanje dospjelih obaveza

Fondu zdravstvenog osiguranja RS su na kraju prošle godine ostale neizmirene dospjele obaveze od 222,2 miliona KM.

“Obaveze Fonda u iznosu od 222,2 miliona KM dospjele za plaćanje zaključno sa 31.12.2016. godine uključene su u izvršenje budžeta za 2016. godinu, iako raspoloživa budžetska sredstva za njihovo izmirenje nisu obezbijeđena do isteka roka za izradu i dostavljanje finansijskih izvještaja“, istakli su revizori.

Neplaćene dospjele obaveze Javnog fonda za dječiju zaštitu RS u prošloj godini iznosile se 8,2 miliona KM, dok je Fondu PIO nedostajalo 28,6 miliona KM.

„Obaveze Fonda PIO u iznosu od 2,08 miliona KM, dospjele za plaćanje zaključno sa 31. decembrom 2016. uključene su u izvršenje budžeta za 2016. godinu, iako raspoloživa budžetska sredstva za njihovo izmirenje nisu obezbijeđena do isteka roka za izradu i dostavljanje finansijskih izvještaja. Pored navedenih neizmirenih obaveza iz tekućeg perioda, zbog nedostataka budžetskih sredstava ukupno neizmirene dospjele obaveze 28. februara 2017. godine iznosile su 28,6 miliona KM. Od tog iznosa 26,6 miliona KM odnosi se na obaveze iz ranijih perioda“, zaključuje se u izvještaju.Glavni revozor RS Duško Šnjegota rekao je za CAPITAL da je revizija konsolidovanog budžeta RS još uvijek u toku te da je nezahvalno govoriti o brojkama, ali da je očigledno da obaveze budžeta rastu.

„Ako uzmemo samo Ministarstvo rada i Ministarstvo poljoprivrede vidimo sa njihove obaveze dostižu skoro 100 miliona KM. Očigledno je da unutrašnji dug raste, ali treba sačekati konačan izvještaj“, rekao je Šnjegota.

 

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!