Visoka temperatura loše utiče na kukuruz
12.07.2012. / 17:06
BIJELJINA, Visoka temperatura i duži period bez padavina negativno utiču na razvoj biljaka, naročito kukuruza koji je trenutno u fazi oprašivanja, rekao je rukovodilac bijeljinske Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Dragan Zarić.
Zarić je upozorio da će problemi koje u posljednjih nekoliko sedmica predstavlja visoka temperatura i do 40 stepeni Celzijusovih znatno uticati na fazu porasta kukuruza.
“Kukuruz se nalazi u fazama metličenja i svilanja, odnosno oprašivanja, i upravo ovakvi vremenski uslovi i česta pojava toplih vjetrova negativno utiču na fazu oprašivanja i oplodnje kukuruza, a time i na fazu obrazovanja sjemena”, objasnio je Zarić.
Prema njegovim riječima, na rast i razvoj kukuruza, osim perioda bez kiše, utiču i vrijeme sjetve,prihrana i tipovi zemljišta.
“Na aluvijalnim tipovima zemljišta, kakvo je u dolinama rijeka Save i Drine, kukuruz je u relativnom dobrom stanju, dok je na pjeskovitijem i lakšem zemljištu, čiji je oranični sloj plitak, kukuruz u kritičnom stanju”, naveo je Zarić.
On je napomenuo da će visoka temperatura i nedostatak padavina uticati na dalji rast i biljaka poput soje, repice i drugih, čiji će razvoj biti usporen, što će smanjiti kvalitet i prinos. Srna
Tagovi: agencija za pruzanje strucnih usluga u poljoprivredi rsbijeljinadragan zarickukuruztemperatura
Povezane vijesti
Komentari
Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]