Capital.ba

Vlada HNK nabavila auto za 120.000 KM uprkos upozorenjima da je tender pogodovao odabranom ponuđaču

10.01.2019. / 15:55

MOSTAR, Luksuzno vozilo za premijera Hercegovačko-neretvanskog kantona na kraju je koštalo 120.000 maraka, a na tenderu je pobijedila jedina firma koja je dostavila ponudu.

Riječ je o kompaniji M.R.M. “EXPORT-IMPORT“ iz Ljubuškog, koji često nabavlja i održava vozila Vlade HNK. Uprkos upozorenjima Transparency International u BIH (TI BIH) da tehnički uslovi značajno sužavaju konkurenciju jer ponuđači mogu ponuditi samo vozilo Volkswagen Touareg, Vlada HNK na kraju nije izmijenila uslove tendera.

Tačno postavljene mjere vozila, karakteristike motora kao i brojna oprema koju je traženo vozilo moralo da posjeduje, jasno su ukazivali da te uslove može da ispuni samo jedan model, ali je Vlada HNK odgovarajući na prijavu TIBiH-a, Agenciji za javne nabavke BIH poslala dopis u kojem to negira. Naveli su da na tržištu postoje brojni ponuđači koji mogu da se prijave na tender, a kao dokaz naveli su to da je čak 14 ponuđača preuzelo tendersku dokumentaciju. Na kraju je ipak stigla samo jedna ponuda.

Posebno je sporan kriterijum za dodjelu ugovora, jer od mogućih 100 bodova maksimalno 70 donosila je cijena vozila, a 30 bodova moglo se dobiti na rok isporuke. Razlog tolike hitnosti nije najjasniji s obzirom na to da je novac za ovu nabavku planiran budžetom i da se tender mogao raspisati ranije, a njegovo trajanje na kraju je bilo i duže od zakonskog minimuma. Visok udio roka isporuke ostavio je mogućnost manipulacije cijenom, tako da je postojala teoretska šansa da na tenderu ne prođe  ponuda koja je povoljnija za čak 30.000 KM, ako takav ponuđač ne bude imao odgovarajući rok isporuke. Ovаko postаvljen podkriterijum može da se iskoristi kаko bi se ostаli ovlаšćeni distributeri trаženog modela izbacili iz igre, jer je vjerovatnije da će ponudu poslati ponuđač koji unаprijed znа dа će se to vozilo nаbаvljаti ili ga već imа nа lаgeru.

Na ove navode iz Vlade HNK TIBIH-u su odgovorili  da im se žuri, jer je vozlo premijera Nevenka Hercega nedavno potpuno uništeno u saobraćajnoj nesreći. Ovo očigledno nije jedino vozilo koje posjeduje Vlada HNK, jer je u oktobru od istog ponuđača nabavljena usluga održavanja vozila marke Volkswagen vrijedna oko 147.000 maraka. Ipak u Vladi HNK ostaju pri tvrdnji da je nabavka hitna i navode da „bez obzira na relativno visok udio roka isporuke to neće bitnije uticati na cijenu vozila“ kao i da će na biti zadovoljen i ukupan smisao javne nabavke „da se za javna sredstva dobije odgovarajuća protivrijednost“. Ostaje pitanje kako je ugovorni organ unaprijed znao da rok isporuke „neće bitnije uticati na cijenu vozila“, jer je teoretski postojala mogućnost da se javi više ponuđača i da ne prođe čak 30.000 maraka povoljnija ponuda.

Ovo vozilo cijenom je na kraju ”preskočilo” kontroverzno službeno vozilo dekana Medicinskog fakulteta u Mostaru koje je u prvoj polovini ove godine držalo rekord najskupljeg službenog automobila s cijenom od 85.000 KM. Transparentno.ba

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!