Capital.ba

Visoke akcize na duvan podstakle sivo tržište i kriminal u BiH

02.02.2022. / 12:41

BANJALUKA – Nelegalni promet cigareta, duvana i duvanskih proizvoda u BiH premašio je po obimu legalno tržište, a posljednjih godina značajno su ojačale kriminalne organizacije koje se bave distribucijom i proizvodnjom cigareta, pokazalo je istraživanje Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT i Udruženja „Liberalni forum – Pokret za slobodno društvo“.

swot akcize

Pomenuta dva udruženja su, zbog identifikovane loše akcizne politike u BiH, uradili analizu o akciznoj politici na duvan i duvanske proizvode u BiH i dali preporuke kako poboljšati stanje u toj oblasti.

Pored odraslih, cigarete konzumiraju i djeca od 10 do 14 godina

U analizi se navodi da je akcizna politika u BiH veoma rigidna, te da je BiH u 2014. godini bila svjetski lider u oporezivanju duvana, sa prosječnim udjelom poreza od 86 odsto od ukupne maloprodajne cijene jedne kutije od 20 cigareta, a u 2019. godini udio poreza u maloprodajnoj cijeni cigareta bio je 90,1 odsto.

„Cigarete su najčešće neformalno kupljen proizvod u regionu, osim u slučaju Srbije. Među populacijom koja je uključena u neprijavljenu trgovinu, udio onih koji kupuju cigarete bez računa ili kroz neformalne kanale trgovine u BiH doseže 39 odsto. Politika postupnog, ali stalnog rasta akciza šteti formalnoj ekonomiji, tačnije pomaže porast neformalnog djelovanja i treba razmisliti o drugačijem pristupu akciznoj politici i njenom prilagođavanju“, istaknuto je.

Dodaje se da se broj korisnika duvana u BiH i dalje povećava svake godine.

„Procjene pokazuju da više od 2.000 djece u dobi od 10 do 14 godina, te 1.053.000 odraslih, u dobi od 15+ godina, u BiH svakodnevno koriste duvanske proizvode“, navedeno je u analizi.

Povećanje cijena cigareta nije dovelo do smanjenja broja pušača

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT Saša Grabovac rekao je da je istraživanje pokazalo da postoji prostor da se unaprijedi stanje u dvije oblasti, od kojih je prva podizanje svijesti stanovništva i donosioca odluka o problemu sivog tržišta duvana, a druga je da se ispita svrsishodnost harmonizacije akcizne politike BiH sa EU.

„Još 2009. godine je usvojeno kako će se povećavati akcize iz godine u godinu. Od tada se kontinuirano smanjuje broj prodatih paklica cigareta, a u 2020. godini je broj prodatih cigareta smanjen za tri puta. Istraživanja pokazuju da razlog za to nije prestanak pušenja“, rekao je Grabovac.

Jedan od autora analize, ekonomista Admir Čavalić rekao je da izradom policy paper-a žele da utiču na donosioce odluka na nivou BiH koji su nadležni akciznu politiku.

„Identifikovali smo pogrešan model akcizne politike, od 2016. godine se pojavljuje distorzija na tržištu, rekli bi da dolazi do pada broja konzumenata cigareta. Međutim, u praksi to nije tako, povećavalo se ilegalno tržište, odnosno jačale su kriminalne organizacije koje se bave distribucijom ili čak proizvodnjom cigareta i duvana“, rekao je Čavalić,.

Dodao je da će institucijama preporučiti vraćanje na model akcizne politike iz 2016. godine jer je to tačka preloma, odnosno od tada padaju prihodi od akciza, te naglo jača sivo tržište.

„Totalno je odsustvo kontrole države u ovoj oblasti. Preporučujemo i edukaciju stanovništva o negativnim posljedicama konzumiranja duvanskih proizvoda, te preispitivanje trošenja sredstava od akciza jer je riječ o milijardama maraka. Nažalost, taj novac se ne koristi namjenski i primarno u zdravstvene svrhe već ide za krpljene tekuće potrošnje“, istakao je Čavalić.

I Arsen Hršum iz Udruženja ekonomista RS, koji je takođe jedan od autora analize, smatra da trenutna akcizna politika u BiH dovodi do rasta sivog tržišta koje se nakon 2017. godine izjednačava sa legalnim tržištem po obimu trgovine.

„To dovodi do ogromnih budžetskih gubitaka koji ne bi bili baš toliko izraženi da akcizna politika bude izražena na optimalan način i da se svede na nivo od 2016. godine. Tako bi se sivo tržište učinilo manje atraktivnim“, rekao je Hršum.

Predstavnik proizvođača duvana Svetozar Mihajlović rekao je da je duvana sve manje u BiH, a kao glavni razlog naveo je visoke akcize i crno tržište.

„Akcize su donešene da se smanji broj pušača, a postignut je suprotan efekat. Umjesto legalnih cigareta, pušači su prešli na crno tržište i konzumiraju daleko štetniji duvan nego što je onaj u cigaretama. U zdravstvenom smislu postignut je kontraefekat. Akcize ne prate životni standard i došlo je do toga da je crno tržište prevazišlo legalno“, kazao je Mihajlović.

Ukazao je i na nedovoljne podsticaje od strane Vlade RS proizvođačima divana, za koje je naveo da su u minusu što ih tjera da dio proizvodnje iznose na crno tržište.

„Analiza je pokazala da je manje više, odnosno smanjenjem akciza i povećanjem podsticaja za domaće proizvođače imali bi znatno veće prihode od indirektnih poreza u budžetu. Apelovali smo i ranije više puta na ovo, ali nije bilo dovoljno sluha nadležnih institucija“, istakao je Mihajlović.

Dodao je da su pojedini proizvođači u RS prestali s radom, te da je lani proizvedena simbolična količina, između 350 i 380 tona tona duvana, a da je devedesetih godina proizvodnja dostizala osam do devet hiljada tona.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Visoke akcize na duvan podstakle sivo tržište i kriminal u BiH

  1. Ratko

   Akcize nisu uvedene da se smanji broj pušača, one su uvedene i podižu se da bi ova država od nečega dobijala pare i nikako im nije cilj da se smanji broj pušača te se akcize podižu postepeno u suprotnom bi poskupljenja bila veća i brzo bi se smanjio broj pušača!
   Isto tako, da im je cilj da smanje broj pušača, ne bi godinama dorađivali zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima!!!